Alles over okra
Okra, de groente die groen als gras is en vooral in exotische gerechten uit de Zuid-Amerikaanse en Indiase keuken wordt gebruikt. We zien ‘m regelmatig in de toko liggen, maar wat is het eigenlijk precies en misschien nog wel belangrijker: hoe kook je ermee?
Laten we beginnen met het begin, want in feite is okra, ook wel jambo of gombo genoemd, helemaal geen groente. Het is de onrijpe vrucht die veel wordt gebruikt en bereid als groente, en dan met name in de Surinaamse, Indiase en Marokkaanse. De smaak is vrij pittig en heeft wat weg van sperziebonen en aubergines.
Okra is daarbij één van de weinige exotische vruchten die niet in de Nederlandse kassen wordt verbouwd. De vruchten die je koopt komen dan ook uit tropische en subtropische gebieden waar ze slechts drie maanden per jaar worden worden geteeld.
Koop ze bij een toko of exotische groentewinkel en let erop dat ze een frisse groene (maar rood of zwart kan ook) kleur hebben, zonder bruine plekken. Daarnaast moeten ze stevig aanvoelen en kun je ze beter laten dan kopen als dit niet het geval is.
Natuurlijk bindmiddel
Okra kan je op verschillende manieren bereiden, waarbij het belangrijk is wat je ermee wilt doen. Het sap in de vrucht heeft namelijk een gelatineachtige werking waardoor ze ideaal zijn als natuurlijk en vegetarisch bindmiddel. Handig!
Gebruik je ze als onderdeel voor smaak, textuur en echt als groente? Houd ze dan heel, kook ze niet té lang en snijd ze eventueel tot slot pas in stukjes. Wil je de okra’s liever als bindmiddel gebruiken? Snijd ze dan al van tevoren in stukjes zodat het sap vrij kan komen.
Koken
Door hun pittige smaak zijn ze perfect om naast een lekkere bite een gerecht wat meer smaak te geven, zonder dat het meteen overdreven wordt.
Stoof ze met een beetje tomaat en knoflook, roerbak de vruchten met tomaat en paprika, serveer ze gegrild bij couscous of gebruik ze door een stoof met bijvoorbeeld lamsvlees of gezouten vis (bakkeljauw). Onthoud daarbij dat ze niet lang nodig hebben en dat slechts een paar minuutjes koken, bakken of grillen (op de barbecue!) al genoeg kan zijn.
Ondanks dat de okra een onrijpe vrucht is, kun je ze trouwens prima rauw verwerken door salades of gewenteld door een losgeklopt ei en wat maïzena frituren.
Tot slot
Wist je dat okra’s ontzettend gezond zijn? Ze zijn namelijk rijk aan de vitaminen A, B, C en E, ijzer, kalk en vezels. Daarnaast zijn ze caloriearm en vetvrij.
Bewaar daarbij de vruchten nooit langer dan een paar dagen op een koele plek, maar zijn ze al wat ouder? Dan raden we je aan ze gelijk te gebruiken. Leg ze overigens nooit in de koelkast, hiervan gaat de smaak sterk achteruit.