Pain d’épices: alles over deze Franse kruidkoek
Kruidnagel, kaneel, gember, anijs… Moeten we nog doorgaan? Wij houden zó erg van kruidige baksels rond deze tijd van het jaar. Het kruidige pain d’épices is zo’n baksel, een Franse peperkoek die inmiddels alle harten wereldwijd veroverd heeft.
In Frankrijk wordt het vaak verkocht door honingboeren. Dit komt omdat het hoofdingrediënt van pain d’épices – verrassing – honing is!
Waar komt pain d’épices vandaan?
Pain d’épices is afkomstig uit het Franse Reims. Het traditionele recept bevat voornamelijk honing, kruidnagel, nootmuskaat, gember en anijs. Charles VI sprak zijn waardering uit over de lekkernij. Dit was voor Reims het seintje dat de rest van Frankrijk dit moest weten.
Er werd vanuit Reims een speciale markt in Parijs georganiseerd die helemaal in het teken stond van pain d’épices. En als het in zo’n wereldstad populair wordt, dan weet je het wel. Helaas bestaat deze markt niet meer, anders waren wij zeker even gaan kijken!
Ontbijtkoek?
In Nederland wordt al snel de link gelegd met ontbijtkoek of kruidkoek, maar pain d’epices is niet helemaal hetzelfde. Bij ontbijtkoek ligt de nadruk vooral op stroop, bij pain d’épices is dat honing. De kruiden komen overeen, maar aan pain d’épices wordt vaak nog nootmuskaat en anijs toegevoegd. Smaakt toch wel heel anders dus!
Lekker: Zelf ontbijtkoek maken (easy en leuk!)
Leuk weetje: vroeger werd de kruidkoek gemaakt met zuur deeg. Het duurde dan maanden voordat het deeg gebruikt kon worden. Door het rustproces kon de honing fermenteren en kwam het goed op smaak. Gelukkig maken wij deze heerlijkheid nu een stuk sneller klaar.
Dit kan je ermee
De mogelijkheden met pain d’épices zijn eindeloos. Het originele recept is meestal in de vorm van een cake, maar tegenwoordig zijn er ontzettend veel variaties. Wereldwijd staat het vooral bekend als gingerbread.
Traditionele pain d’épices kun je serveren bij de koffie, maar je ziet het ook vaak bij kaasplateau’s. Het wordt in Frankrijk regelmatig in restaurants gegeten als een dunne plak op een laagje foie gras.
De kruidige smaak van pain d’épices is razend populair rond de feestdagen. Zo kun je er koekjes mee bakken, het verwerken in toetjes, of het gebruiken als smaakaroma in dranken.
Waar koop je het?
Wat pepernoten voor ons zijn, is pain d’épices voor de Fransen. Tijdens de koudere maanden is het dan ook niet weg te denken uit de Franse winkels. In Nederland zie je er vaker variaties van, maar ook de traditionele kruidcake-variant kom je zeker veel tegen.
Een populaire vorm waarin het verkocht wordt, is in de DIY-vorm. De winkels barsten rond de feestmaanden van de pakketten om bijvoorbeeld een gingerbread house mee te maken, of om koekjes mee te versieren. Dat spoort natuurlijk enorm aan om het zelf te maken!
Hoe maak je het dan?
Hebben we je enthousiast gemaakt? Dan hebben we goed nieuws voor je. Traditionele pain d’épices zelf maken is namelijk helemaal niet moeilijk. Alle ingrediënten kun je gewoon kopen in de supermarkt. Bovendien hoeft het baksel niet lang in de oven en kun je daarna helemaal los gaan met decoreren. Makkelijk en leuk dus.
De belangrijkste ingrediënten van het oude recept zijn honing en kruiden. Bij kruiden moet je denken aan kruidnagel, kaneel en gember. Let wel op dat je niet uitschiet. Ze zijn bedoeld als accent.
Hieronder een voorbeeld van een recept voor pain d’épices, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer te vinden!
Meer kruidige lekkernijen:
- Millionaires shortbread met gezouten karamel en speculaaskruiden
- Cantuccini met pumpkin spice en witte chocodip
- Pumpkin spice latte