Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 21 mrt 2025
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan… Jody Franz: ‘Indo’s geven nooit helemaal hun geheimen prijs!’

In Culy’s vaste rubriek ‘5 vragen aan…’ stelt de redactie steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Immers: niets lekkerders dan weten wat het favoriete restaurant of onmisbare saus is van onze culi-helden! Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… kersverse kookboekenauteur van No Halfway Cooks: Jody Franz.

Toen Jody Franz en Stan Beaujean elkaar leerden kennen, liep eten als een rode draad door hun leven. Goed eten welteverstaan. En dan met de nadruk op comfortfood. Tijdens één van de reizen die het stel maakte, realiseerden ze zich dat er een groot gat was in het culinaire aanbod in hun thuisstad, Tilburg.

Dat gat vulden ze op: ze zwaaiden hun carrière in de marketing vaarwel en richtten ze in 2018 hun eigen restaurant op: Don’s Noodle Shop. Een ode aan de vader van Jody, met gerechten op de kaart geïnspireerd door de Indonesische keuken. Denk aan noedels, eigengemaakte dumplings en sauzen vol umami.

Een pandemie, twee kinderen en héél veel comfortfood later zijn de deuren van het Tilburgse restaurant gesloten, maar wordt hun keuken vereeuwigd in het eerste boek van het duo: No Halfway Cooks. Hierin zijn zo’n beetje alle recepten uit de zaak verzameld én meer. Jody vertelt er alles over.

5 vragen aan Jody Franz over ‘No Halfway Cooks’

1. ‘No Halfway Cooks’ staat bomvol comfort food. Wat is jouw ultieme comfort food?

Jody: “Toen Stan me tijdens een reis vroeg wat ik zou doen met een klein zaakje om de hoek bij ons huis in Tilburg, zei ik in één adem: ‘een bamisoep-tentje, het ultieme comfortfood!’

En ja, daarmee bedoelde ik écht, gewoon die simpele Indomie. Ik groeide ermee op als kind en at het vaak toen ik thuis kwam na school. Dat was de ene keer saai met alleen gebakken uitjes erop en de andere keer bakte ik ze alleen op.

Als ik echt wilde uitpakken deed ik er een zachtgekookt eitje, paksoi, fishtofu (vispasta in de vorm van tofu, red.), druppels chili-olie en sesamzaadjes in, wat wil je nog meer?”

2. In het boek vertel je dat je vader je grootste inspiratiebron is, wat leerde je van hem?

“Mijn belangrijkste les van hem is om van ieder eetmoment een bijzonder moment te maken. Als hij kookte stond de tafel vol! Het ging bij hem niet om functioneel eten, maar om samen een moment en een bepaald gevoel creëren.

Iedereen was bij ons thuis welkom om mee te eten en hij pakte altijd uit: ontbijt, lunch of diner maakte geen verschil! Hij genoot van mensen ‘voeden’ en het moment om samen te eten.”

3. Hoe heb je het voor elkaar gekregen om zijn recepten te achterhalen?

“Indo’s en Indonesiërs geven nooit helemaal hun geheimen prijs! En wie weet doen wij dat later ook weer zo… In ons kookboek staan bijna geen traditionele of typische familierecepten, maar ieder gerecht is geïnspireerd op een bestaand Aziatisch gerecht en heeft uiteindelijk een Dons-twist gekregen.

Uiteraard herken je in sommige gerechten wel onze familie Franz-smaak. Dat is in de kern de manier hoe ik heb leren koken: van mijn oma, oom en vader. 
Door veel te proeven leerde ik wat onze familiesmaak is. Dat is in ons geval herleidbaar naar een Javaanse betovergrootmoeder. Wat dat in de praktijk betekent? Een mooie balans tussen zout, zuur en net wat meer zoet.

In ‘No Halfway Cooks’ proef je deze typische smaak bijvoorbeeld terug in de ‘stewed beef’. Het enige recept dat wél echt direct van onze familie is, is die van ‘cendol es dawet’.”

4. Jij en Stan leerden elkaar in 2011 kennen. Wat is jullie liefdesgerecht?

“Stan veroverde mijn hart met zijn lekkere pasta’s, die hij geleerd heeft te maken in de tijd dat hij in Italië woonde. Daarom is ons liefdesgerecht van ons tweeën dan toch wel pasta puttanesca.”

Pasta puttanesca
Bron: grinchh via Adobe Stock

5. Jullie reizen, Don’s Noodle shop en nu het boek zijn stuk voor stuk bucketlist-dingen. What’s next?

“Het boek in het buitenland uitbrengen is zeker ook nog een bucketlist-ding, met daarbij ook nog een wens om een tweede boek uit te brengen. Daarnaast is ons volgende grote project -primeurtje! – om ons huis te verkopen en eind van het jaar te emigreren.

Onze reis van 2017/2018 willen we als een ‘forever’ reis gaan doen, waarbij we beginnen door eerst op Bali te wonen en vanuit daar te kijken waar we naartoe willen. Of dat een ander Indonesisch eiland is of een ander land, who knows?

>Het boek ‘No Halfway Cooks’ bestel je voor 29,95 via bol.com

Meer interviews

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.