Alles over Japans onsen tamago (een ei dat wordt gepocheerd ín de schaal)
We eten het bij ons ontbijt, lunch of avondeten, dus hoe meer bereidingswijzen we leren kennen om een ei naar een hoger niveau te tillen, hoe beter. Het onsen ei, ook wel bekend als onsen egg of onsen tamago – hartstikke Japans dus – is misschien zelfs onze nieuwste favoriet. We vertellen je er daarom alles over.
Dat wordt watertanden en aan de slag.
Alles over een Japans onsen egg, onsen ei of onsen tamago
Zoals we gewend zijn van de Japanse keuken, gebeurt alles met precisie, finesse en een hoop geduld. Onsen tamago is daarom een typisch Japanse bereidingswijze waarbij de techniek de smaak en structuur van een ei een totaal nieuwe dimensie geeft.
Onsen
De naam zegt het al: het traditionele recept voor een onsen tamago vraagt om een onsen. Een onsen haal je niet even om de hoek, aangezien het om een van de vele wateren in Japan gaat. Specifieker: het gaat om water uit een soms wel duizenden jaren oude geiser, onder andere te vinden in natuurlijke openluchtbaden, gezien Japan een vulkanistisch actief land is.
Bereidingswijze
Een onsen ei wordt traditioneel dan ook gekookt in grote netten of manden in onsen, in water van rond de 70 graden, voor 30 à 40 minuten lang. Het resultaat: een gegaard ei met een compleet andere structuur dan je gewend bent: het eiwit heeft een custard-achtige, zijdezachte structuur en het eigeel is stevig, maar behoudt dezelfde kleur en structuur van ongekookt eigeel. Gepocheerd in de schaal dus.
Serveren
Is het onsen tomago eenmaal gepocheerd, dan wordt deze voorzichtig uit de schil gehaald, in een kommetje geschonken én geserveerd met enkele smaakmakers. En die laatste kent een hoop variatie, vaak in de vorm van een sojasaus. Hier kan mirin, dashio, soja, suiker en/of bosui aan te pas komen, maar ook bonito flakes of furikake.
Recept
Het goede nieuws: je kunt een onsen ei makkelijk zelf thuis maken, het vergt alleen wel wat geduld en precisie in de vorm van een thermometer. Serious Eats heeft een handig recept voor onsen ei gepubliceerd, maar experimenteer er vooral op los. Lekker om zo te eten, brood in te dippen of over je witte rijst vergezeld met wat groenten als avondeten.
Meer technieken om eieren te bereiden:
- How to: Het perfecte ei koken (zoals jij ‘m graag hebt)
- Wij zijn dol op kwarteleitjes: zo kook & combineer je ze perfect
- Ei pocheren? Met deze briljante truc lukken ze áltijd