Pastasaus maken (+ 6x heerlijke pastasaus-recepten) als een pro
Pastasaus maken volgens de regels van de kunst? Hoewel we geen Italianen zijn, menen we toch over een aantal goede tips te beschikken. Én over een voorraadje pastasaus recepten waarmee het onmogelijk mis kan gaan.
Smullen!
Pastasaus maken als een pro
De ene pastasaus is de andere niet en dat maakt het een beetje moeilijk om tips te formuleren die voor alle pastasauzen gelden. Toch geven we graag een aantal algemene tips mee, zodat jij voortaan pastasaus gaat maken als een pro – zelfs uit de losse pols.
Tijd is goud
Sommige pastasauzen mogen dan razendsnel klaar zijn, in veel gevallen is tijd het cruciale ingrediënt om ze net wat meer diepte te geven. Want geef je ingrediënten tijd om elkaar te leren kennen? Dan komt dat de uiteindelijke smaak alleen maar ten goede. Dat geldt met name voor pastasauzen als ragù alla Bolognese, maar ook vegetarische paddenstoelenragù of pasta alla Genovese.
Een scheutje alcohol doet wonderen
Pastasaus is niet alleen de ideale bestemming voor restjes wijn, ook andere flessen alcohol kunnen er gerust in opgemaakt worden. Zo is een scheutje Ricard erg lekker bij pastasauzen met vis en doen rum en wodka het goed in tomatensaus. Laat de alcohol in elk geval wel goed uitdampen alvorens je de pasta serveert: je wil immers wél het diepe aroma, maar niet die scherpe alcoholsmaak.
Tomatensaus? Kies de juiste tomaten
Dol op tomatensaus? Laten we je dan één ding vertellen: er bestaat een gigantisch kwaliteitsverschil wat betreft tomaten en voor de lekkerste pastasaus zoek je maar beter de beste exemplaren uit. Dat geldt zowel voor verse tomaten (die in Nederland eigenlijk alleen in de zomer echt lekker kunnen zijn) als voor bliktomaten. Wat die laatste betreft zijn San Marzano’s de beste. Die vind je in de supermarkt van het merk Mutti of in Italiaanse delicatessenzaakjes van kleinschaligere producenten.
Giet je pastawater nooit weg
Wat voor pasta je ook maakt, voor de zekerheid bewaar je altijd minstens een kopje pastawater. Dankzij de pasta bevat dit restjes zetmeel en daarmee is het de ideale manier om je pastasaus niet alleen mee te binden, maar ook nog eens lekker glanzend te maken.
En mocht je het gemist hebben: pastawater hoort écht flink zout te zijn. Hou je daarmee dus niet in en proef je pastawater alvorens je je pasta in de pan kiepert. Met het credo ‘zo zout als de zee’ heb je een idee hoe zout je het precies wil hebben.
Investeer in je bouillon
Veel pastasauzen vragen om bouillon. En hoewel we de eerste zijn om te begrijpen dat bouillonblokjes dan de makkelijkste optie zijn, raden we die voor de lekkerste pastasaus toch af. Zelfgemaakte bouillon is namelijk vele malen lekkerder en dat ga je sowieso proeven in je uiteindelijke pastaatje. Goede bouillon kun je kopen bij slagers of gewoon bij de supermarkt, maar zelf maken is natuurlijk nog veel leuker.
6x de lekkerste pastasaus-recepten
Van de lekkerste ragù tot je basisrecept voor arrabiata en meer: dit zijn de lekkerste pastasaus-recepten.
1. Ragù bolognese
Wij moeten de eerste persoon nog tegenkomen die niet houdt van ragù bolognese. De klassieker uit Bologna mag dan wat tijd nodig hebben, de saus laat zich makkelijk in grote hoeveelheden maken en invriezen voor op latere momenten.
> Recept: Ragù bolognese
2. Pastasaus met aubergine (pasta alla norma)
Met knapperige stukjes aubergine, tomatenpuree en flink wat verse basilicum bouwen Sicilianen de saus voor pasta alla Norma. Ook maken? Culy heeft een heerlijk recept voor deze Zuiderse pastasaus.
Culy Homemade: pasta alla norma (dé beroemde pasta met aubergine)
3. Amatriciana pastasaus maken
Pasta Amatriciana (ook wel pasta all’Amatriciana genoemd) is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Voor deze pastasaus wordt traditioneel guanciale, Pecorino, tomaat en soms ook ui gebruikt. Moeilijk is het niet, lekker op z’n tijd absoluut.
Culy Homemade: rigatoni met pittige tomatensaus en spek (pasta Amatriciana)
4. Pastasaus alla vodka
We zeiden het al: een scheutje sterke drank doet wonderen als het gaat om pastasauzen meer diepte geven. Niet voor niets is pasta alla vodka een klassiek pastagerecht. De wodka dient bovendien als een emulgator voor het water en de vetten (uit de room) en doet iets met de tomatenpuree, waardoor je een heerlijke zachte, romige saus krijgt.
5. Pastasaus van zwarte knoflook
Wist je dat pastasaus maken ook heel goed kan met zwarte knoflook? Dit recept voor eenvoudige spaghetti levert bewijs.
6. Pastasaus maken met eend: ragù all’Anatra
Pasta con ragu all’Anatra is bij ons misschien iets minder ingeburgerd, stiekem misschien wel één van de lekkerste pastasaus recepten die we op Culy hebben staan.
Culy Homemade: pasta con ragu all’Anatra (pasta met eendenragu)
Meer over pasta?
- Alles over pasta alla gricia: een icoon uit de Romeinse keuken
- 5 vragen aan televisiekok Gino D’Acampo: ”De laatste pasta van mijn moeder was het lekkerste wat ik ooit at”
- Culy Homemade: pasta vongole met bruine boter en broodkruim