Sowieso proberen: luchtig opgeklopte boter met brie en honing
Opgeklopte boter is de nieuwe kruidenboter. Inmiddels is het bijna verrassend wanneer je brood geserveerd krijgt zonder het smeuïge smeersel. Variaties zijn er ook genoeg, waarvan wel een hele verrassende nu hoogtij viert op social media.
Een beetje zoet, een beetje zout, en een hoop lucht.
De nieuwste variant opgeklopte boter is er een met honing en brie
Het is zo simpel en toch hadden nog maar weinig mensen het wel eens geproefd vijf jaar geleden: opgeklopte boter. Waar deze luchtige boter de eerste restaurants nog betrad in basic vorm met enkel zout erdoorheen, zijn er nu volop variaties te vinden. Dat je niet naar een restaurant hoeft te gaan om een portie te krijgen, bewijst deze uitleg hoe je zelf opgeklopte boter maakt.
Opgeklopte boter 2.0
En waar een klassieker opduikt, volgen variaties. Zo zweert de Culy-redactie bij deze variant met bruine boter. Begon dat eerst nog met het toevoegen van wat verse kruiden of geraspte citroenschil, inmiddels zijn de experimenten eindeloos. Wij wisten al enige tijd: het opkloppen van boter kan dan lekker zijn, als je dat met een romige kaas doet, heb je helemaal een succesnummer te pakken. Zo klopte Culy’s Ogechi al gorgonzola op en combineerde dit met stoofpeer en walnootkruim.
Brie en honing
We keken dus niet heel raar op toen we op de laatste opgeklopte boter-rage stuitten, namelijk met brie en honing. Dat zoet en zout een onvergetelijke combi is, mag inmiddels duidelijk zijn. En dat is precies wat deze boter zo lekker maakt. Door het binnenste romige gedeelte van de brie te combineren met roomboter (beiden op kamertemperatuur, dat klopt makkelijker), eventueel gecombineerd met wat room, krijg je een onweerstaanbare smaak als resultaat. Voeg wat honing, zoutkristallen en lavendel toe en het smeren kan beginnen.
Meer over boter:
- Culy Basics: zelf kruidenboter maken
- Alles over boter: de altijd vette allemansvriend in de keuken
- Culy Homemade: eetbare (!) boterkaarsen voor bij het kerstdiner