Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 10 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Kids: zelf patat maken – hoe doe je dat?

Zelf patat maken met kinderen is heel simpel en zorgt ervoor dat ze creatief in de keuken kunnen zijn. Van knapperige ovenpatatjes tot goudgele frietjes uit de airfryer: dit zijn de leukste manieren waarop jij samen met je kinderen patat kunt maken.

1. Ovenpatatjes: gezond en knapperig

Een van de makkelijkste en gezondste manieren om patat te maken, is in de oven. Begin met het schillen van de aardappelen (of laat de schil erop voor extra crunch!). Snijd de aardappelen in dunne reepjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Laat je kinderen de patatjes bestrijken met een beetje olijfolie en bestrooien met zout en hun favoriete kruiden, zoals paprikapoeder of knoflookpoeder.

Vervolgens schuif je de bakplaat in een voorverwarmde oven (200 graden Celsius) en bak je ze in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en knapperig. Halverwege kunnen de kids helpen om de patatjes om te draaien. Het leuke? Ze kunnen zelf bepalen hoe dik of dun hun frietjes zijn.

Dit zijn de lekkerste recepten met friet in de hoofdrol

2. Airfryer-patatjes: snel en makkelijk

Heb je een airfryer in huis? Dan is dit misschien wel de makkelijkste manier om patat te maken met kinderen. Snijd de aardappelen in frietjes en laat je kinderen ze mengen met een klein beetje olijfolie. Laat je kinderen de frietjes in het mandje van de airfryer leggen en bak ze op 180 graden Celsius voor ongeveer 15-20 minuten. Schud halverwege een keer om. Het resultaat? Knapperige patatjes zonder veel olie. De airfryer is veilig en snel, wat ideaal is voor ongeduldige kleine chefs!

Zin in een nog gezonder alternatief? Maak dan deze pastinaakfrietjes. Laat voor de kinderen alleen de sriracha-ketchup maar achterwegen (of maak lekker een bakje voor jezelf).

Culy Kids: pastinaakfriet met sriracha-ketchup

Pastinaakfriet
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

3. Zoete aardappelpatat: een zoet alternatief

Wil je eens iets anders proberen? Maak samen met de kinderen patat van zoete aardappelen. Het werkt hetzelfde als met gewone aardappelen, maar de smaak is iets zoeter en de patatjes worden lekker knapperig. Kinderen kunnen helpen met het insmeren met olijfolie en met het toevoegen van een snufje kaneel of paprikapoeder. Bak ze in de oven of airfryer en serveer met een dip van yoghurt of ketchup. Dit geeft een gezonde twist aan het klassieke patatje.

Dit is waarom friet in de winter zoeter smaakt- en andere interessante weetjes over frites

4. Patat uit de pan: Voor echte chef-kids

Als je kinderen iets ouder zijn, kun je samen patat maken in een pan met olie. Dit vereist natuurlijk wat meer toezicht, maar het is een leuke manier om te leren hoe frietjes in olie worden gebakken. Verhit een laagje olie in een diepe pan en laat de kinderen helpen met het voorzichtig in de olie laten glijden van de frietjes (onder begeleiding!). Bak ze in ongeveer 5-7 minuten goudbruin. Zodra de patatjes klaar zijn, leg je ze op keukenpapier om het overtollige vet weg te nemen. Laat je kinderen wat zout over de frietjes strooien – en eet smakelijk!

Friet / Patat
Friet / Patat exclusive-design

Zin in friet?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.