Vlaggetjesdag! Het is weer tijd voor de Hollandse Nieuwe (en zo smaakt ‘ie dit jaar)
De periode waar veel visliefhebbers reikhalzend naar uitkijken is aangebroken: de nieuwe haring is weer verkrijgbaar. De vette vissen zijn populair in ons land en worden als warme broodjes over de toonbank verkocht.
Zoals ieder jaar wordt er over de haring gezegd dat โie beter is dan het jaar daarvoor, nog vetter is en nog meer smaak heeft. Ga niet blind af op dat nieuws, want het bevat een ontzettend hoog โwij van WC-eend-gehalteโ.
De uitspraken worden namelijk altijd gedaan door de mensen uit de haringindustrie zelf. Gelukkig heeft de redactie van Culy de proef op de som genomen (misschien hebben we er al drie opโฆ) en kunnen we met zekerheid zeggen dat de haring dit jaar inderdaad beter is dan het afgelopen jaar.
Hollandse Nieuwe komt niet uit Nederland
Vorig jaar werd de komst van de nieuwe haring al met een week uitgesteld, omdat de vissen niet vet genoeg waren. Dat kwam door de relatief lage watertemperatuur waardoor de haringen minder voedsel hadden om zich vet te eten. Gelukkig lag de temperatuur van het water dit jaar een stuk hoger en zijn de Hollandse Nieuwe zonder vertraging verkrijgbaar in Nederland.
De gemiddelde stijging van de temperatuur van het zeewater merken we overigens ook in Nederland. De haringen zwemmen hierdoor al jaren niet meer voor de Nederlandse kust.
Doordat de zeetemperatuur stijgt, trekken de haringen verder naar het Noorden. Haringen maken voor de Nederlandse kust plaats voor de pijlstaartinktvis die steeds vaker hier te vinden is.
Vette vis
Waarom heet het dan toch Hollandse Nieuwe? De naam komt door het proces dat nog steeds door de Nederlandse vissers wordt uitgevoerd.
De vissen worden op traditionele manier gekaakt, gepekeld, ingevroren en ontdooid. Het heeft dus niets te maken met de herkomst van de vis. Deze wordt vooral gevangen in Noorwegen, Denemarken en Schotland.ย Een Hollandse Nieuwe isย minstens 3 jaar oudย en wordt vanaf begin mei tot eind juliย in zes weken tijd gevangen.
Haring die in deze periode wordt gevangen en bereid, krijgt de naam Hollandse Nieuwe. Daarnaast moet de vis tenminste een vetpercentage van 16% hebben.
Hoe herken je Hollandse Nieuwe?
De smaak van een haring herken je uit duizenden. De vis smaakt vettig, heeft een frisse nasmaak en is boterzacht. Een andere manier om een haring te herkennen is de kleur van de haring. Een Hollandse Nieuwe heeft aan de binnenkant dan ook eenย helderrodeย ofย roze kleur.ย
Koop je een haring die nog niet is schoongemaakt? Check dan of de ogen van de fris rood kleuren. Als laatste check je de zilveren buitenkant. De vis heeft eenย mooie glans in tegenstelling tot een haring die ouder is.
Meer artikelen over vis:
- 6 x hoofdgerechten met vis om je bord bij af te likken
- 9x makkelijke ovenschotels met vis voor doordeweeks
- Coquilles kopen? Dit is waarom ze zo duur zijn โ en meer weetjes over deze luxe schelpdieren