Wat is peterseliewortel? En wat kun je er allemaal mee?
Het is een schoolvoorbeeld van een vergeten groente, het lijkt verdácht veel op pastinaak en ‘t wordt geroemd als koolhydraatarme aardappelvervanger. We hebben het hier over peterseliewortel, een ingrediënt dat je mogelijk nog vaker in je winkelmandje wilt leggen.
Wat is peterseliewortel?
Peterseliewortel (of wortelpeterselie) is een knolgroente die familie is van de peterselieplant. Qua uiterlijk ziet het eruit als dikkere, crèmekleurige wortels met loof dat lijkt op krulpeterselie.
Hoewel de looks erg gelijkaardig zijn aan die van pastinaak, is de smaak beduidend anders. Die zit een beetje tussen knolselderij, wortel, pastinaak en bleekselderij in. Denk aan een aardse smaak met een aangename scherpte, in tegenstelling tot pastinaak die juist wat zoeter is. Wij vinden het vooral een ontzettend lekkere, aromatische herfstgroente.
Wat kun je er allemaal mee?
Wetende dat de smaak van peterseliewortel een beetje tussen pastinaak en knolselderij inzit, kun je ‘m ook op dezelfde manier als die laatste twee inzetten. Maak er bijvoorbeeld een herfstige soep van, afgetopt met geroosterde hazelnoten en krokant gebakken serranoham. Of verwerk peterseliewortel in een stamppot met waterkers en kerrieballetjes, een beetje zoals wij hier deden. Je kunt er ook fritters van maken door de wortel te raspen en te mengen met wat ei, kaas en smaakmakers. Bak ze af in een laagje olie, als koekjes, en je hebt een heerlijk borrelhapje.
Ook lekker: rooster de peterseliewortels en maak er een snelle mole en salsa bij, geïnspireerd op dit recept van Samuel Levie & Nadia Zerouali. Wij kunnen ons ook al helemaal voorstellen hoe lekker ‘t moet zijn om er een fluweelzachte puree van te maken, voor bij een mooi stuk vlees en gegrilde groenten. De blaadjes van de peterseliewortel kun je trouwens gebruiken zoals je gewone peterselie gebruikt. Niet weggooien dus!
Ook in huis halen? Vanaf oktober is ‘ie in seizoen. Peterseliewortel scoor je onder meer bij Crisp, bij Lindenhoff of bij de groenteboer.