Pannenkoeken maken? Dit moet je weten (de beste recepten en tips)
Je hebt niet echt geleefd als je nog nooit pannenkoeken hebt gemaakt. Dat is misschien niet helemaal waar, maar pannenkoeken maken (en eten!) is één van de leukste dingen om te doen als je het ons vraagt. Ook als je volwassen bent (misschien wel juist dan).
Wij vertellen je hoe je de lekkerste pannenkoeken maakt, geven je de beste pannenkoekenrecepten en reiken je geweldige tips aan waarmee je pannenkoeken nooit meer mislukken. Tenzij je er zelf eentje bent.
Pannenkoeken-recepten
Pannenkoeken bakken is niet alleen een kwestie van melk, eieren en meel en een snufje zout. Of nou ja, in essentie natuurlijk wel, maar met de pannenkoek kun je nog zoveel meer doen! Wij zetten de beste pannenkoeken-recepten voor je op een rij, van het basis pannenkoekenbeslag tot fluffy pancakes en Japanse varianten. Pancake attack!
Basis pannenkoekenbeslag
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 250 gram bloem
- 500 ml melk
- 2 eieren
- snufje zout
- boter (om in te bakken)
Aan de slag
Doe de bloem in een kom. Voeg de eieren en wat melk toe. Roer door met een garde en als het mengsel glad is voeg je de rest van de melk toe. Voeg een snufje zout toe en meng voor een laatste keer goed door.
Verhit wat boter in een pan. Als de boter heet is, doe je het beslag in de pan en beweeg je de pan zodat het beslag verdeeld wordt over de hele bodem. Als de pannenkoek bovenop ‘droog’ is, draai je de pannenkoek om en bak je de andere kant.
Pannenkoeken maken: wat heb je nodig?
Spatels, pannen en een garde, er zijn allerlei handige tools waarmee je de lekkerste pannenkoeken bakt. Om het jou makkelijk te maken, hebben we onze favorieten voor je op een rij gezet. Lees meer → 6 handige tools om pannenkoeken mee te bakken
De lekkerste variaties op het standaard pannenkoek-recept
Lekker hoor, zo’n standaard pannenkoek met spek en stroop, kaas of poedersuiker, maar er is veel meer mogelijk dan dat! Wij zijn gek op pannenkoeken en duiken regelmatig de keuken in om te experimenteren en variaties op de standaard pannenkoek te maken. Probeer eens één van deze pannenkoek-variaties:
- Fluffy American pancakes: In plaats van de Nederlandse, platte pannenkoek kan je de pancake ook American style in een fluffy vormpje gieten. Met dit recept maak je heel makkelijk de lekkerste fluffy pancakes zelf. Aan de slag → De allerlekkerste fluffy pancakes
- Appelpannenkoekjes: Heerlijk als ontbijt of gewoon voor tussendoor, pannenkoeken met appel door het beslag. Zelf maken → Heerlijke appelpannenkoekjes met kaneel en maple syrup
- Kwarkpannenkoeken: Op zoek naar een snel en lekker toetje? Maak deze kwarkpannenkoekjes met mango en granaatappel. Het recept → Kwarkpannenkoekjes met mango
- Oostenrijkse pannenkoek: Veel wintersporters kennen het traditionele zoete, Oostenrijkse gerecht Kaiserschmarrn. Maar waarom wachten totdat je kunt skiën? Je kunt het thuis ook namaken! Aan de slag → Kaiserschmarrn: dé traditionele zoete Oostenrijkse traktatie
- Grieks: Men zegt dat het de eerste pannenkoekjes waren die ooit zijn gemaakt: de Griekse ‘tiganites’. Eerst of niet, deze Griekse pannenkoekjes zijn gewoon hartstikke lekker. Het recept → Deze Griekse pannenkoekjes maak je met Griekse yoghurt
- Japans: Speciaal voor de echte foodies onder ons. Heb je al eens een hartige Japanse pannenkoek gemaakt? Onmiskenbaar streetfood in Japan en waanzinnig lekker. Zelf maken → Culy Homemade: okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)
- Nog eentje in de categorie Japanse pannenkoeken. Deze zoete pannenkoeken maak je met een rode-bonenpasta. Aan de slag? → Dorayaki: zoete Japanse pannenkoekjes met rode-bonenpasta
- Geen echte pannenkoek, maar dat maakt ‘m niet minder lekker. Maak van je pannenkoek eens een taco (en vul deze met ijs!). Het recept → Chocolade taco’s met roomijs
- Pannenkoekentaart: Feestelijker kan het niet worden. Het ziet er waanzinnig uit en al helemaal als hij perfect recht blijft staan en je fatsoenlijke stukken uit de taart zelf kunt snijden. Hoe je dat het beste doet en waar je op moet letten? Culy sleept je er doorheen! → Zo bouw je de perfecte pannenkoekentaart
Gezonde pannenkoeken maken
Hou je wel van pannenkoeken, maar eet je ze liever zonder suiker of stroop? Deze pannenkoeken-recepten zijn speciaal voor de mensen die graag wat gezonder (willen) eten.
- Pannenkoeken zonder melk of zonder tarwemeel? Deze gezonde pannenkoeken maak je met o.a. boekweitmeel en een plantaardige melk naar keuze. Het recept → Gezonde pannenkoeken bakken (met de kinderen)
- Gezonde pannenkoeken bakken met een verrassende twist? Deze maak je met geprakte banaan, een beetje honing en havermout. Zo gepiept én gewoon goed voor je. Aan de slag → Healthy havermoutpannenkoeken met banaan en honing
- Kan je wel wat tips gebruiken om ervoor te zorgen dat je gezonde keuzes maakt? Handig → 3 tips om gezond pannenkoeken te maken
- Gaat het maken van de pannenkoek wel op de gezonde manier, maar ga je de mist in bij het kiezen van de juiste toppings (lees: een pannenkoek in een zee van stroop). Probeer eens deze toppings → 10 x gezondere (én lekkere) suikervervangers
- Eet je geen dierlijke producten? Gelukkig kan je ook gemakkelijk vegan pannenkoeken bakken. Het recept → Deze vegan banana pancakes zijn glutenvrij én suikervrij
Ook interessant: Pannenkoek tradities van over de hele wereld
De lekkerste toppings
Stroop en suiker een beetje zat? Gelukkig is er veel meer waarmee je je pannenkoeken kan versieren. Heb je al ‘s één van deze toppings geprobeerd?
- Vruchtensaus is ideaal voor als je nog restjes fruit in huis hebt wat anders niet op gaat, of juist wanneer je favoriete vruchten in het seizoen zijn. Easy to make en heerlijk bij je ontbijt, toetje of op je pannenkoek! Het recept → Zo maak je een simpele vruchtensaus voor bij ontbijtjes, taarten en desserts
- De zoete pannenkoek een beetje zat? Gelukkig kan je pannenkoeken ook heel goed hartig maken. Lees meer → De lekkerste combinaties voor hartige pannenkoeken
- Heb je er al ‘s aan gedacht om je favoriete koekje als topping te gebruiken (en ook gewoon door je beslag te mengen?) Oreo pancakes for the win!Het recept → Oreo pancakes met maple syrup