De verwarmende gerechten van Noord-Italië
De Italiaanse keuken is één van de meest geliefde keukens in Nederland. Bij Italiaans denken wij meteen aan pasta en olijfolie, maar wist je dat ze in Noord-Italië heel andere eetgewoontes hebben?
In het noorden van Italië kan het namelijk iets kouder worden dan in het snoeihete zuiden van het land. De gerechten in noord Italië zijn dan ook rijker en vetter dan die van de zuidelijke landgenoten.
Olijfolie wordt vervangen door boter of reuzel en pasta maakt plaats voor romige risotto, polenta met stoofvlees of verwarmende soepen.
Dit betekent niet dat je in het noorden nergens olijfolie of pasta kan vinden, het blijft natuurlijk Italië (en noordelijke provincie Liguria staat bekend om de heerlijke olijfolie).
Maar deze ingrediënten moeten hun podium delen met een hele hoop ander lekkers, specifiek voor deze regio. De gerechten in het noorden van Italië zijn perfect bij herfstig weer, om je weer helemaal op te warmen.
Canederli
Geloof het of niet, maar in Italië kan je gewoon knödels eten. Tirolo, waar de Italiaanse “knödels” (oftewel: canederli) vandaan komen, ligt heel dicht bij Oostenrijk. En die invloed is in dit gerecht absoluut terug te vinden.
De brooddumplings worden vaak geserveerd in een vlezige bouillon. Lees hier hoe je zelf canederli maakt.
Polenta
Polenta is maismeel waar je de lekkerste dingen mee kan maken. Zo zijn polenta frieten met parmezaanse kaas en deze krokante polenta met provolone en tijm bij ons favoriet.
Maar als het op comfort food aankomt, kun je het beste grijpen naar romige polenta met ragout van varkensschouder of een bolognesesaus.
Risi e bisi
Nog een gerecht dat het lekkerst is als het zich bijna als een pudding over je bord verspreidt: risotto. Dit gerecht vind je gelukkig op de meeste plekken in Italië wel terug op de kaart.
Risi e bisi (rijst en erwten) is een risottogerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Veneto. Risi e bisi wordt iets vochtiger geserveerd dan traditionele risotto, en de toevoeging van prosciutto kunnen wij alleen maar toejuichen.
Vitello tonnato
Dit gerecht heb je sowieso wel vaker op de menukaart zien staan. Vitello tonnato komt uit de provincie Piedmonte en bestaat uit dun gesneden kalfsvlees met tonijnmayonaise.
Met recht een klassieker, wij zijn er dol op. Als je toe bent aan comfort food op een koude dag is deze vitello tonato van kalfssukade van chef Kees Elfring (van restaurants Worst en Marius) een echte aanrader.
Alla Milanese
Nog zo’n opwarmende klassieker is osso buco alla milanese, waarbij langzaam gegaarde kalfsschenkel wordt geserveerd op safraanrisotto. In Milaan hebben ze wel begrepen wat onze harten verwarmt, want ook de minestrone soep komt uit deze regio.
Torto fregolotta
Ook voor de zoetekauwen is er in noord Italië genoeg lekkers te vinden. De torto fregolotta komt uit Venetie en wordt gemaakt van polenta en amandelen. De taart heeft een vrij droge en kruimelige structuur die je vaker terug vindt in Italiaanse taarten en biscotti.