6 gerechten uit de Nigeriaanse keuken die je geproefd moet hebben
De Nigeriaanse keuken krijgt steeds meer aandacht en dat vinden wij op de Culy-redactie alleen maar leuk. Want naast die befaamde jollof rice bestaat de keuken namelijk uit zo veel meer. Culy’s Ogechi neemt je mee langs de culinaire hoogtepunten van dit diverse land.
De Nigeriaanse keuken is zo’n keuken die voor veel mensen nog vrij onbekend is. En met zo’n groot land gevuld met verschillende culturen is dit ook wel te begrijpen. Maar geloof ons, dit is er een die je wil ontdekken. Wij zetten 6 gerechten die je geproefd moet hebben voor je op een rij.
Dit zijn ze: de 23 foodtrends van 2023 (van ube tot udonnoedels)
1. Egusi soep
Eén van de bekendste soepen uit Nigeria is egusi. Het is een scherpe, nootachtige soep met een ietwat bittere smaak. De naam komt van het hoofdingrediënt; namelijk gedroogde meloenpitten. De soep wordt gevuld met bladgroenten, zoals bitter leaf en spinazie en met vlees, zoals geit en rund.
Nigeriaanse soepen eet je met pounded yam of fufu. Dat wordt gemaakt door het koken en stampen van cassave, yam of bakbananen. Hierdoor ontstaat een bal van deeg. Voor iedere hap pak je een beetje deeg en maak je een kuiltje met de duim, en zo schep je de soep op. Da’s dus lekker eten met minder afwas!
2. Nigeriaanse fried rice
Net als in vele andere Afrikaanse landen wordt in Nigeria ook veel rijst gegeten. Jollof rice is de nummer 1 uit de Nigeriaanse keuken. Maar op nummer twee staat zeker de Nigeriaanse fried rice. Het bestaat uit goed gekruide rijst gevuld met paprika, mais, garnalen en kippenlever. Lekker met gebraden kip en gefrituurde bakbanaan.
3. Suya
Suya is een spiesje van pittig gebarbecued vlees met een geweldig rokerige smaak. Dit gerecht komt uit het noorden van Nigeria, en vind je overal op straat. Er zijn verschillende varianten. De een gebruikt graag rund, de ander kip en ook in pittigheid zit een groot verschil. Het vlees wordt dun gesneden en gemarineerd met een pittige marinade van pinda’s, peper, knoflook en gerookt paprikapoeder. Perfect voor een zomerse barbecue!
4. Puff puff
Ben je op een Nigeriaans feest? Dan is de kans groot dat je een stapel goudgele balletjes ziet staan. En nee dat zijn geen oliebollen, dat is puff puff. Het is een populaire street food snack uit de Nigeriaanse keuken. Puff puff is een licht gezoet deegballetje met een heerlijk zachte binnenkant en een licht krokante buitenkant. Lekker op zichzelf, maar ook fijn met een beetje poedersuiker.
5. Agege bread
Bij het ontbijt eten de Nigerianen ook wel eens brood, vaak met een beetje boter of een omelet. Hiervoor wordt agege bread voor gebruikt. Dat is een fluffy en licht gezoet brood vergelijkbaar met Japans shokupan brood en brioche. Ook lekker om er wentelteefjes van te maken voor bij de brunch.
6. Chapman
Chapman is een verfrissende mocktail op basis van grenadinesiroop, frisdrank, limoen, angostura bitters en hibiscus. Je vindt dit drankje in bijna iedere bar of club in Nigeria. Gelukkig is deze drank ook makkelijk zelf te maken. Het is een kwestie van alle ingrediënten bij elkaar gooien, en mengen maar.
En verder in de Nigeriaanse keuken:
- Chin chin: gefrituurde boterige minikoekjes die worden gegeten als snack
- Meat stew: vlees in pittige tomatensaus dat wordt gegeten bij rijstgerechten
- Meat pie: flaky pasteitjes gevuld met gekruid gehakt, aardappel en groente
- Kilishi: de gedroogde variant van suya
- Akara: bonenfritters van black eyed bonen, ui, zout en peper
- Ogbono: een soep gemaakt met ogbono (mangopitten) gegeten met fufu of pounded yam
Zelf de Nigeriaanse keuken ontdekken
Al zin gekregen om de Nigeriaanse keuken zelf te ontdekken? Er zijn diverse Nigeriaanse restaurants waar je de verschillende gerechten kan proberen. Bijvoorbeeld Nigerian Restaurant in Rotterdam en African Kitchen in Amsterdam-Zuidoost.
Toch liever zelf aan de slag? Veel Nigeriaanse gerechten kun je maken met producten uit de supermarkt. En voor speciale ingrediënten zoals egusi, crayfish (gedroogde rivierkreeft) en bakbanaan kan je terecht in Afrikaanse toko’s.