Dit zijn 31 van Culy’s favoriete avondmaaltijden (nooit meer inspiratieloos koken)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2F2_Noodles-zalm-spruitjes.jpg)
We kennen het allemaal: de eeuwige vraag “Wat eten we vanavond?” Voor je het weet, zit je alweer aan je vierde pasta carbonara deze maand. No judgement hoor – wij houden ook van klassiekers – maar soms is het gewoon tijd om je wekelijkse repertoire een frisse update te geven. Dát gaan we hier vandaag doen.
31 avondmaaltijden die je wél elke week wilt maken
Van snelle gerechten tot makkelijke ovenschotels en verrassende (wereld)smaken. Voor doordeweeks, in het weekend én alles daartussenin.
Table of contents
- 31 avondmaaltijden die je wél elke week wilt maken
- 1. Zalm met krokante korst, geserveerd met een salade van citrusfruit, venkel & harissa
- 2. Kip gyros op de bakplaat
- 3. Bibimbap
- 4. Makkelijke pindakaasnoodles
- 5. Knapperige kipburger met wodkasaus
- 6. Kip Stroganoff
- 7. Lohikeitto (Finse soep met zalm)
- 8. Wortelsalade met een Aziatisch tintje
- 9. Pastasalade met tonijn en doperwten
- 10. Romige ajo blanco met gebakken tomaat en perzik
- 11. Smashed potatoes met Thaise dressing, koriander en pinda’s
- 12. Pita met geroosterde bloemkool uit de oven
- 13. Makkelijke ramen bowl met zomerse smaken
- 14. Vegan burrito’s met scrambled tofu en kidneybonen
- 15. Linguine met rokerige auberginesaus en walnoten
- 16. De allerlekkerste broccolisalade met een verrassende dressing
- 17. Schorsenerenpuree met gebakken witvis en een citroen-beurre noisette
- 18. Gnocchi met walnotensaus en salie
- 19. Sliptong met simpele citroen-kappertjessaus
- 20. Koreaanse kapsalon met bulgogi-mayo en kimchi-sambalsaus
- 21. Tagliatelle met mosselen, chorizo en limoen
- 22. Eiernoodles met zalm, ketjapspruitjes en sambal
- 23. Wontons maken (voor wontonsoep)
- 24. Kip in de hoed
- 25. Orzo met spinazie, parmezaan en chiliboter
- 26. Pizza in een kom
- 27. Saag paneer
- 28. Takikomi gohan (gemengde rijst met witte asperges en Hollandse garnalen)
- 29. Snelle Koreaanse japchae (zoete aardappel-noedels met biefstuk)
- 30. Octodog (hotdog met octopus)
- 31. Soep van zoete aardappel met sherry en chorizo
- Ook nog trek in heerlijke bijgerechten?
1. Zalm met krokante korst, geserveerd met een salade van citrusfruit, venkel & harissa
We trappen ‘m af met een heerlijk zalmgerecht, dat binnen no-time op tafel staat. Dit is een echte favoriet op de redactie, en we maken deze maaltijd maar al te graag. Vooral nu het zonnetje wat meer tevoorschijn komt!
> Naar het recept: zalm met krokante korst, geserveerd met een salade van citrusfruit, venkel & harissa
2. Kip gyros op de bakplaat
Een Grieks geïnspireerd gerecht waarbij malse kip, groenten, kruiden en frietjes samen op een bakplaat worden geroosterd. Ideaal voor een doordeweekse avond.
> Naar het recept: kip gyros met friet en tzatziki van de bakplaat
3. Bibimbap
Een kleurrijke Koreaanse klassieker met rijst, gemarineerde groenten, vlees en een spiegelei. Serveer met pittige gochujang-saus voor de authentieke smaak. Eén hap van een goede bibimbap en je zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
> Naar het recept: ons favoriete recept voor bibimbap
4. Makkelijke pindakaasnoodles
Noodles met pindakaas. Ja, echt. Van het idee alleen al worden we een dolgelukkig mens. Een snel en smaakvol gerecht waarbij noedels worden gecombineerd met een romige pindasaus – gemaakt van pindakaas dus. Perfect voor die drukke dagen waarop je toch iets lekkers wilt eten.
> Naar het recept: pindakaasnoodles met bosui en chili-olie
5. Knapperige kipburger met wodkasaus
Iedereen heeft hier wel eens zin in toch? En je hoeft helemaal langs de McDonald’s te rijden. Juist niet. Want onze kipburger is éxtra knapperig met een geweldige wodkasaus, waarbij je je vingers zult aflikken.
> Naar het recept: kipburger met wodkasaus
6. Kip Stroganoff
Kip Stroganoff is een fantastisch gerecht van kip met champignons in een saus van room en witte wijn. Ofwel, een avondmaaltijd vol comfort die toch heel verfijnd aandoet.
> Naar het recept: kip Stroganoff (kip met champignon in romige saus)
7. Lohikeitto (Finse soep met zalm)
Denk: zachte stukjes zalm, aardappel, prei en dille in een warme, romige bouillon. Perfect voor gure avonden waarop je behoefte hebt aan iets hartelijks, maar zonder uren in de keuken te staan. Bonuspunten: hij is nét zo lekker als hij eruitziet.
> Naar het recept: lohikeitto: een romige Finse soep met zalm
8. Wortelsalade met een Aziatisch tintje
Deze salade is het bewijs dat wortels allesbehalve saai zijn. Door de frisse dressing met onder andere gember, limoen en vissaus krijgt deze knapperige salade een heerlijk Aziatisch randje. Ideaal als lichte avondmaaltijd op warme dagen
> Naar het recept: wortelsalade met een Aziatisch tintje
9. Pastasalade met tonijn en doperwten
Waarschijnlijk heb je ergens achterin de vriezer nog een verloren zak met doperwten liggen. Die mag je nu tevoorschijn halen, want in deze (koude) pastasalade zijn ze heerlijk. En soms heb je gewoon een gerecht nodig dat zowel lekker als snel te maken is.
> Naar het recept: pastasalade met tonijn
10. Romige ajo blanco met gebakken tomaat en perzik
Dit zusje van de gazpacho is ook een koude soep – uit Andalusië – maar dan helemaal wit. Ajo blanco wordt gemaakt van (oud) witbrood, amandelen, knoflook en koud water. Wij maakten een versie waarbij de soep wordt afgemaakt met gebakken tomaatjes en stukjes perzik. Een heerlijk koud-warm-zoet-zout contrast. Oftewel: een echte upgrade voor je avondmaaltijd dus.
> Naar het recept: ultiem romige ajo blanco
11. Smashed potatoes met Thaise dressing, koriander en pinda’s
Smashed potatoes zijn sowieso al een feestje op je bord, maar met deze Thaise dressing til je ze naar een compleet ander niveau. Alsof je aardappels een backpackreis door Zuidoost-Azië hebben gemaakt en als een betere versie van zichzelf zijn teruggekeerd. Binnen een klein uurtje heb je deze makkelijke avondmaaltijd op je bord liggen.
> Naar het recept: smashed potatoes met Thaise dressing, koriander en pinda’s
12. Pita met geroosterde bloemkool uit de oven
Deze pita is alles wat je wilt op een doordeweekse avond: snel, vullend en bomvol smaak. Het tofste? Dit is een no-waste recept. Daar houden we van. En lekker casual met je handen eten, dat mag gewoon op een dinsdag.
> Naar het recept: pita met geroosterde bloemkool uit de oven
13. Makkelijke ramen bowl met zomerse smaken
Deze frisse tantanmen is de zomereditie van je favoriete kom dampende ramen. Verwacht lichte bouillon, knapperige groenten en nét genoeg pit om het spannend te houden.
> Naar het recept: ramen bowl met zomerse smaken
14. Vegan burrito’s met scrambled tofu en kidneybonen
Bonen, tofu, paprika, heerlijk sausjes: alles komt samen in een perfect opgerolde wrap. Perfect als je een dagje geen vlees wilt eten. Maak ‘m vooral wat pittiger met wat sambal, Spaanse peper of Sriracha als je van spicy houdt.
> Naar het recept: vegan burrito’s met tofu en kidneybonen
15. Linguine met rokerige auberginesaus en walnoten
Niet weer het zoveelste bord carbonara: deze pasta met gegrilde aubergine, sappige tomaatjes en romige burrata bewijst dat comfortfood ook verrassend kan zijn. Hij is makkelijk te maken, oogt chic en smaakt alsof je in een knus Italiaans familierestaurant zit – zonder de deur uit te hoeven.
> Naar het recept: pasta (linguine) met aubergine, walnoten en mozzarella
16. De allerlekkerste broccolisalade met een verrassende dressing
Deze frisse broccolisalade is een heerlijk lichte en gezonde optie voor een doordeweekse avondmaaltijd. Nét wat anders dan je typische salade. En wat een smaak zit hierin zeg, echt een gerecht wat we sowieso vaker willen eten.
> Naar het recept: broccolisalade met een smaakvolle miso-sinaasappeldressing
17. Schorsenerenpuree met gebakken witvis en een citroen-beurre noisette
Echt een van onze favorieten. Én iets wat je misschien niet zo vaak eet. Daar willen we verandering in brengen, schorseneren zijn echt bijzonder lekker. En in een puree-vorm met een heerlijk visje erbij kan je eigenlijk niet misgaan.
> Naar het recept: schorseneren recept: puree met witte vis en beurre noisette
18. Gnocchi met walnotensaus en salie
Geen ingewikkeld gedoe, gewoon pure smaak: deze gnocchi met salsa di noci is alles wat je nodig hebt. De romige walnotensaus met een hint van kaas en olijfolie maakt dit gerecht lekker troostend, maar toch licht genoeg voor een doordeweekse avondmaaltijd. En die walnoten geven een heerlijke bite.
> Naar het recept: gnocchi salsa di noci
19. Sliptong met simpele citroen-kappertjessaus
Een klassieker die je waarschijnlijk ontgaat wanneer je iets moet verzinnen voor de avondmaaltijd, maar eigenlijk keer op keer wil maken: sliptong met kappertjessaus. Het frisse van de kappertjes en de zachte smaak van de sliptong maken dit gerecht een lichte, maar vullende maaltijd.
> Naar het recept: sliptong met simpele citroen-kappertjessaus
20. Koreaanse kapsalon met bulgogi-mayo en kimchi-sambalsaus
Een kapsalon is een vette bek waar je eens in de zoveel tijd ontzettend veel zin in kan hebben. Hoewel je deze dan waarschijnlijk laat bezorgen, is het dus ook echt mega gemakkelijk, én lekkerder om deze schotel met friet en vlees zelf te maken. Al helemaal wanneer je er een bijzondere (Koreaanse) twist aan geeft.
> Naar het recept: Koreaanse kapsalon met bulgogi-mayo en kimchi-sambalsaus
21. Tagliatelle met mosselen, chorizo en limoen
Perfect voor een avond waarop je iets speciaals wilt eten, maar geen zin hebt in uren in de keuken staan. Dit gerecht combineert sappige mosselen met een frisse, smaakvolle saus die je in een handomdraai op tafel hebt staan. Geeft echt een vakantiegevoel op een doordeweekse dag!
> Naar het recept: tagliatelle met mosselen, chorizo en limoen
22. Eiernoodles met zalm, ketjapspruitjes en sambal
Deze noodles met zalm, ketjapspruitjes en sambal zijn per toeval ontstaan als gevalletje #cleaningupthefridge en sindsdien zijn ze een blijver in ons repertoire. Want: een romig sambalsausje, malse zalm en gekaramelliseerde ketjapspruitjes? Da’s gewoon lékker.
> Naar het recept: noodles met zalm, ketjapspruitjes en sambal
23. Wontons maken (voor wontonsoep)
Het lijkt misschien op iets waar je een hele poos voor in de keuken moet staan, maar dit gerecht is snel, makkelijk, én een van onze favorieten. Met een pakje wontonvellen in huis is zelf wontons maken sowieso een koud kunstje. Let maar op!
> Naar het recept: zelf wontons maken (van wontonvellen)
24. Kip in de hoed
Romige curry met kersen? Da’s een combinatie waarvan je misschien even achter je oren gaat krabben. Maar echt waar: deze combi is ontzettend lekker. We hebben dit recept voor kip in de hoed door de jaren heen aangepast, zodat het recept helemaal perfect is.
> Naar het recept: kip in de hoed: een hartige taart met kipkerrie en kersen
25. Orzo met spinazie, parmezaan en chiliboter
Orzo met spinazie is zo’n combinatie die nooit teleurstelt. Je kunt daar veel kanten mee op, maar deze versie met flink wat parmezaan en chiliboter is wel héél erg lekker.
> Naar het recept: orzo met spinazie, parmezaan en chiliboter
26. Pizza in een kom
Ook pizza kan niet in ons repertoire voor avondmaaltijden ontbreken natuurlijk. Maar pizza is toch best wel basic? Tóch niet. Want dit is een pizza zonder de pizzabodem. Gewoon, lekker in een kom dus. Deze pizza in een kom is puur comfort.
> Naar het recept: pizza in een kom met mozzarella, salami en basilicum
27. Saag paneer
Deze Indiase vegetarische curry is iets wat je keer op keer wilt eten nadat je het een keer hebt geproefd. Met lekkere specerijen als komijn, kurkuma en chili geeft het ontzettend veel smaak, en zelfs de paneer kaas zou je zelf kunnen maken (als je daar zin in hebt natuurlijk.)
> Naar het recept: saag paneer (vegetarische Indiase curry met kaas en spinazie)
28. Takikomi gohan (gemengde rijst met witte asperges en Hollandse garnalen)
Nu het aspergeseizoen weer (bijna) is begonnen kunnen we natuurlijk niet wachten om deze Hollandse stengels te bereiden. Niet op een ‘saaie’ standaard manier, natuurlijk. Dit is een avondmaaltijd waar je zeker vaker van wilt smullen.
> Naar het recept: takikomi gohan (rijst met asperges en garnalen) uit ‘Hokkai’
29. Snelle Koreaanse japchae (zoete aardappel-noedels met biefstuk)
Is er iemand die niet van de Koreaanse keuken houdt? Wij krijgen er in ieder geval nooit genoeg van. Al helemaal niet als het om smaakvolle gerechten zoals deze japchae gaat.
> Naar het recept: Koreaanse japchae (traditionele noedels van zoete aardappel)
30. Octodog (hotdog met octopus)
Deze octodog – een kruising tussen een hotdog en een octopus, snap je ‘m? – is geïnspireerd op twee van onze favoriete snacks. Enerzijds de hotdog, anderzijds takoyaki. Die ken je als die Japanse poffertjes met een vulling van octopus en lekkere toppings als okonomiyakisaus, Japanse mayonaise en bosui.
> Naar het recept: octodog (hotdog met octopus)
31. Soep van zoete aardappel met sherry en chorizo
We sluiten ‘m af met heerlijke, smaakvolle maaltijdsoep. Zoete aardappels gaan geweldig samen met sherry en chorizo: mark our words. Een vullende avondmaaltijd die zelfs de grootste soep-haters tevreden stelt.
> Naar het recept: soep van zoete aardappel met sherry en chorizo
Ook nog trek in heerlijke bijgerechten?
- Gegrilde broccoli met pistachedressing want we houden van pistache.
- Vulcano Potatoes van de barbecue (een superlekker bijgerecht)
- Hiermee zit je altijd goed: Winters bijgerecht: coleslaw met rode kool en spruitjes