Pannenkoektradities van over de hele wereld
Als kind waren we er al gek op en nog steeds blijft het (op z’n tijd) een ware traktatie: pannenkoeken! Overal ter wereld worden ze gegeten, en overal gaat het er héél anders aan toe. Wij zetten 14 verschillende varianten op een rijtje.
14x pannenkoeken van over heel de wereld
1. Nederland – pannenkoeken
Lekker simpel, maar heerlijk met bijvoorbeeld stroop, spekjes, appel of kaneel. Uit de pan zijn ze het meest bekend, maar wat dacht je van deze luchtige ‘Dutchie’ uit de oven? Of deze gezonde versie met chiazaad en speltbloem? En natuurlijk mogen de good old poffertjes niet ontbreken in dit lijstje.
Zelf maken we ons traditionele beslag net wat gezonder aan de hand van deze tips, en serveren we ze extra feestelijk met behulp van deze fijne portie inspiratie.
> Culy Homemade: poffertjes met kaas, pruimencompote en (vega) spekjes
2. Duitsland – pffankuchen
Ook bij onze oosterburen worden pannenkoeken regelmatig gegeten, maar dan onder de noemer pfannkuchen (hoe kan het ook anders?). Deze variant lijkt op een combinatie tussen de France crêpes en Nederlandse pannenkoeken.
3. Frankrijk – crêpes
We kennen allemaal het beeld van Franse vakanties waar de plaatselijke crêperie op de markt de lekkerste crêpes verkoopt met Nutella, suiker en wat allemaal nog meer. Klik hier voor ons favoriete recept.
4. Griekenland – tiganites
Een populair ontbijt in Griekenland zijn tiganites: een soort pannenkoekjes gemaakt van onder andere olijfolie, meestal geserveerd met honing, kaneel, fruit en noten. Wat maakt deze Griekse pannenkoekjes zo bijzonder? Ze zijn licht en luchtig, een kruising tussen soesjes en donuts. Die luchtige structuur krijgen ze door de toevoeging van Griekse yoghurt en bakpoeder.
5. Polen – naleśniki
De Poolse pannenkoekjes hebben nog het meeste weg van Franse crêpes en worden standaard gevuld en opgerold geserveerd. De vulling kan zoet of hartig zijn, van aardbeienjam tot een ricottaspinazie-mengsel.
6. Oostenrijk – kaiserschmarrn
Deze klassiek Oostenrijkse snack wordt gemaakt van (met rozijntjes gevulde) dikke pannenkoekjes, gebakken in boter, waarna de pannenkoekjes vervolgens in kleine stukjes gescheurd (!) en weer worden opgebakken. Dit wordt geserveerd met gedroogd of vers fruit.
> Het ultieme kaiserschmarrn recept uit het Oostenrijkse Tirol
7. Amerika – American pancakes
American pancakes zijn ons inmiddels allen bekend: de kleine, dikkere pannenkoekjes die vaak met blauwe bessen en ahornsiroop worden getopt. Trust us, met dit recept maak je ze écht het allerlekkerst. Wil je je American pancakes nóg een extra upgrade geven? Maak dan eens deze Red Velvet pancakes met cream cheese frosting. Amerikaanser dan dat wordt het niet.
8. India – malpuas
In India worden de zogenaamde malpuas voornamelijk gegeten rondom Holi, het kleurenfestival, en andere feestdagen. Het beslag wordt meestal gemaakt van gecondenseerde melk, bloem, griesmeel, venkelzaadjes en cardemom. Ze worden geserveerd met een simpele suikersiroop.
9. Denemarken – aebleskiver
Wij dachten meteen: poffertjes! Maar, aebleskivers zijn toch echt traditioneel Deense pannenkoekjes in de vorm van een klein balletje. Het zijn dus echt balletjes, in plaats van onze platte kussentjes. De Denen eten ze vaak met Kerst, maar we zien onszelf er ook wel een koude herfstavond mee doorkomen.
https://www.instagram.com/p/B1RSx5EB0TM/?utm_source=ig_web_copy_link
> Lees er hier meer over: Ontdek aebleskiver: goddelijke Deense poffertjes
10. Maleisië – roti jala
Tot slot de Maleisische pannenkoekjes genaamd roti jala, ook wel bekend als de ‘netpannenkoekjes’. Deze gele pannenkoekjes bestaan uit de basisingrediënten voor pannenkoekenbeslag met twee toevoegingen: kurkuma en kokosmelk. Die twee ingrediënten maken er een hartig gerecht van dat perfect combineert met een curry.
11. Japan – soufflé pancakes
Fluffy, fluffier, fluffiest: wat pannenkoeken betreft, winnen de Japanners het van iedereen met hun soufflé pancakes. Die zijn een soort kruising tussen een American pancake en een soufflé.
> Culy Homemade: Japanse soufflé pancakes
12. Zweden – pannkakor
De textuur van Zweedse pannenkoeken is vrij zacht en vergelijkbaar met Franse crêpes. Maar ook de smaak verschilt. De Zweedse pannenkoeken smaken meer naar wafels.
> Video: Zweedse pannenkoeken zelf maken
13. Vietnam – Banh Xeo
Een Vietnamese pannenkoek wordt gemaakt met rijstebloem, kurkuma (vandaar die kleur) en kokosmelk (een klein beetje zoals in Maleisië dus!). Dat maakt ‘m zo licht en knapperig. Op de pannenkoekjes gaan meestal taugé, bosui, garnalen en soms ook wat kleine stukjes buikspek of varkensgehakt. Ons beste recept voor Banh Xeo vind je hier.
14. Marokko – baghrir
Baghrir is de naam voor Marokkaanse pannenkoekjes met heel veel gaatjes. Die komen door de gist in het beslag – in sommige recepten zit zelfs ook nog bakpoeder of baking soda voor nog meer gaatjes. Baghrir worden gegeten met boter en honing – het liefst meteen nadat de pannenkoekjes zijn gebakken, zodat de boter smelt en in de duizend gaatjes verdwijnt. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon met suiker eten.
https://www.instagram.com/p/B-KEtuznC2b/?utm_source=ig_web_copy_link
> Lees er hier nog meer over: Alles over Marokkaanse baghrir: pannenkoeken met duizend gaatjes
Meer over eetgewoontes wereldwijd?
- Theeleuten: overal ter wereld, net even anders!
- Video: traditioneel Italiaans ontbijten in Rome
- Mooie fotoserie: zo verschillend is lunch op school wereldwijd