7x pastasalades om indruk mee te maken (niet in de laatste plaats op jezelf)
Pastasalade en indruk maken in dezelfde zin? Gedurfd, we weten het. Toch zijn er genoeg hacks om je pastasalade naar een hoger niveau te tillen. Met onderstaand lijstje weet je voortaan ook welke.
Over de reputatie van pastasalades zullen we niet teveel uitweiden. Iedereen kent de picknickfavoriet met penne, pesto en mozzarellabolletjes, en iedereen weet dat dit een gevalletje praktisch boven smaak is. Niks mis mee, maar wat nou als we je vertellen dat je die handig te transporteren pastasalades ook kunt bouwen op manieren die wél indruk maken? Inderdaad: dat zijn de lifeskills die je moet hebben.
Tips voor betere pastasalades
De ene pasta is de ander niet
Op de kwaliteit van gedroogde pasta zit veel verschil. Waar je best naar zoekt is pasta gemaakt met een koperen mal. Die geeft de pasta namelijk een ruwere, poreuze buitenkant en hierdoor worden sauzen en smaakmakers beter opgenomen. De koperen mal is bovendien een traditionele Italiaanse methodiek, onlosmakelijk gekoppeld aan betere kwaliteit. Het smaakverschil met industriële, roestvrijstalen mallen is behoorlijk groot – iets wat de kwaliteit van je pastasalade alleen maar de hoogte in zal sturen.
Maakt de verpakking je hierin niet veel wijzer? Met de pasta van De Cecco of Rummo zit je sowieso goed. Kies trouwens ook eens voor een origineler vormpje dan fusilli of penne – júíst in pastasalades kun je losgaan met gekke vormen als radiatori, casarecce, fregola of gigli. Voor die laatste ben je trouwens aan het juiste adres bij de Italiaanse groothandel Novitalia.
Al dente per favore!
Kleffe, doorgekookte pasta vermijden? Hanteer dan het principe dat geldt voor zowat elk geslaagd pastagerecht: kook je pasta al dente. Hou hiervoor niet te krampachtig vast aan de kooktijd op de verpakking maar hou je pan vooral goed in de gaten en proef regelmatig. Zodra je pasta mooi beetgaar is, spoel je ‘m af onder koud stromend water.
Anders dan bij pasta die je à la minute opdient, zal de pasta nog wat doorgaren in de sauzen wanneer je ‘m in de koelkast bewaart tot gebruikt. In zekere zin kun je dus stellen dat het al dente koken van je pasta hier een extra belangrijke eis is.
Denk verder dan pesto
Daar waar we liefst zo puristisch mogelijk omspringen met Italiaanse recepturen, durven we daar wat pastasalades betreft toch vanaf te wijken. Wij zijn namelijk van mening dat ze best een beetje fusion mogen zijn, niet in de laatste plaats voor het toevoegen van de spanning die zo vaak mist.
Richt je blik dus eens op minder voor de hand liggende ingrediënten als ingelegde citroen, harissa, miso, zwarte knoflook, ‘nduja of wasabi. Ook fruit kan voor een verrassingselement zorgen; in de juiste combinatie kunnen stukjes abrikozen, bramen of mango heel goed werken. En wil je dan toch koste wat kost pesto? Vermijd dan die potjes uit de supermarkt en maak het gewoon zelf. De combinatie van pijnboompitten en basilicum hoeft daarbij absoluut niet leidend te zijn; gebruik ook eens andere soorten noten en/of kruiden.
Pastasalades: een lekker lijstje recepten
Geïnspireerd? Met onderstaande recepten zorg je vanaf nu voor een indrukwekkende bijdrage aan je buurtbarbecue.
Vega pastasalades
Pastasalade met geroosterde bloemkool en broccoli van Vanja van der Leeden
Als Vanja van der Leeden een recept voor pastasalade prijsgeeft, dan luisteren wij aandachtig. Voor haar versie gooit de cooking queen onder meer geroosterde bloemkool, dragon, pistache, en dille in de strijd. Een combinatie waarvan wij de ingrediënten alleen al op papier horen knapperen en crunchen…
Naar recept: Pastasalade met geroosterde bloemkool en broccoli van Vanja van der Leeden
Pastasalade met orzo, geitenkaas, abrikozen en amandel
We zeiden het hierboven al: fruit kan zomaar eens de verrassing zijn waar het veel pastasalades aan ontbreekt. Culy’s Ogechi zet dat principe hier om in de praktijk met haar recept voor orzo met geitenkaas, abrikozen en amandel. Geniaal.
Naar recept: Culy Homemade: gezonde pastasalade met orzo, geitenkaas, abrikozen en amandel
Pastasalade met bramen en geroosterde noten
Ook voor je bramenoogst zijn pastasalades een geschikte bestemming. In dit recept vormen fusilli, zachte geitenkaas, bramen en noten de sterspelers en dat levert één zoet-hartige pastaparty op.
Naar recept: Frisse pastasalade met bramen en geroosterde noten
Pastasalades met vlees of vis
Pastasalade met tonijn en doperwten
Deze pastasalade met tonijn en doperwten bestaat voor het grootste deel uit voorraadkast- of diepvriesproducten. Da’s meteen dubbel winnen, want naast een handig opmaakrecept is dit ook gewoon nog eens een ontzettend lekker maaltje.
Naar recept: Culy Basics: (koude) pastasalade met tonijn
Pastasalade met kip, mango en frambozendressing
Er zijn van die combinaties die in zowat elk gerecht een ijzersterk duo vormen en wat ons betreft is kip-mango daar één van. Ook in pastasalades schitteren ze namelijk met z’n tweetjes, gezelschap krijgend van mozzarella, pijnboompitten en frambozendressing. Zie dat maar eens te weerstaan.
Naar recept: Pastasalade met kip, mango en frambozendressing
Pastasalade met kip, miso en komkommer
Door je pasta een fris jasje van miso en limoen te geven, krijgt de picknickklassieker meteen een hipper imago, kijk maar naar onderstaand recept.
Naar recept: Culy Homemade: pastasalade met kip, miso en komkommer
BLT pastasalade met knoflookcroutons
We zeiden het al: van ons mogen pastasalades best een paar internationale sprongen maken. In dit geval hoppen ze rechtstreeks naar de Verenigde Staten, waar de iconische combinatie van Bacon, Lettuce en Tomato zegeviert. En yes: ook in een BLT pastasalade betekent dat één groot feestje.
Naar recept: BLT pastasalade met knoflookcroutons
Meer pasta love?
- Culy Homemade: zomerse antipasti-pastasalade met burrata, parmaham en olijven
- Pasta in de zomer? Tuurlijk! 7x recepten voor een zomerpasta om van te dromen
- Alles over pasta alla gricia: een icoon uit de Romeinse keuken