Culy’s Toko Finds: oestersaus van Megachef (de allerbeste!)
Je staat bij de Aziatische supermarkt voor het schap met oestersaus en je denkt: welke is de beste? Dat is nog weleens een puzzel, want er zijn vaak heel veel verschillende flesjes van het spul te koop. Ga je gewoon voor die met het leukste etiket? Of scan je de ingrediëntenlijst? In beide gevallen is de kans groot dat je uitkomt op de oestersaus van Megachef. Niet zo gek, want volgens chefs en liefhebbers zou dit de beste oestersaus zijn.
Wat doe je met oestersaus?
Oestersaus is één van de meest gebruikte sauzen in de Aziatische keuken. Het wordt gebruikt om vlees of vis in te marineren, om te wokken, gaat door de gebakken rijst… De belangrijkste eigenschappen van de saus zijn dat ‘ie umami toevoegt en sauzen dikker, rijker en glanzender maakt.
Het goedje komt oorspronkelijk uit China, waar het per abuis werd uitgevonden toen iemand zijn oesters te lang liet inkoken. De oestersaus van Megachef daarentegen komt uit Thailand. Toch wordt het gezien als de állerbeste oestersaus die je in je (virtuele) winkelmandje kunt gooien. Waarom is dat?
> Lees ook: meer over oestersaus en het ontstaan ervan.
Hoe herken je een goede oestersaus?
Zoals oestersaus in 1888 per ongeluk is ontstaan, zo wordt het tegenwoordig eigenlijk niet meer gemaakt. Oesters in hun schelp koken, de bouillon reduceren: het kost simpelweg teveel kostbare ingrediënten en tijd.
Industrieel geproduceerde oestersaus wordt daarom tegenwoordig gemaakt van onder andere oesterextract, maizena, zout en suiker.
Als je de labels van flesjes oestersaus in de winkel scant, zal het je opvallen dat er vaak zelfs maar 3 tot 9 procent van dat oesterextract wordt gebruikt. En dat er vaak nog een batterij aan smaakversterkers en verdikkingsmiddelen aan worden toegevoegd (of sterker nog: dat de saus meer uit smaakversterkers en suiker bestaat dan uit oesterextract).
45 procent oester
De oestersaus van Megachef daarentegen, bevat maar liefst 45% oester. Dat ingrediënt staat ook als eerste vermeld, dus daar gaat het meeste van in de fles. Hij is dan ook een tikkie duurder dan de meeste andere merken: à € 3,95 voor een fles van 600 gram. Maar hoe sterker de smaak, hoe minder je er dan weer van hoeft te gebruiken.
Om de saus te maken, worden verse oesters gerookt boven hardhout. Daarna worden ze gekookt met suiker, zout en maizena. Er zit geen ve-tsin (MSG) in, geen geur- en kleurstoffen en het is ook nog eens glutenvrij. Het resultaat is een umamibom die zowel zoutig, hartig, zoetig, zacht en helder smaakt.
De consistentie is donker, siroopachtig en makkelijk schenkbaar. Daarbij vinden we deze saus ook nog eens stukken minder zout dan de oestersaus van andere merken.
Veel fans
Logisch dan ook dat de oestersaus van Megachef heel veel fans heeft. “De enige oestersaus die er is, echt. Ik blijf het maar bestellen omdat ik alle andere oestersauzen die ik probeer niet lekker vind. Van deze is iedereen onder de indruk, met name onze vrienden die zeggen dat ze niet van oestersaus houden”, wordt er gezegd in een recensie op Amazon.
Ook culinair schrijver Ruth Reichl laat dozen vol van dit goedje aanrukken: “Vanaf het moment dat je oestersaus van Megachef proeft, weet je dat je the real thing hebt. Als je dit stuurt naar een vriend met een wok, zullen ze je elke keer dat ze naar de fles grijpen dankbaar zijn. En dat zal extreem vaak zijn, dat garandeer ik.”
De oestersaus van Megachef is te koop bij de meeste Aziatische supermarkten, bij Hanos en online.
Recepten met oestersaus:
- Culy Homemade: Khao Phad Neua (Thaise gebakken rijst met rundvlees, prei en tomaat)
- Culy Homemade: snelle noodles met broccoli en biefstukreepjes
- Chinees gehakt met erwtjes