Pierogi: de onweerstaanbare Poolse variant van dumplings
De Chinezen hebben wontons, Japanners hebben gyoza, de Italianen doen het met ravioli en de Polen hebben pierogi. Zeg maar de Poolse versie van de dumpling. Food-held Anthony Bourdain was fan en stelt dat je met pierogi elke Poolse man rond je vinger kunt winden. Mocht dat in je lijn der ambities liggen.
Herken de pierogi
Hoe herken je een pierogi? De dumplings worden gemaakt van deeg, meestal met een vulling van aardappel, kaas en kool. Typisch Pools dus. Maar kijk ook niet raar op als je ze tegenkomt met een vulling van fruit.
En hoewel ook de naam Pools is, worden de deeghapjes op nog veel meer plekken gegeten. Voornamelijk in Rusland, Oekraïne, Tsjechië, Slowakije en de drie-eenheid Estland, Letland en Litouwen.
Onweerstaanbaar
De bereidingswijze van pierogi is net even anders dan van hun bovengenoemde dumpling-broertjes en zusjes. Ze worden eerst gekookt en dan gebakken. Dat komt nog het dichtst in de buurt van de manier om gyoza klaar te maken, met als verschil dat die eerst worden gestoomd, niet gekookt, voordat ze worden gebakken voor een krokant korstje.
Dat kan trouwens op verschillende manieren: in een pan met een beetje vet of in de oven bijvoorbeeld. Maar ze worden ook weleens gefrituurd.
Je moet dan ook niet bang zijn voor een beetje vet om pierogi helemaal te kunnen omarmen: voor het opdienen druppel je nog een beetje boter of olie over de hapjes heen. Of ga voor gekarameliseerde uien, wat zuurkool, zure room en soms wat bacon. Dan zijn ze helemaal onweerstaanbaar.
Waar eet je pierogi?
Ben je verzot op de dumplings, dan moet je naar het Poolse Krakau: hier wordt elk jaar in de maand augustus het pierogi festival gehouden. Dat ritueel hebben ze trouwens overgenomen in de Amerikaanse staat Pennsylvania, waar een grote Poolse gemeenschap woont. In de steden Pittsburgh en Indiana doen ze het festival in de zomermaanden dan ook dunnetjes over.
Ook in New York zijn ze dol op voedsel uit Oost-Europa. In onderstaande video zie je restaurant Veselka in de Big Apple, waar ze per dag met de hand zo’n 3000 pierogi maken.
Hier in Nederland kun je ze bijvoorbeeld eten bij het foodstalletje van Pierogies in foodhal MingleMush in Den Haag. Ronald Giphart proefde ze en raakte instant verslaafd. Hij deelt hier een recept met je.