Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 15 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 9 lekkerste gerechten uit de Peruaanse keuken

Als je denkt aan eten en aan Peru flitsen er waarschijnlijk allerlei beelden van ceviches aan je netvlies voorbij. Terecht, want het gerecht is het culinaire visitekaartje van het Zuid-Amerikaanse land. Maar de Peruaanse keuken is veel meer dan dat.

Het kent namelijk veel biodiversiteit, wat zorgt voor mooie ingrediënten zoals quinoa, chilipeper (and much of them) en zo’n 2500(!) verschillende soorten aardappels. Maar het land kent ook veel culturen met eigen manieren en gewoontes.

9 x gerechten uit de Peruaanse keuken

Dat zorgt voor een ideale basis voor een prachtige keuken waarin groenten vaak de hoofdrol spelen (die zijn immers het sterkst verbonden met de aardbol) en aardappels niet weg te denken zijn. Geen wonder dat steeds meer mensen op culinaire bedevaart trekken naar Peru!

Dit zijn de lekkerste gerechten uit de Peruaanse keuken:

Papas a la huatia con uchucuta

Oftewel: aardappel met uchucutasaus. Maar dan wél aardappels die op een speciale, authentieke manier worden bereid. De saus bestaat uit groene kruiden en – je raadt het al – chilipepers. Hier vind je een goed recept voor uchucutasaus.

De aardappels worden gegaard met allerlei kruiden, zoals peterselie, koriander en munt in een huatia: een traditionele oven in de grond van rots en bakstenen. De oven werd al in de Incatijd gebruikt.

Als je de aflevering van de Netflix-serie Chef’s Table over de Peruaanse kok Virgilio Martínez (van restaurant Central) hebt gezien, dan klinkt de bereidingswijze je waarschijnlijk bekend in de oren.

Patarashca

Dit gerecht vindt haar oorsprong in het Amazone-gebied, wat één van de moeilijkst toegankelijke plekken op aarde is. Des te meer gefascineerd zijn chefs vaak door de ingrediënten die ze er kunnen vinden.

Patarashca is een gegrild vispakketje dat je maakt met witvis, komijn, ui, knoflook, pepers en koriander. Je grilt de pakketjes in bananenbladeren, bij voorkeur op een barbecue.

https://www.instagram.com/p/BoVUhn8FMzC/

 

Tamales de queso

Het ultieme streetfood van Peru: tamales van kaas. Het zijn gestoomde knoedels van maïs die je vult met kaas en restjes uit de keuken.

Je stoomt de tamales in bananenbladeren of de vliezen van maïskolven.

Carapulca

Carapulca is naar waarschijnlijkheid één van de oudste gerechten van het land. Het is een stoofpot van varkensvlees en Andes-aardappels (no worries: je kunt ook kleine, vastkokende aardappels gebruiken).

Van origine wordt het gerecht in een kleipot bereid, maar dat kan je ook heel goed in een pan van gietijzer of aardewerk doen.

Picarones

Picarones zijn donuts van pompoen en zoete aardappel. De ideale snack voor elke zoetekauw (Peruanen zijn gek op hun zoete snacks).

Tegelijkertijd is het ook het Peruaanse woord voor ‘boefje’, omdat de keuken tijdens het maken van het gerecht nogal een zooitje kan worden. Maar het is het vooruitzicht van opruimen meer dan waard, want picarones zijn heerlijk zoete beignets die je zeker ‘s moet maken.

Cancha

Soms hoeft iets lekkers helemaal niet moeilijk te zijn. Cancha is gebakken mais, die je maakt door mais te bakken in olie met wat zout en limoensap.

Cancha werd oorspronkelijk veel gegeten in het Andes-gebergte, maar ondertussen kun je deze snack door heel Peru terugzien.

Bolas de yuca

Bolas de yuca, het klinkt al prachtig in de oren en zodra je weet wat het is, word je er nog blijer van. Het zijn namelijk kroketjes van cassave en kaas.

Cassave is één van de oudste wortelknollen die Peru kent, ook wel bekend als maniok.

Sánguche de chicharrón

Dit gerecht bestaat uit brood, varkensvlees en zoete aardappel en eet je als… ontbijt!

Van origine krijg je de ingrediënten (het broodje, het vlees en de zoete aardappel) los van elkaar geserveerd en moet je er zelf een eetbaar broodje van maken. Tegenwoordig doen de cafés en eetwinkeltjes dat voor je.

Pisco sour

Pisco sour is een echte klassieker in de Peruaanse keuken. Of beter gezegd: in de Peruaanse barren. De cocktail is zoet en zuur tegelijkertijd, heerlijk verfrissend.

De Pisco sour is bedacht door een Amerikaan die werkte in Lima. Hij opende een bar in de hoofdstad en bedacht de Pisco sour als alternatief op de Whisky sour. Zelf maken? Dat doe je zo.

Oh en trouwens: het drankje belooft ook nog eens hét drankje van het jaar te worden.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.