6 bekende perensoorten op een rij – en welke gebruik je waarvoor?
Ze zijn de verleiding van elke boomgaard en de droom van iedereen met een mini moestuin: peren. Want naast dat een perenboom prachtig is, zijn de vruchten onweerstaanbaar. Maar welke perensoort gebruik je nu wanneer? Dit zijn de 6 bekendste perensoorten en hun favo bereidingen.
Krijg je al zin om perentaart of stoofperen te maken? Wij wel!
De zes bekendste perensoorten op een rijtje
Van bekend naar trend!
Conference peren
De conference peer is de labrador onder de peren: altijd goed en te vertrouwen. Hij wordt ‘t meest geteeld in België en Nederland en wij begrijpen wel waarom.
Het vruchtvlees is sappig, lekker zoet én je kunt ‘m lang bewaren. Zo kun je ‘m eten als ‘ie nog niet helemaal rijp is en daardoor wat knapperiger en nóg frisser. Maar je kunt deze peer ook lang op je fruitschaal laten liggen tot ‘ie zacht, zoet en óntzettend sappig is. Knoop dan wel eventjes een slabbetje om.
We zeiden het al: de labrador onder de peren. Je gebruikt deze peren soort namelijk ook voor álles. Rauw in een salade, in baksels of zelfs door je diner. Het enige waar ‘ie niet zo geschikt voor is, is om ‘m als stoofpeertje te gebruiken. Maar verder vindt ‘ie alles leuk. Hadden we al gezegd dat dit de labrador onder de peren is?
Doyenne du comice peren
Samen met de conference peer is de Doyenne du comice de populairste peer in Nederland en België. Logisch wel: deze makkelijke handpeer eet je zo uit ‘t vuistje. De peer staat bekend om zijn bijna boterachtige textuur en zijn zoete smaak met tonen van honing en citrus. Smullen.
Deze peer is ideaal om uit de hand te eten, maar ook als dessert of als onderdeel van een kaasplank doet ‘ie het goed. De zoet- en zachtheid van de peer passen namelijk perfect bij scherpe kazen zoals blauwe kaas.
Zoals de conference peer, kan de doyenne du comice eigenlijk alles. Je kúnt deze peer ook gebruiken om stoofpeertjes van te maken, maar omdat ‘ie zo delicaat is, valt de boel dan al snel uit elkaar (zeker wanneer je fan bent van lang stoven). Hier gebruik je dus beter een ‘hardere’ peer voor.
Gieser Wildeman peren
Op zoek naar de perfecte stoofpeer? Zoek niet verder. Gieser Wildeman (alleen die naam al) is wat de pot schaft. Deze peer is namelijk uniek vanwege zijn stevigheid. Hierdoor behoudt ‘ie zijn vorm en textuur tijdens het koken. Je snapt: perfect voor stoofgerechten.
Geen wonder dat deze peren soort al van oudsher wordt gebruikt om stoofperen van te maken. Door het koken met suiker, kaneel en kruidnagel, krijgt de peer een diepe, warme smaak en een heerlijk zachte textuur. Héérlijk bij wildgerechten, een ‘oud Hollandse’ AVG in de herfst of als dessert met een bolletje ijs.
Concorde peren
De concorde peer is een bijzondere peren soort. Deze peer heeft een slanke, langwerpige vorm die doet denken aan de conference peer en een gladde groene schil. Het vruchtvlees is knapperig en zoet, met een vleugje honing en vanille. Zalig.
Je gebruikt de concorde peren voor allerlei toepassingen. Maar wat deze peer bijzonder maakt is dat ‘ie zich uitstekend leent voor het maken van sap vanwege zijn natuurlijke zoetje. Ook in tarte tatins of jams doet deze peer het super. In de meeste gevallen hoef je dan amper extra suiker toe te voegen.
Geen perensap of zoetigheid fan? Door zijn bijzondere smaak, combineert deze peren soort uitstekend met milde kazen zoals een geitenkaasje.
Légipont peren
De Legipont peer is misschien wel de meest frisse peer in dit straatje. Hij heeft een lichtzure smaak die bijna neigt naar limoenen en citroenen. Maar dan een stuk lichter. Ook zijn vorm is uniek, want deze lekkere dikkerd is een stuk minder gracieus dan de overige handperen.
Deze peren soort leent zich perfect voor vers gebruik en wordt vaak toegevoegd aan fruitsalades vanwege zijn sappigheid en verfrissende smaak. Daarnaast is deze peer een top keuze voor toetjes en sorbets, omdat hij een natuurlijke citrusachtige toon toevoegt.
De frisse smaak van deze peer kun je ook goed gebruiken in cocktails en drankjes, zoals sangria of perenlimonade.
Nashi peren
De Nashi peer, ook wel bekend als Aziatische peer of appelpeer, is een bijzonder exemplaar. Een echt trendgeval, want steeds vaker wordt deze peer gebruikt in hippe restaurants en zie je ‘m opduiken op menukaarten. Hij heeft een appelvormige uitstraling, maar let op: je kunt de schil niet eten.
Nashi peren worden vaak vers gegeten en hun knapperige textuur maakt ze perfect voor snacks en fruitsalades. Ze hebben een verfrissende smaak die doet denken aan een combinatie van appel en peer met een vleugje kaneel.
Uiteraard kun je de nashi peer vers toevoegen aan salades of andere fruitspektakels, maar veel beter experimenteer je ermee. In een ceviche bijvoorbeeld, of maak er limonadesiroop van. Aan de hartige zijde combineert deze peren soort uitstekend met ingelegd mosterdzaad, wasabi en andere Aziatische smaken. Aan de zoetige kant combineer je ‘m eerder met iets kruidigers als citroenmelisse of anijs-achtige smaken.
Lekkere recepten met peer
- Snelle plaattaart met peer, blauwe kaas en walnoot
- Perentaartjes met steranijs en een bolletje ijs
- Stoofpeertjes