Huh: pandanrijst is helemaal geen rijstsoort!
Er zijn wereldwijd meer dan 3500 verschillende soorten rijst. Het is dan ook niet zo gek dat rijst één van de meest gegeten soorten voedsel is. Wereldwijd werkt men ongeveer 56 kilo van de witte (en sinds kort ook zwarte) korrels weg! Vandaag hebben we het over pandanrijst, iets wat je waarschijnlijk weleens hebt gekookt. Maar wist je dat dit eigenlijk helemaal geen rijstsoort is?
Je leest het goed, officieel bestaat pandanrijst helemaal niet. Tenminste: er bestaat geen rijstakker ter wereld waar ze pandanrijst verbouwen. Bovendien: van alle 3500 verschillende soorten rijst is pandan daar niet één van. Maar wat is het dan wél?
Pandanrijst of jasmijnrijst?
Om te begrijpen wat pandanrijst is, moeten we eerst kijken naar een andere bekende rijstsoort: jasmijnrijst. Dit is een aromatische rijstsoort die voornamelijk in het noorden van Thailand wordt geteeld. De naam is afkomstig van de witte kleur van de gepolijste rijstkorrel, die overeenkomt met de witte jasmijnbloesem.
Jasmijnrijst mag pas zo genoemd worden als minimaal 80% van de inhoud van de verpakking bestaat uit echte jasmijnrijst. Omdat in de rijstvelden en de verwerkingsfabrieken soms per ongeluk andere rijst met de jasmijnrijst mee kan worden genomen, wordt de ondergrens van 80% gehanteerd.
Jasmijnrijst is erg geliefd door zijn karakteristieke aroma. Dit aroma ontstaat doordat de rijstplant zeer veel van het stofje 2-acetyl-1pyrroline aanmaakt. Het stofje komt in mindere mate ook in andere rijstsoorten voor, maar ook in pandanbladeren. Deze bladeren worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken om kleur, geur en smaak toe te voegen aan gerechten.
Pandanrijst bestaat niet
En dat is ook de enige manier om “pandanrijst” te creëren: door pandanbladeren mee te koken met de rijst. Zo krijgt de rijst dat lekkere aroma. Fabrikanten bedoelen met pandanrijst dus ook eigenlijk jasmijnrijst, dat zoals gezegd eenzelfde aroma heeft als pandanblad. Sterker nog: draai zo’n verpakking pandanrijst eens om en je zult zien dat er aan de achterkant gewoon op staat dat het jasmijnrijst betreft.
De naam ‘pandanrijst’ op de verpakking zetten, lijkt dan ook vooral een slimme marketing-truc om goedkopere rijst als een duurder product te verkopen. En dat wordt nóg bonter: veel van die rijst bevat maar een klein percentage échte jasmijnrijst. Het consumentenprogramma Keuringsdienst van Waarde deed onlangs namelijk een onderzoek naar verschillende huismerken pandanrijst. En wat blijkt? In twee van de negen onderzochte huismerken zit slechts 5% van de duurdere jasmijnrijst, de rest is allemaal goedkopere witte rijst. Zonder dat lekkere aroma dus.
Waar moet je op letten als je rijst koopt?
Kijk dus de volgende keer als je pandanrijst wil kopen eerst goed op de achterkant van de verpakking. Want mogelijk koop je voornamelijk goedkopere witte rijst met maar een heel klein percentage aromatische jasmijnrijst.
De oplossing: ga naar de Aziatische supermarkt en speur naar échte, eerlijke jasmijnrijst, uit Thailand. Die herken je aan het groene, ronde keurmerk (Thai Hom Mali) op de verpakking. En wil je die geurige pandanrijst maken, kook dan dus ook pandanbladeren mee met je rijst.
> Inmiddels ook zo’n zin gekregen in rijst? Met deze tips kook jij altijd perfecte rijst. Ideaal voor deze 7 lekkerste recepten met rijst.