Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 1 nov 2024
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan… Phi Yén Phan: “Iedereen houdt van gefrituurde kip. En wie zegt van niet, liegt.”

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… kookboekenauteur Phi Yén Phan.

Wat doe je als je vormgever/illustrator bent, een cateringbedrijf runt en uit een Vietnamees gezin komt? Dan combineer je alles en maak je er een kookboek van natuurlijk! Lange tijd wist Phi-Yen maar weinig af van de Vietnamese keuken. Ze kon immers altijd bij haar ouders terecht en kende zelf alleen de basis. Tot ze zich realiseerde wat een belangrijk onderdeel van haar leven deze keuken is en ze zij aan zij met haar ouders de recepten uitwerkte. Hieruit ontstond haar eerste kookboek ‘An com‘.

Wanneer er ‘An com!’ van onder aan de trap werd geroepen, wisten Phi-Yên en haar zus dat het etenstijd was. De geur van versgekookte rijst danste dan al door het hele huis. De letterlijke vertaling van ‘an com’ is ‘rijst eten’, maar het betekent in de Vietnamese volksmond ‘aan tafel’.

In An com neemt Phi-Yên je mee in een wereld waar eten en familie centraal staan. Ze deelt de gerechten waar ze mee opgroeide: recepten die haar ouders vanuit Vietnam meenamen. Door samen te koken leerde Phi-Yên beter te begrijpen hoe haar ouders in Vietnam leefden en wat ze allemaal hebben meegemaakt tijdens hun reis naar Nederland, die ze afzonderlijk van elkaar maakten. Phi-Yên illustreerde alles zelf en is met haar boek genomineerd voor het Gouden Kookboek 2024.

5 culinaire vragen aan Phi Yén Phan 

1. Welk product heb je altijd in de koelkast staan?

Phi Yén Phan: “Amerikaanse frietsaus van het merk Mad Sauce en curry van Oliehoorn – die twee staan altijd bij mij in de koelkast. Als ik geen zin heb om te koken, gooi ik wat Franse frietjes en snackjes in de oven en eten we ze met die sauzen erbij. Lekker simpel en precies goed, gewoon een perfecte snackmaaltijd.

Oh, en er staat tegenwoordig ook altijd een flesje nước chấm in de koelkast. Dit is een kant-en-klare Vietnamese zoetzure vissausdressing die je lekker over rijst of noedelsalade kunt doen, of waarmee je spring rolls en loempia’s kunt dippen. Leuk nieuwtje: we zijn momenteel bezig met een nieuwe Vietnamese productlijn. Stay tuned dus…”

Beroemde sauzen van fastfoodketens die verslavend lekker zijn

2. Naar welk adres ga je het liefst als je geen zin hebt om zelf te koken?

“Als ik écht goed Vietnamees wil eten, ga ik natuurlijk naar mijn ouders in Oss.

Ik woon zelf iets meer dan een jaar in Rotterdam en ben volop aan het ontdekken welke eettentjes hier de beste zijn. Ik ga vaak naar Set Noodle op de West-Kruiskade voor een lekkere ramen-noedelsoep of smaakvolle hotpot.”

3. Wat is volgens jou het meest onderschat aan de Vietnamese keuken?

“Mensen kennen ondertussen de bánh mì en de pho maar er is nog zó veel meer.

Elk gebied in Vietnam heeft zijn eigen smaak en specialiteiten. In het noorden zijn de smaken subtieler, terwijl het zuiden juist wat krachtiger is en de centrale regio lekker pittig. Wat Vietnamees eten in het algemeen zo speciaal maakt, is dat er altijd wordt gezocht naar de perfecte balans tussen zout, zuur, zoet en umami, zelfs met simpele ingrediënten.”

4. Welk gerecht maak je als er vrienden over de vloer komen?

“Gefrituurde kip – dat is een gerecht waar altijd en iedereen van houdt. En als je zegt van niet, dan lieg je, of je bent vegetarisch. Tip: enoki-paddenstoelen zijn echt een topvervanger voor kip als je een vegetarische versie van gefrituurde kip wilt maken.

Ik bereid het op verschillende manieren. Soms maak ik Korean fried chicken en marineer ik het met gochujang of met honing en boter. Andere keren kies ik voor de Vietnamese stijl. Ik maak de marinade dan met vissaus met suiker, knoflook en rode peper. Het hele huis ruikt dan nog dagen naar frituur, maar dat is het meer dan waard.”

5. Mijn ultieme kookdroom is…

“Die droom is eigenlijk al uitgekomen. Ik wilde altijd al een kookboek vormgeven en nu heb ik samen met mijn ouders er gewoon een kunnen schrijven. Dat had ik nooit durven dromen. Soms voelt het nog steeds onwerkelijk als ik het boek in de winkel zie liggen. Het is bijzonder om te zien dat ons harde werk en onze passie nu tastbaar zijn geworden.”

> An com: Recepten en verhalen uit een Vietnamese familiekeuken is nu te koop voor € 29,99.

Meer 5 vragen aan…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.