Alles over de Nikkei cuisine: de dialoog tussen Peru en Japan
In de categorie ‘keukens die aan een serieuze opmars bezig zijn’ is de Nikkei cuisine er eentje om in de gaten te houden. De keuken is een schoolvoorbeeld van een culinaire mash-up, of de kruisbestuiving tussen twee eetculturen. In dit geval: Peru meets Japan, een geniaal gegeven.
Steeds meer mensen gaan op culinaire bedevaart richting Lima, deels omdat de hoofdstad beschikt over drie restaurants die in de lijst van The World’s 50 Best Restaurants prijken (in volgorde van opkomst: Central, Maido en Astrid Y Gastón). Maar de Peruaanse keuken wint ook in zijn algemeenheid terrein. Niet voor niets kreeg ons land er de afgelopen tijd heel wat toffe Peruaanse restaurants bij (Sjefietshe! Callao! NAZKA!). Onze voorspelling is dat het net zo’n vaart zal lopen met de Nikkei-cuisine, waar de Peruaanse keuken nog een extra dimensie krijgt door Japanse invloeden.
De Nikkei cuisine: hoe dan?
De meeste mensen hebben geen flauw idee hoe groot de Japanse invloed is op de culinaire tradities in Peru. Want waar in hemelsnaam zijn die twee culturen samengekomen? Het begon allemaal in 1889, toen zo’n 7000 Japanse mijnwerkers naar Peru immigreerden op zoek naar werk.
Eenmaal aangekomen hunkerden de Japanners naar hun eigen gerechten. Bij gebrek aan de juiste Japanse ingrediënten, behielpen ze zich met wat voor handen was: Peruaanse aardappelen, lokale maïssoorten, limoenen, hete pepers en verse zeevruchten.
En zo kwam het dat ze hun geliefkoosde Japanse gerechten spontaan een Peruaanse touch gaven. Daar vloeiden heel wat geniale smakencombinaties uit voort, en op zijn beurt leverde het ook bij de Peruanen zelf inspiratie voor nieuwe voedingscombinaties.
Want dat seafood inmiddels zo’n cruciaal onderdeel is in de Peruaanse keuken, is grotendeels te danken aan de Japanners. Vóór hun komst hadden de Peruanen immers geen flauw idee hoe voedzaam en lekker hun sint-jakobsschelpen, tonijn en mosselen wel niet waren, maar de Japanners waren in hun thuisland niet anders gewend.
Ook vandaag de dag is er nog steeds een grote Japanse community in Peru aanwezig (na Brazilië de tweede grootste ter wereld). Gelukkig maar misschien, want hierdoor is de Nikkei cuisine nog lang niet met uitsterven bedreigd.
Typische gerechten uit de Nikkei cuisine
Benieuwd wat je kan verwachten van deze culinaire fusie? Basically: veel verse zeevruchten, hete chili’s, miso’s vol umami en knapperig gebakken aardappelen uit de Andez. Ben je gek op kakelverse vis en spicy flavours, dan ben je bij de Nikkei cuisine aan het juiste adres.
Zo is er bijvoorbeeld een ceviche Nikkei, waarbij het limoensap pas enkele minuten van tevoren bij de vis gaat, waardoor de vis veel rauwer blijft (zoals bij Japanse sushi) en waarbij er ook nog sojasaus en gember wordt toegevoegd.
Een ander typisch gerecht is Tiradito, waarbij rauwe zalm in fijne plakjes (als sashimi) wordt gesneden en als carpaccio op een pikant Peruaans sausje (met lokale jalapeño’s) wordt geserveerd.
En zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen, van zalm op een bedje van zoete aardappelpuree met wasabi en kakivrucht of rijst met zee-egel, avocado en maïs. You get the picture.
Waar kan je de Nikkei cuisine proeven?
We begrijpen dat je na het lezen van deze informatie ernstige cravings hebt naar deze gerechten. In eigen land kan je bij MAITA in Haarlem langsgaan, maar ook in Europese steden als Barcelona (waar één van de bekendste Nikkei-restaurants Pakta zit), Londen en Berlijn kom je aan je trekken.
En dan is er natuurlijk nog Peru, waar Maido (uit de lijst van The World’s 50 Best Restaurants) hoge ogen gooit met fijne Nikkei-gerechten. Wat ons betreft is Lima’s reputatie als culinair bedevaartsoord niet meer dan terecht.
Meer over internationale keukens?
- Alles over de Creoolse keuken
- Video: hoe smaakt de keuken van Noord-Korea?
- Dit zijn de allerlekkerste Zuid-Afrikaanse specialiteiten