7 tips voor de perfecte aardappelgratin
Een aardappelgratin maakt elk diner net een tikkeltje chiquer. Het is in principe heel simpel om te maken, maar door net dat beetje extra werk te doen maak je de aardappelgratin nog lekkerder. Volg deze zeven tips voor de perfecte aardappelgratin.
1. De aardappel
Voor een aardappelgratin kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken. Deze aardappelen blijven relatief lang goed en behouden ook hun vorm bij een lange kooktijd. Aangezien de gratin lang in de oven moet en je geen romige puree wilt aan het einde, is dit de perfecte aardappel.
2. De ovenschaal
Vet de ovenschaal goed in met boter. De boter voegt namelijk ook nog smaak toe aan het gerecht. Je kunt ook nog met een teentje knoflook de wanden van de schaal insmeren om extra smaak toe te voegen.
3. Room
Bereid de gratin met volle room voor het beste resultaat. Je kunt het ook wat lichter maken door de helft van room te vervangen door melk. Daarnaast voegt de room ook veel smaak toe aan het gerecht. Zet een pannetje op laag vuur en voeg de room, zout, peper, bosje verse tijm, gepelde knoflookteentjes en sjalotjes toe. Laat het geheel vervolgens op laag vuur inkoken, maar laat de room niet koken. Giet vervolgens de room over de aardappelen.
4. Aardappelen snijden
Om dunne plakjes te krijgen die allemaal dezelfde dikte hebben, kun je het beste en mandoline (schaaf) gebruiken. Hierdoor blijven ze allemaal dezelfde dikte en weet je zeker dat de aardappelen gaar worden.
5. De aardappels plaatsen
Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Zo raakt elk plakje de onderkant en steekt het er ook een stukje bovenuit. Zo zorg je ervoor dat het romig van onderen en knapperig van boven is.
6. Hoeveel kaas is te veel kaas?
In het originele recept voor gratin dauphinois zit helemaal geen kaas. Maar kaas kan ervoor zorgen dat er veel meer smaak aan het gerecht zit. Strooi bijvoorbeeld tussen elk laagje wat kaas. Voor meer pit kun je sterkere kaast gebruiken, maar voor een lichtere smaak kun je beter neutrale kaas gebruiken.
7. De temperatuur en baktijd
Verwarm de oven voor op 160°C en bedek de schaal met aluminiumfolie. Zet de schaal vervolgens voor minstens 1 uur in de oven. Haal na 1 uur de folie eraf en bestrooi de bovenste laag met nog wat kaas voor een gegratineerd laagje. Zet de schaal dan nog 5 tot 10 minuten onder de gril. Smakelijk!
Heerlijke recepten met aardappel
- Hét geheim van een perfecte focaccia: aardappelpuree
- Zo maak je mini aardappelgratins in een muffinvorm
- Zo maak je de perfecte zoete-aardappelgratin