No foodwaste: 10 tips tegen voedselverspilling
Instock begon als een restaurant in Amsterdam, waar elke avond gekookt wordt met producten die ‘gered’ worden van de supermarkt.
Deze ingrediënten zijn onverkochte producten met een schoonheidsfoutje of waarvan een overschot is, maar die nog helemaal goed zijn. Zonde om weg te gooien, dus. Inmiddels hebben de eigenaren zoveel kennis vergaard, dat het tijd werd dit te bundelen in een boek.
Het resultaat is Instock Cooking. Dit boek laat zien hoe je van deze producten juist iets unieks creëert. Eeuwenoude conserveringstechnieken worden op een toegankelijke manier uitgelegd: inmaken in zoetzuur, inmaken in zoet, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken.
Tips
Om foodwaste te verminderen en mensen bewuster te maken van wat ze weggooien, delen we graag deze 10 tips tegen voedselverspilling.
1. Check what’s in stock
Zorg dat je precies weet wat er nog in je koelkast ligt. Als je geen fotografisch geheugen hebt kun je het opschrijven of nog beter, een foto maken van je koelkast voor je naar werk gaat. Zo koop je geen paksoi die je allang had gekocht, currypasta waar je al drie geopende potjes van had of nieuw gehakt waarvan er al een pak in de koelkast op je lag te wachten.
2. Boodschappenlijstje
Nu je weet wat er in stock is, kun je makkelijker een boodschappenlijstje maken. Zo voorkom je niet alleen dat je iets vergeet maar ook dat je meer koopt dan je nodig hebt.
3. Meten is weten
Van pasta kook je snel te veel, net als van rijst of granen. Gebruik daarom een maatbeker om het droge ingrediënt af te wegen voor je het kookt (en kom niet in de verleiding om er toch nog een flinke scheut bij te doen).
4. Kijk, ruik en proef
De ten minste houdbaar tot (tht) en te gebruiken tot (tgt) worden vaak als uitgangspunt gebruikt door mensen thuis. Niet helemaal terecht, want de tht staat op producten die niet snel bederven. Na het verlopen van deze datum kun je ze meestal nog gewoon gebruiken.
Vertrouw op je zintuigen, als iets echt niet meer goed is merk je dat wel. De tgt wordt gebruikt bij verse producten als vlees en vis en is wel iets om serieus te nemen. Je zou er ziek van kunnen worden.
5. Bewaar het op de juiste temperatuur
Laat verse producten niet te lang buiten de koeling, en bewaar je boodschappen op de juiste plek. Zo houd je ze langer goed. De juiste temperatuur voor je koelkast is 4 °C.
De meeste groente- en fruitsoorten kun je het beste in de koelkast bewaren. Uitzonderingen zijn aubergine, paprika, tomaten, basilicum en bananen.
6. Fifo
Iedereen die ooit in een supermarkt of de horeca heeft gewerkt kent de term fifo: First In First Out. Oftewel, dat wat er het eerste in gaat moet er ook als eerste weer uit.
Vul je koelkast net zoals de koeling in een supermarkt! Zo maak je het makkelijker voor jezelf om producten met een kortere houdbaarheidsdatum eerst te pakken.
7. Geef je ingrediënten een tweede bestemming
Toch te veel ingekocht? Dit boek staat boordevol technieken om de houdbaarheid van je producten te verlengen. Zo maak je er iets lekkers van waar je extra lang van kunt genieten: van spannende pickles tot romig bananenijs.
8.Maak meer van je afval
Je huisdieren, kippen of varkens zijn een dankbare bestemming voor je restjes. Wel eerst even checken wat ze wel en niet mogen eten natuurlijk. Je keukenafval kun je ook composteren, in een wormenhotel bijvoorbeeld!
9. Share it!
Wie weet is jouw buurvrouw wel ontzettend blij met jouw maaltijd die je met liefde hebt gekookt. Of hebben je vrienden best zin om alle restjes te komen opeten tijdens een etentje.
Zo organiseren ze bij Instock na de kerstdagen altijd Kerst is gewaste, waarbij iedereen zijn restjes meeneemt om samen op te eten.
10. Wie wat bewaart, heeft wat
Te veel gekookt? Doe de restjes in een goed afsluitbaar bakje en bewaar het in de koelkast. Of vries het in als je nu al weet dat je de komende dagen andere eetplannen hebt. Zo heb je twee keer plezier van je gekookte maaltijd.
Instock cooking ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 19,99.