Oesters kopen of bestellen? Dit zijn alle soorten die je moet kennen
Van plan om oesters te kopen of te bestellen in een restaurant? Ons idee! Maar al die verschillende soorten kunnen alleen nog weleens overweldigend zijn. Om stress in een restaurant of bij de visboer te voorkomen, helpt Culy je op weg met een overzicht van alle verschillende oesters zodat je precies weet welke je moet kiezen.
Welke oesters moet je kopen?
Het is eigenlijk heel simpel, want oesters zijn onder te verdelen in twee verschillende soorten: de platte en de bolle variant. Die laatste noemen we een creuse en groeit ontzettend snel ter vergelijking met zijn platte familielid. Handig om te onthouden als je oesters gaat kopen!
De creuse komt origineel uit Japan en werd in de jaren zestig voor de kust van Zeeland uitgezet. Er heerste namelijk een oesterziekte en de platte oester werd met uitsterven bedreigd. Om oesters eten, de handel en voortplanting te stimuleren, werd deze snelgroeiende soort verspreid. De Zeeuwen gaven de naam creuse aan de oesters en sinds die tijd is deze soort bij ons bekend als โde Zeeuwse creuseโ.
Platte oester vs. bolle oester
Enfin, leuk die feitjes, maar welke verschillen kennen de twee van elkaar? Dat zijn er nogal wat. Los van het uiterlijk zijn de verschillen in smaak enorm. Een platte oester is redelijk zoet en heeft een nootachtige smaak. Door de platte vorm stroomt er minder zeewater door de schelp heen en kent het een minder zoute smaak dan de creuse.
De creuse is een stuk meer uitgesproken van smaak. Deze oester past zich aan zijn omgeving en neemt alle smaken op. Hoe zouter het water, hoe zouter de oester bijvoorbeeld.
Verschillende soorten oesters
Onder de platte en creuses zijn ontzettend veel verschillende varianten. De meest verkochte soorten in Nederland vind je hieronder.
Fine de claire oester
De Fine de claire is de meest gegeten oester in Nederland. Deze oester heeft een zachte en toegankelijke smaak. Na de kweek worden deze oesters uit zee gehaald en verhuisd naar oesterputten, de โclairesโ. Hier rijpen ze als het ware door tot ze voller en vleziger zijn.
Zeeuwse creuse oester
De Zeeuwse creuse wordt gekweekt op de bodem van de Oosterschelde en leent daar zijn typische smaak aan. Door de ligging smaakt deze oester vol en romig, maar dat is afhankelijk van de ruigheid van het water. Hoe ruiger het water, hoe minder vol de oester smaakt.
De Zeeuwse creuse is veelzijdig in zijn bereiding en kun je op allerlei verschillende manieren eten. Rauw is de meest gegeten variant, maar deze wordt ook vaak gegratineerd en gebakken.
Gillardeau oester
Gillardeau oesters eten is voor veel mensen een feest. Ze zijn namelijk exclusiever en duurder dan de fines de claires. Dat komt doordat ze in kleine oplages gekweekt worden. De smaak is vol en romig en is sterker dan de Zeeuwse creuses.
Zeeuwse platte oester
De klassieke Zeeuwse platte oester is voor veel mensen favoriet. Deze oester is erg lastig te kwekenย en was zelfs bijna uitgestorven in de jaren zestig. De duur van de kweek duurt zoโn vier jaar en vergt veel kennis van de kweker.
Meer oesters:
- Oesters met Balinese dressing (om je vingers bij af te likken)
- Acute oesterdrang? De beste plekken voor oesters in Amsterdam
- Nikkei Oesters uit Veggies & Fish (van Bart van Olphen)