Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 19 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

De belangrijkste pastasoorten en hun namen (en waar ze het lekkerst voor zijn!)

Vraag Nederlanders naar hun favoriete gerechten en de kans is groot dat pasta gemiddeld erg hoog scoort. Wij zijn er dus al behoorlijk dol op, maar heb je Italianen weleens over pasta horen praten? Pasta is voor hen als een heilig goed, en o wee als een bepaalde pasta voor een verkeerd gerecht wordt gebruikt.

Met veel respect voor de Italiaanse eetcultuur maken we daarom een overzicht van de belangrijkste pastasoorten én waar ze het lekkerst voor zijn.

Wow: er is een nieuwe pastasoort uitgevonden (en hij is pico bello)

Verschillende soorten pasta

Van cannelloni tot fusilli en ravioli: dit zijn de belangrijkste pastasoorten op een rijtje.

Cannelloni

Cannelloni heeft de vorm van grote, dikke buizen: ideaal om te vullen dus (moet je alleen even een spuitzak hebben om de buisjes mee te vullen). Cannelloni wordt altijd in de oven bereid, net als een lasagne. Een klassieke combinatie is cannelloni met ricotta en spinazie, maar ook cannelloni met vis of met bechamel, spinazie en kalfsgehakt zijn to die for.

> Ons favoriet recept: Vegetarische cannelloni met spinazie, ricotta en pompoen

Conchiglie

Conchiglie is de Italiaanse naam voor schelpjespasta. Deze pasta bestaat in twee varianten: glad of geribbeld. Allebei heerlijk, maar onthoud dat saus beter aan pasta met ribbels (rigate) blijft plakken. Grote conchiglie bestaat trouwens ook, dan heten de schelpen conchiglioni. De grote holtes lenen zich uitstekend voor het opvangen van saus. Conchiglie kan op heel wat manieren bereid worden, zoals met ragú of net met een romige paddenstoelensaus.

> Zo eten wij conchiglie het liefst: Pasta met bloemkool en walnoten

Pasta met bloemkool en walnoten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Farfalle

Farfalle kennen we allemaal als vlinderpasta of strikjespasta. Alleen al voor het vrolijke uiterlijk is deze pasta erg geliefd. Vaak wordt de pasta gebruikt in koude pastasalades, het allerliefst met een flinke schep mascarpone of ricotta er doorheen. Denk aan combinaties als mascarpone met garnalen en pistache.

Fusilli

Fusilli heeft de vorm van kurkentrekkers, je weet wel, die spiraalvormige pasta. Door de vorm blijft saus lekker aan de pasta kleven. Fusilli is een geschikte pastavorm voor pasta pesto. En die pesto koop je natuurlijk niet uit een potje, maar maak je lekker zelf (lees hier hoe je traditionele Italiaanse pesto bereidt).

> Ons favoriete recept met fusilli: Snelle zomerpasta met doperwten en citroen

Fettuccine

Fettuccine is sliertjespasta. Vergelijkbaar met tagliatelle maar nét wat dikker. Lekker ‘al pomodoro’ (dus met een simpele tomatensaus en een berg geraspte Parmezaan) of met vongole.

Fun fact: Fettuccine alfredo, het bekende pastagerecht met boter en Parmigiano Reggiano kaas, wordt in Amerika aangeprezen als ‘klassiek Italiaans’. Jammergenoeg is het dat totaal niet; geen enkel Italiaans etablissement heeft dit op de kaart.

Gnocchi

Alleen al bij het uitspreken van het woord loopt ons het water in de mond: gnocchi! De meest bekende soort is wellicht gnocchi di patate (van gekookte aardappel), maar gnocchi kan ook gemaakt worden van durum bloem of maïsgriesmeel. De zachte balletjes bestaan in verschillende maten en zuigen saus goed op. Lekker met ragú of alla Sorrentina.

> Onze favoriete gerechten met gnocchi: Gnocchi met worst, hazelnoot, spinazie en rozemarijn of zelfgemaakte zoete aardappel gnocchi met radicchio

Zoete aardappelgnocchi
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Lasagne

Lasagne mag niet ontbreken in dit lijstje. Lasagne is trouwens zowel de naam van de pastasoort als die van het gerecht. Het allerlekkerste is lasagne natuurlijk als je de vellen zelf bereidt, en eigenlijk is dat niet eens zo moeilijk! Lees hier alles over het bereiden van verse pasta. Lasagne bolognaise is natuurlijk dé klassieker der klassiekers, al zijn er nog veel meer combinaties mogelijk.

Dit recept is er eentje om te onthouden: Hét basisrecept voor lasagne

basisrecept lasagne
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Linguine

Linguine zijn platte linten vergelijkbaar met tagliatelle, maar net iets smaller. Linguine wordt vaak gegeten met zeevruchten (linguine alle vongole) of met bottarga.

> Ook superlekker: Linguine met pikante venkelworst

Orechiette

Orechiette betekent letterlijk oortjes en is afkomstig uit Puglia. Orechiette zijn zelfs het symbool van de stad Bari. Traditioneel wordt deze pasta gegeten met rapini, een soort broccoli, en vaak met een saus met veel olie, zoals pesto.

> Wij eten orechiette het liefst zo: Orechiette-pasta met héél veel kleine gehaktballetjes

heel veel kleine gehaktballetjes in tomatensaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ravioli

Ravioli is waarschijnlijk de bekendste gevulde pasta: gevulde, vierkante of ronde pakketjes met een kartelrandje. Daarnaast heb je echter ook nog tortelli (die iets groter zijn dan ravioli), agnolotti (die iets kleiner zijn en ook de vorm van halve maantjes kunnen hebben) en tortellini (met een vorm die gebaseerd is op de navel van Venus). Ravioli met ricotta met spinazie is een gekende combinatie, maar denk ook aan vullingen als pompoen, amandel en salie of ravioli met ossobuco.

> Wij maken ravioli graag zo: Ravioli met pesto en cantharellen

Spaghetti

En de prijs voor allerbekendste van alle pastasoorten gaat naar… spaghetti! De ene spaghetti is dan misschien wat dikker als de andere, lekker zijn ze allemaal. Klassiekers doe je moét kennen zijn spaghetti aglio, olio e peperoncino, spaghetti cacio e pepe en spaghetti alla carbonara.

> Ook lekker: Spaghetti met krokant amandel-broodkruim

Voor dit overzicht haalden we er De Pastabijbel bij, een heerlijk boek dat alle ins en outs van pasta op een rijtje zet, inclusief de lekkerste pastarecepten. Een aanrader!

Meer over pastasoorten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.