Dit is waarom je je ricotta ook eens zou moeten opkloppen
Wat zouden we toch zonder de Italianen moeten? Aan hun keuken hebben we namelijk ontzettend veel lekkers te danken. Pasta, Mozzarella, Parmezaan, pizza, risotto,.. het lijstje van Italiaans lekkers is eindeloos. Vandaag schenken we extra aandacht aan Italiaanse ricotta en waarom het een geweldig plan is om die eens op te kloppen.
Met ricotta kun je ontelbaar veel kanten op. Spinazie-ricottaballetjes met salie-botersaus? Oh yeah. Liever zoete ricottabeignets? Kan prima. Maar wist je ook dat je de ricotta zelf kan bewerken tot een geheel nieuw product? Dat kan door’m enkele minuten op te kloppen in je keukenmachine of blender!
Dit gebeurt er als je ricotta opklopt
Aan de smaak zal niet zo heel veel veranderen, aan de textuur des te meer. Door ricotta op te kloppen, gaat de lucht er grotendeels uit. Het goedje verliest hierdoor zijn kruimelachtige textuur en na een paar minuten krijg je een gladde, romige en homogene massa met een smeerbare structuur.
‘Maar wat kan je er nou mee?’ horen we je denken. Ten eerste kan je opgeklopte ricotta gebruiken in plaats van Griekse yoghurt, zure room of slagroom in soepen of als basis voor dips en in desserten. Maar Culy zou Culy niet zijn als we geen waaier van lekkere inspiratierecepten in petto hadden waarin opgeklopte ricotta prima past.
Gerechten met opgeklopte ricotta
In de categorie ‘zoet’ een prima ingrediënt in desserten als tiramisu, cannoli, amandel-citroencake of in zo’n heerlijk laagjestoetje met frambozen en chocolade. Toch meer fan van hartigheid? Dan is opgeklopte ricotta een heerlijke dip voor bijvoorbeeld je groenten op de barbecue of bij chips (zoals deze homemade tortilla chips!), eventueel met wat pesto erdoorheen geroerd. Of op een toastje met verse prosciutto of gegrilde paprika: simpel maar oooo-zo-heerlijk.
Je leest het goed: opgeklopte ricotta is een erg veelzijdig product, en dat maakt dat je er ook lekker mee kan experimenteren. Door er een beetje olijfolie aan toe te voegen wordt de ricotta trouwens éxtra smeuïg, maar ook (verse) kruiden en citroensap doen het prima in dit smakenpalet. Volgende week delen wij alvast een receptje van Culy’s take on it. Beloofd!
Meer inspiratie uit Italië?
- Zelf ricotta maken met ZTRDG
- Stracciatella kaas: een mooie mix tussen mozzarella en burrata
- Dit zijn de lekkerste recepten voor zelfgemaakte pizza