Moestuinperikelen: dit kun je doen met al die overgebleven tomaten
Het moestuinseizoen is in volle gang, maar wat moet je toch met al die overgebleven tomaten en een struik die maar blijft produceren? Culy to the rescue! Want dít kun je doen met overgebleven tomaten.
En dat is gelukkig meer dan enkel tomatensaus maken.
Dit kun je doen met al die overgebleven tomaten
Laten verpieteren is natuurlijk eeuwig zonde!
Tomatensaus maken
Goed, we móéten er natuurlijk mee beginnen, want met overgebleven tomaten maak je natuurlijk tomatensaus. Punt. Hoe lekker is het namelijk om het hele jaar door te kunnen genieten van een supersaus van verse tomaten? Inderdaad, dat wil je.
Je kunt de tomatensaus op twee manieren bewaren. Ten eerste in luchtdichte potten op een droge en koele plek. Denk er ook altijd aan om de potten waar je de sauzen in bewaart goed uit te koken. Lijkt overbodig, is het zeker niet. Én, laat de saus compleet afkoelen voor je de boel dichtdraait.
Naast het bewaren in potten in de voorraadkast, kun je er ook voor kiezen de saus in te vriezen. Dit doe je bijvoorbeeld in van die goedkope, witte plastic bekertjes. Bekertje vullen met saus, eventueel een velletje slagersfolie erover en invriezen maar. Ook handig: zo’n bekertje is precies genoeg saus voor twee personen.
Gedroogde tomaten
Een zongedroogde tomaat maakt elk broodje lekkerder. Maar wat nu als je je tomaten niet kunt drogen aan de zon? Dan doen we dat gewoon met onze favo keukenhulp: de oven. Want al die overgebleven tomaten worden daar – na wat geduld – ook gewoon heerlijke gedroogde tomaten.
Je droogt de rode smaakbommen door je oven op 100°C te zetten, je tomaten door de helft te snijden en ze met de snijkant naar boven te drogen in de oven. Een tijd is er niet echt voor, check gewoon af en toe je oven.
Hierna kun je de tomaten bewaren in een zelfgemaakte kruidenolie of luchtdicht verpakken.
Tomatenjam maken
Tomatenjam is nog vrij onbekend in Nederland, maar mocht je ‘t ergens zien: al-tijd inslaan. Het is iets typisch Portugees, waar ze de jam van overgebleven tomaten vaak eten bij kaas. Maar ook bij een tosti, op een broodje of bij vis is de jam een genot. Je kunt ‘t vergelijken met een chutney, alleen bevat tomatenjam (normaliter) geen suiker.
De jam maken? Simpel. Je ‘smelt’ de tomaten als het ware in een pan met een dikke bodem. Dit gebeurt allemaal op een laag vuurtje en is daardoor een tijdrovende klus. Je kunt kruiden toevoegen aan de tomatenjam (tijm is erg lekker, maar ook basilicum werkt goed), maar ‘m ook lekker naturel laten.
Als de jam klaar is, bewaar je ‘t in gesteriliseerde glazen potten in de voorraadkast. Na het openen blijft de jam een paar maanden goed in de koelkast.
Tomaten invriezen
Heb je veel grote tomaten gezaaid en geoogst maar nog geen tijd, zin of behoefte om ze te verwerken? Je kunt overgebleven tomaten invriezen! Let op: doe dit alleen met grote tomaten.
Vries tomaten daarvoor eerst los in. Doe je ze allemaal samen in een zak dan vriest de boel namelijk vast aan elkaar en kun je ze moeilijk ‘los’ gebruiken. Als de tomaat eenmaal is bevroren kun je ‘m wel samen met anderen in een zip-lockzakje bewaren.
Over die bevroren tomaten
Let op: ontdooide tomaten zijn het lekkerst om te gebruiken in warme bereidingen. Je kunt die rooie rakkers dus best eerst een paar maanden invriezen om er daarna een lekkere saus van te maken, maar ga ze niet rauw eten. Echt: je komt van een koude kermis thuis.
Wél leuk: bevroren tomaat raspen over een bol burrata, een pasta of Spaanse tortilla.
Natuurlijk kun je nog veel meer met je pas geoogste tomaten! Maak bijvoorbeeld ketchup, eet je vol aan pan con tomate of maak een heerlijke sauce vierge met frisse tomatensaus met olijfolie, citroen en veel kruiden.