Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 23 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Paulami Joshi : ‘De Indiase keuken is veel meer dan pit en kruiden’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Paulami Joshi.

Wie is Paulami Joshi?

Paulami Joshi is wat ons betreft de officiële onofficiële ambassadeur van de Indiase keuken in Nederland. Je kent haar wellicht van haar kookboeken: De bijbel van de Indiase keuken (destijds genomineerd voor het Gouden Kookboek), de Specerijenbijbel en Vega India, waarin ze ons alles vertelt over de verscheidenheid aan Indiase gerechten.

Paulami is geboren en opgegroeid in Mumbai waar haar ouders haar en haar broertje het land leerden kennen. Tijdens ieder vrij uurtje reed de familie Joshi naar allerlei plekken in het land, sliep in pensions en at in lokale restaurants om zoveel mogelijk indrukken op te doen. De (culinaire) kennis die ze daar opdeed, bracht Paulami met zich mee toen ze zeven jaar geleden naar Nederland verhuisde. Paulami kwam met de missie om Nederland kennis te laten maken met de échte Indiase keuken, op een toegankelijke manier.

Dat doet ze niet alleen doormiddel van haar kookboeken. Paulami geeft kookworkshops door heel Nederland, organiseert diners, verzorgt catering en heeft een website bomvol recepten. Rechtstreeks vanuit India beantwoordde Paulami onze 5 culinaire vragen zodat we haar nog beter te leren kennen.

5 vragen aan Paulami Joshi

1. Wat is de grootste misvatting over de Indiase keuken?

Paulami: “Een van de grootste misvattingen over de Indiase keuken is dat het uitsluitend heel pittig en gekruid is. Hoewel sommige Indiase gerechten inderdaad pittig kunnen zijn, is de Indiase keuken uiterst divers en varieert deze sterk per regio.

India heeft een enorme verscheidenheid aan regionale keukens, elk met hun eigen unieke ingrediënten, kooktechnieken en smaken. Bijvoorbeeld: de keuken van Kerala gebruikt veel kokos en zeevruchten, terwijl de keuken van Punjab beroemd is om zijn rijke en romige gerechten zoals butter chicken en paneer.

6 x minder bekende gerechten uit de Indiase keuken (maar oh zo lekker…)

En ja, veel mensen associëren de Indiase keuken met het rijke, zware voedsel dat in restaurants en op straat wordt geserveerd. De thuiskeukens in India zijn vaak veel eenvoudiger en gezonder, met een focus op seizoensgebonden groenten, peulvruchten en volkoren granen.”

2. Wat eet je als je écht geen zin hebt om zelf te koken?

“Als ik te lui ben om te koken, schiet mijn vriezer vaak te hulp. Er is altijd wel iets wat ik kan opwarmen. Er staat meestal ook een pot rijst in mijn koelkast die ik in de magnetron opwarm. Samen met een beetje boter of ghee (geklaarde boter) en een snufje zout is voor mij al perfect!

Rijst opwarmen: hoe gevaarlijk is het ‘reheated rice syndrome?’

3. Welk product of ingrediënt is onmisbaar in jouw keuken en waarom?

“Een onmisbaar ingrediënt in mijn keuken is kurkuma, zowel in de vorm van de wortel als in poedervorm. Kurkuma voegt niet alleen een prachtige gouden kleur toe aan gerechten, maar heeft ook een warme, aardse smaak die veel gerechten verrijkt.

Bovendien staat kurkuma bekend om zijn gezondheidsvoordelen, zoals ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Ik gebruik het in allerlei gerechten, van curry’s en soepen tot smoothies en thee. Kurkuma is echt een veelzijdig en essentieel ingrediënt in mijn keuken.”

4. Wat is een gerecht dat iedereen tenminste één keer moet proberen volgens jou?

“Een Indiaas gerecht dat iedereen tenminste één keer moet proberen, is biryani. Biryani is een aromatische rijstschotel die is bereid met geurige langgraanrijst (basmati), kruiden, en meestal een vorm van vlees zoals kip, lam, of geitenvlees, maar er bestaan ook heerlijke vegetarische versies!

De combinatie van specerijen zoals saffraan, kardemom, kruidnagel en kaneel geeft de biryani zijn karakteristieke en onvergetelijke smaak. Het gerecht wordt vaak geserveerd met frisse raita; een yoghurtsaus.”

5. Welk gerecht doet je denken aan vroeger en eet je nog steeds graag?

“Een gerecht dat me doet denken aan vroeger en dat ik nog steeds graag eet, is chow mein – gebakken noedels. Als kind maakte mijn moeder vaak chow mein, een heerlijk gerecht met gebakken noedels, knapperige groenten, en stukjes kip of garnalen. De combinatie van sojasaus, gember en knoflook gaf het gerecht een onvergetelijke smaak.

Het was altijd een feest om te eten, en de geur van versgebakken chow mein brengt meteen warme herinneringen naar boven. Ik had dit gerecht vaak in mijn lunchbox mee naar school, wat mijn lunchpauzes extra speciaal maakte. Ook nu nog maak ik regelmatig chow mein, omdat het zowel troostend als smaakvol is, en het me altijd terugbrengt naar die fijne herinneringen.”

Chow mein
Bron: Unsplash

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.