Eindelijk verklaard: waarom is niet elke padrón peper even pittig?
De Russische roulette onder de Spaanse tapas, daarmee worden padrón pepers (Pimientos de Padrón) ook wel eens vergeleken. Dat slaat natuurlijk op het feit dat bij elke portie padrón pepers één killer peper zit die zó pittig is dat je er bijna misselijk van wordt.
Maar hoe komt dat eigenlijk?
Wat zijn padrón pepers ook al weer?
Padrón pepers, of pimientos de padrón, zijn groene Spaanse pepertjes die je in Spanje op elke hoek van de straat tegenkomt. Ze staan ook zowat in elke tapaszaak of kroeg op de kaart, waarbij ze bereid worden door ze simpelweg te bakken in olie met wat grof zeezout (heerlijk!).
Oorspronkelijk komen de pimientos uit het Noord-Westen van Spanje, maar inmiddels groeien ze op verschillende plekken, waaronder zelfs in Zuid-Nederland. De smaak varieert van mild (zoals een groene paprika) tot super pittig. Maar omdat het uiterlijk in principe hetzelfde blijft, is het moeilijk raden welke nu mild zijn of niet.
Maar waarom is de ene padrón peper dan heter dan de andere?
Wij vroegen ons af waarom de ene peper dan uitgerekend zo heet is en de andere niet. Het gaat immers toch gewoon om dezelfde pepersoort? En waarom treedt dit fenomeen niet op bij andere pepers?
De reden blijkt een combinatie van verschillende factoren. Zowel de temperatuur als het ras van de plant, als de samenstelling van de grond, de vochtigheid, de bemesting en de staat van ontwikkeling van de vrucht op het moment van de oogst. Omdat het over zoveel factoren gaat die allemaal moeten ‘kloppen’, kan het zijn dat er grote smaakverschillen optreden in pepers van dezelfde boomgaard en zelfs dezelfde plant.
En zo heb je weer een goed verhaaltje om te vertellen bij je volgende bordje padrones. Dat eten we liefst in Spanje (met onze neus in de zon en een fris biertje – aaah we missen het), maar als dat niet kan kun je ze ook bestellen via Crisp. Sowieso een aanrader!