Paratha: je wil het elke dag eten, dus dit kun je er allemaal mee
Soms zijn er van die producten waar je een hap van proeft en weet: er is geen weg meer terug. Dat is op de Culy-redactie exact het geval bij het verslavend lekkere flatbread paratha. En als iets zó lekker is, dan eten we ‘t het liefst zo vaak mogelijk. Dit kun je daarom allemaal maken met een paratha.
En gelukkig maar: het is meer dan je denkt.
Paratha: je wil het elke dag, dus dit kun je er allemaal mee
Het is niet voor niets dat we enkele jaren geleden al een lofzang over de paratha schreven, (nog) niet wetende hoe veelzijdig het platbrood eigenlijk is. Omdat onze liefde voor deze hemelse plaat uit India (en omringende landen) inmiddels obsessieve vormen aanneemt, gunnen we jou ook de geheimen van de veelzijdigheid van de paratha. Tip: het is inmiddels in veel grote supermarkten verkrijgbaar in het vriesvak, maar ook bij de toko kun je kant-en-klare paratha’s kopen.
Aloo paratha
Het moge duidelijk zijn: paratha’s zijn sowieso vast onderdeel naast een curry. Maar wat ons vooral inspireerde, is het gerecht aloo paratha. Aloo betekent aardappel en verwijst naar de spicy aardappelmix waar het flatbread vaak mee wordt gevuld. Ook linzen, paneer en groenten worden vaak door of tussen het deeg gevouwen. Dus: wil je de paratha een keer zelf from scratch maken, vul ‘m dan ook eens met aardappel, aan de hand van dit recept voor aloo paratha.
Als dessert
Zo’n flaky paratha associeer je misschien in eerste instantie met hartig, maar wist je dat ‘ie zoet minstens zo lekker is? Giet er karamelsaus met wat zoutflakes overheen, of beurre noisette en geschaafde amandelen. Ook lekker: heet uit de pan met een bolletje roomijs erop.
Als ontbijt
Wat ons betreft kan de dag niet beter beginnen dan met paratha. Dat kan natuurlijk eenvoudig, belegd met wat aardbeien, Griekse yoghurt en munt, maar waar je ons echt voor wakker kunt maken is een exemplaar met omelet ertussen. Bak de omelet in hetzelfde formaat en vul je omelet met waar je ook maar zin in hebt.
Als lunch
De lunch vraagt soms weer even om wat variatie. Zo grijpen wij – inmiddels waarschijnlijk niet verrassend – ook tijdens de lunch wel eens naar de Indiase klassieker. Vooral als we lui zijn, gezien we deze alleen maar even in de pan hoeven op te warmen. Culy’s Ogechi verzon een recept met een gebakken eitje, dille, harissayoghurt en komkommer. Eentje waar we geen nee tegen zeggen.
Meer over platbrood:
- Culy Homemade: snelle flatbreads met yoghurt, ei en gekarameliseerde ui
- Culy Homemade: flatbread met gegrilde prei, dille en chiliflakes
- Culy Homemade: flatbread met makreel, rode biet en wasabimayo