Nona Pedis maakt de lekkerste ambachtelijke (en Utrechtse!) sambal
Een Indonesische maaltijd is niet compleet zonder sambal. De pittige smaakmaker is misschien wel het bekendste bijgerecht uit de Indonesische keuken. Maar de Utrechters achter Nona Pedis vonden het aanbod aan sambals in de winkel nogal teleurstellend. Ze besloten hun eigen ambachtelijke sambal te maken.
Nona Pedis betekent pittig meisje in het Indonesisch. Toepasselijke naam voor de sambals die Rosali en Almar maken. Hun doel: authentieke, smaakvolle Indonesische sambals maken. Dat je een hap neemt en je in één keer in Indonesië waant. En daar slagen ze wat ons betreft helemaal in.
Omdat de sambals geen conserveermiddelen bevatten, kun je ze minder lang bewaren dan een sambal uit de supermarkt. Maar daardoor smaken ze ook zo veel lekkerder. En bovendien: zo’n pot hebben wij in no time leeg.
Van sambal brandal tot peteh
Onze favoriet? De frisse sambal limoen. Maar we moeten bekennen dat we ze bijna allemaal in de koelkast hebben staan. Want ze zijn allemaal heerlijk. Superlekker om kroepoek en emping in te dippen, bij de nasi of rijsttafel en zelfs bij een tosti, op een gebakken eitje of door de stamppot.
Nona Pedis maakt de bekendere smaken, zoals sambal brandal, sambal badjak en sambal trassi. En sambal tempeh en sambal peteh. Maar ook frisse, originele smaken, zoals klapper (kokos) en limoen. Daarnaast is er ook nog de sambal Madame Pedis: met gember en zónder suiker.
Waar koop je Nona Pedis?
En het moet even gemeld: Nona Pedis ontwikkelde laatst een spannende CBD-sambal, speciaal voor Cannabis Liberation Day. Met -jawel!- cannabidol: de niet-psychoactieve stof die voorkomt in cannabis.
Rosali en Almar maken hun sambals in eigen keuken in Utrecht, maar verkopen ze op markten en een handvol verkoopadressen (die vind je op de site). Toko Mitra in Utrecht, Tante Liens in Maarssen en De Broodjeswinkel in Utrecht bijvoorbeeld. Go get em while they’re hot!