Culy at een soes gevuld met noodles en brisketcrème
Onlangs waren we op de Flavour Fair: een foodfestival van the Big Green Egg (je weet wel: die geweldige barbecue in de vorm van een groen ei). Daar mochten we héél wat lekkere gerechtjes proeven die op deze barbecue werden bereid. Toch is er één gerecht dat ons is bijgebleven en dat de hoofdprijs verdiende op het vlak van originaliteit: een noodlesoes met brisketcrème.
Struinend over de Favour Flair raakten we hier en daar aan de praat met andere food enthousiastelingen. Het gebeurde dan weleens dat we spontaan getipt werden over lekkere gerechtjes die we toch écht geproefd moesten hebben. Zo had iemand het op een gegeven moment over een lekkere noodlesoes. Wait, what? Een soes gevuld met noodles: dit kon niet anders dan het beste van twee werelden zijn.
https://www.instagram.com/p/BzBIJxeIEeu/
Noodlesoes
De genieën achter deze snack bleken de mannen van BBQ Friday te zijn: een barbecue cateringbedrijf uit Lisse. Om een publiek te bedienen waarbij vlees zo hoog in het vaandel staat, vinden we deze noodlesoes toch wel een erg dapper gerecht. Hoewel het gerecht niet helemaal vegetarisch is (de soes was namelijk gevuld met brisketcrème) ligt de nadruk toch echt wel op de soes en niet op het vlees. Dat is heel wat anders dan de klassieke lamskoteletten die we gewend zijn.
Benieuwd hoe zo’n noodlesoes bereid wordt? Stap één is een lekker beslag van roomboter en ei dat met een spuitzak op bakpapier wordt gespoten. Vervolgens gaan de soezen de barbecue op totdat ze goudbruin zijn. Eenmaal gaar worden ze opengesneden en besmeerd met brisketcrème en gevuld met een portie op smaak gebrachte udon noodles. Geniaal, dat is wat wij ervan vinden.
Zo smaakt een noodlesoes
Hoewel we bij soezen spontaan denken aan een zoete lekkernij, is de noodlesoes van BBQ Friday niet echt zoet. Er zit geen suiker in het beslag waardoor er lekker veel op smaak kan worden ingezet bij de vulling. En daaraan geen gebrek, want de noodles worden gewokt in knoflook, chilipeper, sesamzaadjes en een combinatie van soja- en hoisinsaus. Ook de brisketcrème van gegaard rundvlees en runderbouillon voegt extra aroma toe.
Wat ons opviel was de versheid van de noodles. Die waren simpelweg on point lieten trouwens een lekkere nasmaak achter door de chilipeper en de sesamzaadjes. De soes zelf was zo zacht en romig dat ze bijna in onze mond weg kon smelten. De brisketcrème zorgde voor een subtiele hint naar barbecuevlees zonder dat de smaak overheerste. In een paar happen is de soes op, waarna je denkt: nu al?
Kortom: de snack zit helemaal goed qua smaak, heeft een verrassend leuke textuur en het ziet er ook nog eens mooi uit. Petje af, BBQ Friday! Ons hart hebben jullie gewonnen.
Het barbecueseizoen is geopend
- Caesar salad van de barbecue uit Gloeiend Groen
- Pineapple-honey glazed ham van de barbecue (sla ‘m alvast op voor kerst!)
- Tomaat met gebarbecuede feta uit Gloeiend Groen