Papaja pok pok: een pittige Thaise papaja-salade
Als je weleens Thais eet, ken je ‘m ongetwijfeld: papaja pok pok, ook wel bekend als som tam en pok pok. De basis voor deze frisse, pittige salade is onrijpe – groene – papaja.
Thaise favoriet
Fris, zoet, zuur, pittig, bitter en ultiem knapperig: deze salade is een grote favoriet in Thaise (afhaal-)restaurants. Het wordt vaak als bijgerecht gegeten bij (kleef)rijst, laab en die goddelijke Thaise biefstuksalade. Maar waar komt het vandaan en wat gaat er allemaal in?
Papaja pok pok zoals het ook vaak op de menukaart staat, stamt uit het noordoosten van Thailand. De naam is een verwijzing naar de pok pok: de vijzel die gebruikt wordt om het gerecht te maken.
In de vijzel
Wat gaat er allemaal in die vijzel? Groene papaja dus, knoflook en pinda’s. Verder gaan er in deze salade ook tomaat, kousenband, Thaise chilipepers, limoensap, tamarinde, vissaus, palmsuiker en vaak ook gedroogde garnalen. Maar er wordt ook weleens gepekelde rauwe krab aan toegevoegd.
De vijzel is niet bedoeld om de ingrediënten tot moes te vijzelen: je gebruikt ‘m om de groenten licht te kneuzen.
Hoe maak je zelf papaja pok pok?
Chef Andy Ricker vertelt je hoe makkelijk het is. Het is een kwestie van de papaja julienne snijden (dat kan met een mandoline, een grove rasp of met getrainde knife skills), de gedroogde garnaaltjes weken en wat ingrediënten kneuzen in de vijzel.
Gedroogde garnalen koop je bij de Aziatische supermarkt. En kun je geen groene papaja vinden, gebruik dan bijvoorbeeld komkommer (zonder zaadjes), koolrabi of wortel.
Ook lekker: in de video hieronder maakt Gordon Ramsay een versie met verse Thaise basilicum en koriander.