Redactie
Redactie Inspiratie 17 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Van taggiasca tot kalamata: alles over de lekkerste olijven

Wij zijn dol op olijven; door een gerecht, maar eigenlijk nog liever zo uit het handje. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende soorten.

Met dank aan Vanilla Venture

Olijven bestaan er in vele soorten en maten. In veel mediterrane landen groeien er olijfbomen met allerlei verschillende olijfjes. Want net zoals er veel talloze druivenrassen zijn, zijn er ook veel verschillende olijfrassen.

In Spanje groeien veel arbequina- en gordal-olijven. Arbequina’s zijn kleine ronde olijfjes, fruitig en in de smaak is duidelijk een amandeltje aanwezig. Gordals zijn supergroot met een stevige bite, heel vlezig en met een licht zoetige smaak.

Uit Italië komen onder meer taggiasca olijven, dit zijn bijzondere donkere olijfjes uit de streek rond Taggia, een plaats in Ligurië aan de Italiaanse RiviÚra. Vaak zijn ze roodbruin, bijna paars gekleurd. Ze hebben een zachte, vlezige textuur en zijn een beetje zurig. Favoriet bij ons!

Ook uit Griekenland komen heerlijke exemplaren, zoals de kalamata-variant uit het zuiden van Griekenland. Deze amandelvormige olijven zijn vernoemd naar de gelijknamige plaats in het zuiden van de Peloponnesos, waar ze groeien in de streken rond Messenia en Laconia. Alleen exemplaren uit deze streek mogen verkocht worden als kalamata’s.

De kunst is het ze precies op het juiste moment te plukken. Dat moet met de hand om kneuzingen te voorkomen. Ze zijn dan al lang niet groen meer, maar hebben inmiddels hun kenmerkende paarse kleur. Kort na de pluk begint een tweede rijpingsproces waarbij ze eerst gepekeld worden om de bittere smaak te onttrekken. Dan worden ze ingelegd in wijnazijn, citroen en olie.

En dan zijn er nog de Tunesische sahli olijven, die niet heel bekend zijn. Ze zijn klein, maar fijn, en lekker zoetig. Een echte Tunesische delicatesse.

Olijven met of zonder pit?

Over het algemeen bevatten olijven waar de pit nog in zit, veel meer smaak. En: die met pit liggen op zout water en zonder pit nooit. Degene zonder pit zijn daarom vaak minder zout.

Olijfjes zonder pit zijn vooral handig in een salade, op een broodje of op een pizza. Maar zit je aan de borrel, neem dan lekker exemplaren met pit en geef een extra bakje erbij voor de losse pitjes.

Een tip

Gepekelde olijven kun je het beste voor eten eerst afspoelen, om de pekel er af te spoelen. Of je moet van een gezouten olijf houden, natuurlijk!

Ook lekker: gemarineerde olijfjes. Met deze tips maak je ze lekker zelf!

olijven

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nĂłg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox đŸ„˜

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.