6 tips voor het maken van dé perfecte salade
Sla, tomaat en nét iets te veel dressing: dat is hoe de meeste Nederlandse huishoudens het woord ‘salade’ interpreteren. Soms wordt er nog wat mais aan toegevoegd, of – als het echt een speciale gelegenheid is – pijnboompitten of olijven. Best lekker als frisse tegenhanger van een pittig gerecht, maar geloof ons: de wereld der salades heeft nog zo veel meer te bieden.
Met deze tips creëer je zelf de perfecte salade!
Geen sla in je salade
Bij salade denken we al snel aan sla, maar wie zegt dat dat de basis moet zijn? Er zijn heerlijke recepten voor koude pastasalades, salades van bulgur, spelt, rijstnoedels, zoete aardappelnoedels en noem zo maar op – of ga eens voor een zoete fruitsalade! Toch liever sla? Vervang de ijsbergsla dan eens voor veldsla, romainesla, rucola of anders bijvoorbeeld spinazie, andijvie, rauwe witlof, dun geschaafde venkel of kool. O, en voeg daar vooral heel veel andere groenten aan toe.
Spannende ingrediënten
Oké, geen sla dus. Maar wat dan wel? Naast kool en andere groenten, die je salade sowieso al origineler maken dan de gemiddelde ceasarsalade, kun je ook nog uitpakken met extra bijzondere ingrediënten. Wat dacht je van een restje zoete aardappel, geroosterde bloemkool of knapperige spruitjes? Of wat ingelegde rode ui? Of ga voor spannende combinaties met normale ingrediënten, zoals salade caprese met verse vijgen of een salade van radicchio met dunne plakjes salami.
LEES OOK: Van vijgen tot perzik: zo maak je salade caprese met een twist
Groenten hoeven niet rauw te zijn
De term ‘rauwkost’ bestaat niet voor niets, maar dat betekent niet dat de groenten in je salade allemaal rauw en knapperig hoeven te zijn – een mix is vaak juist erg lekker. De maissalade bij dit recept voor Vietnamees varkensvlees maak je door mais te bakken in roomboter en vissaus tot ‘ie begint te bruinen, waarna je er rauwe tomaten doorheen mengt. Groenten kun je ook roosteren voor een extra sterke smaak en wat meer knapperigheid. Of gebruik gefermenteerde groenten!
Zorg voor variatie in structuur
Crunch hoeft misschien niet altijd van rauwe sla of wortel te komen, maar dat betekent niet dat het helemaal niet nodig is. We kennen allemaal wel de klassieke croutons, maar natuurlijk zijn er veel meer knapperige dingen om over een maaltijdsalade te strooien. Noten, gebakken tempeh, verkruimelde tortillachips, granaatappelpitjes… De mogelijkheden zijn eindeloos. Contrast tussen verschillende structuren, maar ook verschillende smaken maken je salade een stuk lekkerder.
LEES OOK: Zo tover je een lichte salade om tot een maaltijdsalade
Maak je eigen dressing
Kant-en-klare sladressing? Doen wij liever niet. Want wat is het fijn om de smaak van je dressing zelf te bepalen. Bij Culy zijn we bijvoorbeeld fan van dressings op basis van sjalottenolie: olie waarin je sjalotjes hebt gebakken, afgekoeld en gezeefd. Het recept check je hier! Wees vooral ook niet bang om meerdere soorten dressing te combineren, zoals balsamico-azijn en appelciderazijn. En een scheutje vissaus in je dressing kan ook heel verrassend zijn.
Ga los met verse kruiden
Nog een manier om zelf de smaak van je salade te bepalen: kruiden! Verse kruiden als koriander, basilicum en peterselie kun je gewoon door je groenten mengen, maar ook andere kruiden geven je salade meteen een typerende smaak en kunnen bijvoorbeeld een Oosterse of Aziatische salade maken of breken.