Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Dé nieuwe restaurants in Amsterdam om je op te verheugen

Een nieuw jaar betekent ook een update van je restaurant-wishlist. We kunnen je alvast verklappen: kiezen zal geen makkelijke opgave zijn. Om je een beetje op weg te helpen hebben we enkele adressen voor je verzameld, waar de Culy-redactie zich in ieder geval op verheugt komend jaar. Omdat ze leuk zijn, omdat ze vernieuwend zijn of gewoon omdat we er hongerig van worden. Dé nieuwe restaurants van Amsterdam dus. Komt ‘ie.

Voor op je wishlist: nieuwe restaurants in Amsterdam

Misschien wel de uitgelezen sombere maand om jezelf te verheugen op een restaurantbezoek van onderstaande nieuwkomers. Het begrip nieuwkomers met een sporadisch korreltje zout dan, gezien sommige adressen van de hand van ondernemers en chefs zijn die hun sporen al lang en breed verdiend hebben. Wat natuurlijk ook betekent: des te meer voorpret.

Copain

Zo’n 2,5 jaar geleden begon Frederike Bloem ontbijten, lunches en diners te hosten voor opdrachtgevers als Vogue en Hermès, waarbij kunst, cultuur en culinaire ervaringen samenkomen. Waar ze eerst alles in haar uppie voor elkaar bokste, heeft ze inmiddels een chef en sous-chef in de hand genomen. Met eerstgenoemde opent ze binnenkort haar eigen restaurant Copain in Amsterdam-Noord, waar ook plek zal zijn voor events van hetzelfde kaliber. Het restaurant zelf draait om seizoensgebonden ingrediënten en heeft een focus op groenten.

Veneur

Wanneer de voormalig chef-kok van De Juwelier* een nieuw restaurant opent, weet je dat er spannende dingen gaan gebeuren. Yoran Jacobi – die chef-kok dus – opent dit voorjaar samen met twee partners Veneur, in hartje Amsterdam. Bij De Tafel van Grimm – de Substack van Mara Grimm met de beste adressen, de laatste foodtrends & de lekkerste tips – lezen we wat we kunnen verwachten: “Een Franse basis met veel aandacht voor sauzen, ambacht en absolute topproducten. En aangezien ‘venuer’ jager betekent, komt er ook flink veel wild op de kaart.”

Ravioli

In diezelfde newsletter lezen we ook dat Leonardo Pacenti – van instituut Toscanini – in maart een heuse raviolibar opent, en wel in de Eerste van der Helststraat in de Pijp. Neem even een moment om te denken aan hét pastaboek van de afgelopen tijd – die van Toscanini dus – en je weet: hier willen we wekelijks aanschuiven.

De lekkerste recepten met ravioli (kant-en-klaar én zelfgemaakt)

https://www.instagram.com/p/DEVAQYTICw7/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Koot & De Boon

Het is al even geleden dat we ons op regelmatige basis laafden aan wijn en worst, maar op de plek van voorheen Marius en Worst huist binnenkort Koot & De Boon. De wapenfeiten tot nu toe: het is een samenwerking van restaurant Zoldering en wijnwinkel Lof, het is een wijnbar slash restaurant en het opent al binnen enkele weken.

Café Café

Heb je in dit nieuwe jaar behoefte aan groots en alles op 1 plek? Dan wordt het nieuwe Café Café jouw nieuwe spot. Een all-day locatie om te ontbijten, lunchen, dineren én te dansen, van een totaal ander kaliber dan de overige restaurants in deze lijst dus. Tel daar het grootste overdekte terras van Amsterdam bij op en je zou er dus ook tijdens de winter van het Amsterdamse uitzicht kunnen genieten.

https://www.instagram.com/p/DB1QgWwIHzx/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Pop-ups

2024 was misschien wel hét jaar van de pop-ups en samenwerkingen tussen verschillende chefs, restaurants en kunstenaars. Het nieuwe jaar belooft op dit gebied ook al veel goeds: vanaf 14 januari kun je namelijk tijdelijk terecht bij Kafé Kanard in Centrum-Oost voor een menu dat voornamelijk draait om wild. Het team van het veelprezen Kaagman & Kortekaas zit hier dan weer achter, dat intussen hun permanente restaurant een flinke update zal geven.

https://www.instagram.com/p/DCrO37iApvT/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

En je hebt geluk: Kwie Kwie – een van de leukste pop-ups van 2024 – gaat ook in 2025 nog even door. Parels van gerechten uit de Surinaamse keuken, gemaakt en geserveerd bij Barracuda Bar. Ga erheen dus, de komende maanden.

5 vragen aan restaurant Barracuda in Amsterdam: ‘Hotwings met Gorgonzolasaus: vijf sterren!’

Meer restaurants in Amsterdam:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.