Marit Weijs
Marit Weijs Inspiratie 14 apr 2025
Leestijd: 10 minuten

Dit zijn 31 van Culy’s favoriete avondmaaltijden (nooit meer inspiratieloos koken)

We kennen het allemaal: de eeuwige vraag “Wat eten we vanavond?” Voor je het weet, zit je alweer aan je vierde pasta carbonara deze maand. No judgement hoor – wij houden ook van klassiekers – maar soms is het gewoon tijd om je wekelijkse repertoire een frisse update te geven. Dát gaan we hier vandaag doen.

31 avondmaaltijden die je wél elke week wilt maken

Van snelle gerechten tot makkelijke ovenschotels en verrassende (wereld)smaken. Voor doordeweeks, in het weekend én alles daartussenin.

1. Zalm met krokante korst, geserveerd met een salade van citrusfruit, venkel & harissa

We trappen ‘m af met een heerlijk zalmgerecht, dat binnen no-time op tafel staat. Dit is een echte favoriet op de redactie, en we maken deze maaltijd maar al te graag. Vooral nu het zonnetje wat meer tevoorschijn komt!

> Naar het recept: zalm met krokante korst, geserveerd met een salade van citrusfruit, venkel & harissa

Zalm met venkel en harissa
Kook dit boek

2. Kip gyros op de bakplaat

Een Grieks geïnspireerd gerecht waarbij malse kip, groenten, kruiden en frietjes samen op een bakplaat worden geroosterd. Ideaal voor een doordeweekse avond.

> Naar het recept: kip gyros met friet en tzatziki van de bakplaat

kip gyros van de bakplaat
Winnie Verswijvel voor Culy

3. Bibimbap

Een kleurrijke Koreaanse klassieker met rijst, gemarineerde groenten, vlees en een spiegelei. Serveer met pittige gochujang-saus voor de authentieke smaak.  Eén hap van een goede bibimbap en je zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

> Naar het recept: ons favoriete recept voor bibimbap

Recept voor bibimbap
Culy.nl

4. Makkelijke pindakaasnoodles

Noodles met pindakaas. Ja, echt. Van het idee alleen al worden we een dolgelukkig mens. Een snel en smaakvol gerecht waarbij noedels worden gecombineerd met een romige pindasaus – gemaakt van pindakaas dus. Perfect voor die drukke dagen waarop je toch iets lekkers wilt eten.

> Naar het recept: pindakaasnoodles met bosui en chili-olie

makkelijke pindakaasnoodles
Winnie Verswijvel voor Culy

5. Knapperige kipburger met wodkasaus

Iedereen heeft hier wel eens zin in toch? En je hoeft helemaal langs de McDonald’s te rijden. Juist niet. Want onze kipburger is éxtra knapperig met een geweldige wodkasaus, waarbij je je vingers zult aflikken.

> Naar het recept: kipburger met wodkasaus

kipburger met wodkasaus
Winnie Verswijvel voor Culy

6. Kip Stroganoff

Kip Stroganoff is een fantastisch gerecht van kip met champignons in een saus van room en witte wijn. Ofwel, een avondmaaltijd vol comfort die toch heel verfijnd aandoet.

> Naar het recept: kip Stroganoff (kip met champignon in romige saus)

kip stroganoff
Ogechi Chibueze voor Culy

7. Lohikeitto (Finse soep met zalm)

Denk: zachte stukjes zalm, aardappel, prei en dille in een warme, romige bouillon. Perfect voor gure avonden waarop je behoefte hebt aan iets hartelijks, maar zonder uren in de keuken te staan. Bonuspunten: hij is nét zo lekker als hij eruitziet.

> Naar het recept: lohikeitto: een romige Finse soep met zalm

Lohikeitto | Soep met zalm
Ogechi Chibueze voor Culy

8. Wortelsalade met een Aziatisch tintje

Deze salade is het bewijs dat wortels allesbehalve saai zijn. Door de frisse dressing met onder andere gember, limoen en vissaus krijgt deze knapperige salade een heerlijk Aziatisch randje. Ideaal als lichte avondmaaltijd op warme dagen

> Naar het recept: wortelsalade met een Aziatisch tintje

wortelsalade
Ogechi Chibueze voor Culy

9. Pastasalade met tonijn en doperwten

Waarschijnlijk heb je ergens achterin de vriezer nog een verloren zak met doperwten liggen. Die mag je nu tevoorschijn halen, want in deze (koude) pastasalade zijn ze heerlijk. En soms heb je gewoon een gerecht nodig dat zowel lekker als snel te maken is.

> Naar het recept: pastasalade met tonijn

Pastasalade met tonijn
Ogechi Chibueze voor Culy

10. Romige ajo blanco met gebakken tomaat en perzik

Dit zusje van de gazpacho is ook een koude soep – uit Andalusië – maar dan helemaal wit. Ajo blanco wordt gemaakt van (oud) witbrood, amandelen, knoflook en koud water. Wij maakten een versie waarbij de soep wordt afgemaakt met gebakken tomaatjes en stukjes perzik. Een heerlijk koud-warm-zoet-zout contrast. Oftewel: een echte upgrade voor je avondmaaltijd dus.

> Naar het recept: ultiem romige ajo blanco

Ajo blanco
Nancy van Batenburg voor Culy

11. Smashed potatoes met Thaise dressing, koriander en pinda’s

Smashed potatoes zijn sowieso al een feestje op je bord, maar met deze Thaise dressing til je ze naar een compleet ander niveau. Alsof je aardappels een backpackreis door Zuidoost-Azië hebben gemaakt en als een betere versie van zichzelf zijn teruggekeerd. Binnen een klein uurtje heb je deze makkelijke avondmaaltijd op je bord liggen.

> Naar het recept: smashed potatoes met Thaise dressing, koriander en pinda’s

Smashed potatoes met Thaise dressing
Nancy van Batenburg voor Culy

12. Pita met geroosterde bloemkool uit de oven

Deze pita is alles wat je wilt op een doordeweekse avond: snel, vullend en bomvol smaak. Het tofste? Dit is een no-waste recept. Daar houden we van. En lekker casual met je handen eten, dat mag gewoon op een dinsdag.

> Naar het recept: pita met geroosterde bloemkool uit de oven

pita bloemkool en kikkererwten
Melvin Sturm voor Culy

13. Makkelijke ramen bowl met zomerse smaken

Deze frisse tantanmen is de zomereditie van je favoriete kom dampende ramen. Verwacht lichte bouillon, knapperige groenten en nét genoeg pit om het spannend te houden.

> Naar het recept: ramen bowl met zomerse smaken

Makkelijke ramen bowl tantanmen
Ogechi Chibueze voor Culy

14. Vegan burrito’s met scrambled tofu en kidneybonen

Bonen, tofu, paprika, heerlijk sausjes: alles komt samen in een perfect opgerolde wrap. Perfect als je een dagje geen vlees wilt eten. Maak ‘m vooral wat pittiger met wat sambal, Spaanse peper of Sriracha als je van spicy houdt.

> Naar het recept: vegan burrito’s met tofu en kidneybonen

vegan burrito's
Keukenboef

15. Linguine met rokerige auberginesaus en walnoten

Niet weer het zoveelste bord carbonara: deze pasta met gegrilde aubergine, sappige tomaatjes en romige burrata bewijst dat comfortfood ook verrassend kan zijn. Hij is makkelijk te maken, oogt chic en smaakt alsof je in een knus Italiaans familierestaurant zit – zonder de deur uit te hoeven.

> Naar het recept: pasta (linguine) met aubergine, walnoten en mozzarella

pasta met auberginesaus en walnoten
Winnie Verswijvel voor Culy

16. De allerlekkerste broccolisalade met een verrassende dressing

Deze frisse broccolisalade is een heerlijk lichte en gezonde optie voor een doordeweekse avondmaaltijd. Nét wat anders dan je typische salade. En wat een smaak zit hierin zeg, echt een gerecht wat we sowieso vaker willen eten.

> Naar het recept: broccolisalade met een smaakvolle miso-sinaasappeldressing

broccolisalade
Ogechi Chibueze voor Culy

17. Schorsenerenpuree met gebakken witvis en een citroen-beurre noisette

Echt een van onze favorieten. Én iets wat je misschien niet zo vaak eet. Daar willen we verandering in brengen, schorseneren zijn echt bijzonder lekker. En in een puree-vorm met een heerlijk visje erbij kan je eigenlijk niet misgaan.

> Naar het recept: schorseneren recept: puree met witte vis en beurre noisette

Schorsenerenpuree | schorseneren recept
Ogechi Chibueze voor Culy

18. Gnocchi met walnotensaus en salie

Geen ingewikkeld gedoe, gewoon pure smaak: deze gnocchi met salsa di noci is alles wat je nodig hebt. De romige walnotensaus met een hint van kaas en olijfolie maakt dit gerecht lekker troostend, maar toch licht genoeg voor een doordeweekse avondmaaltijd. En die walnoten geven een heerlijke bite.

> Naar het recept: gnocchi salsa di noci

Gnocchi met walnotensaus
Melvin Sturm voor Culy

19. Sliptong met simpele citroen-kappertjessaus

Een klassieker die je waarschijnlijk ontgaat wanneer je iets moet verzinnen voor de avondmaaltijd, maar eigenlijk keer op keer wil maken: sliptong met kappertjessaus. Het frisse van de kappertjes en de zachte smaak van de sliptong maken dit gerecht een lichte, maar vullende maaltijd.

> Naar het recept: sliptong met simpele citroen-kappertjessaus

sliptong met kappertjessaus
Melvin Sturm voor Culy

20. Koreaanse kapsalon met bulgogi-mayo en kimchi-sambalsaus

Een kapsalon is een vette bek waar je eens in de zoveel tijd ontzettend veel zin in kan hebben. Hoewel je deze dan waarschijnlijk laat bezorgen, is het dus ook echt mega gemakkelijk, én lekkerder om deze schotel met friet en vlees zelf te maken. Al helemaal wanneer je er een bijzondere (Koreaanse) twist aan geeft.

> Naar het recept: Koreaanse kapsalon met bulgogi-mayo en kimchi-sambalsaus

Koreaanse Kapsalon
Melvin Sturm voor Culy

21. Tagliatelle met mosselen, chorizo en limoen

Perfect voor een avond waarop je iets speciaals wilt eten, maar geen zin hebt in uren in de keuken staan. Dit gerecht combineert sappige mosselen met een frisse, smaakvolle saus die je in een handomdraai op tafel hebt staan. Geeft echt een vakantiegevoel op een doordeweekse dag!

> Naar het recept: tagliatelle met mosselen, chorizo en limoen

pasta met mosselen, chorizo en limoen
Winnie Verswijvel voor Culy

22. Eiernoodles met zalm, ketjapspruitjes en sambal

Deze noodles met zalm, ketjapspruitjes en sambal zijn per toeval ontstaan als gevalletje #cleaningupthefridge en sindsdien zijn ze een blijver in ons repertoire. Want: een romig sambalsausje, malse zalm en gekaramelliseerde ketjapspruitjes? Da’s gewoon lékker.

> Naar het recept: noodles met zalm, ketjapspruitjes en sambal

Noodles met zalm en spruitjes
Winnie Verswijvel voor Culy

23. Wontons maken (voor wontonsoep)

Het lijkt misschien op iets waar je een hele poos voor in de keuken moet staan, maar dit gerecht is snel, makkelijk, én een van onze favorieten. Met een pakje wontonvellen in huis is zelf wontons maken sowieso een koud kunstje. Let maar op!

> Naar het recept: zelf wontons maken (van wontonvellen)

Pittige wontonsoep / wontons maken met wontonvellen
Nancy van Batenburg voor Culy

24. Kip in de hoed

Romige curry met kersen? Da’s een combinatie waarvan je misschien even achter je oren gaat krabben. Maar echt waar: deze combi is ontzettend lekker. We hebben dit recept voor kip in de hoed door de jaren heen aangepast, zodat het recept helemaal perfect is.

> Naar het recept: kip in de hoed: een hartige taart met kipkerrie en kersen

kip in de hoed
Ogechi Chibueze voor Culy

25. Orzo met spinazie, parmezaan en chiliboter

Orzo met spinazie is zo’n combinatie die nooit teleurstelt. Je kunt daar veel kanten mee op, maar deze versie met flink wat parmezaan en chiliboter is wel héél erg lekker.

> Naar het recept: orzo met spinazie, parmezaan en chiliboter

Orzo met spinazie | snelle vegetarische recepten | weekmenu
Winnie Verswijvel voor Culy

26. Pizza in een kom

Ook pizza kan niet in ons repertoire voor avondmaaltijden ontbreken natuurlijk. Maar pizza is toch best wel basic? Tóch niet. Want dit is een pizza zonder de pizzabodem. Gewoon, lekker in een kom dus. Deze pizza in een kom is puur comfort.

> Naar het recept: pizza in een kom met mozzarella, salami en basilicum

pizza in een kom
Winnie Verswijvel voor Culy

27. Saag paneer

Deze Indiase vegetarische curry is iets wat je keer op keer wilt eten nadat je het een keer hebt geproefd. Met lekkere specerijen als komijn, kurkuma en chili geeft het ontzettend veel smaak, en zelfs de paneer kaas zou je zelf kunnen maken (als je daar zin in hebt natuurlijk.)

> Naar het recept: saag paneer (vegetarische Indiase curry met kaas en spinazie)

Saag Paneer
The Curry Guy Easy

28. Takikomi gohan (gemengde rijst met witte asperges en Hollandse garnalen)

Nu het aspergeseizoen weer (bijna) is begonnen kunnen we natuurlijk niet wachten om deze Hollandse stengels te bereiden. Niet op een ‘saaie’ standaard manier, natuurlijk. Dit is een avondmaaltijd waar je zeker vaker van wilt smullen.

> Naar het recept: takikomi gohan (rijst met asperges en garnalen) uit ‘Hokkai’

takikomi gohan hokkai
Hokkai

29. Snelle Koreaanse japchae (zoete aardappel-noedels met biefstuk)

Is er iemand die niet van de Koreaanse keuken houdt? Wij krijgen er in ieder geval nooit genoeg van. Al helemaal niet als het om smaakvolle gerechten zoals deze japchae gaat.

> Naar het recept: Koreaanse japchae (traditionele noedels van zoete aardappel)

Koreaanse Japchae
Melvin Sturm voor Culy

30. Octodog (hotdog met octopus)

Deze octodog – een kruising tussen een hotdog en een octopus, snap je ‘m? – is geïnspireerd op twee van onze favoriete snacks. Enerzijds de hotdog, anderzijds takoyaki. Die ken je als die Japanse poffertjes met een vulling van octopus en lekkere toppings als okonomiyakisaus, Japanse mayonaise en bosui.

> Naar het recept: octodog (hotdog met octopus)

Octodog: hotdog met octopus
Nancy van Batenburg voor Culy

31. Soep van zoete aardappel met sherry en chorizo

We sluiten ‘m af met heerlijke, smaakvolle maaltijdsoep. Zoete aardappels gaan geweldig samen met sherry en chorizo: mark our words. Een vullende avondmaaltijd die zelfs de grootste soep-haters tevreden stelt.

> Naar het recept: soep van zoete aardappel met sherry en chorizo

Herfstsoep met zoeteaardappel
Nancy van Batenburg voor Culy

Ook nog trek in heerlijke bijgerechten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.