7 vernieuwende manieren om groente te laten stralen op jouw bord
Platgekookte boontjes zijn zó 1980, dat kan écht niet meer. Sinds we roosteren, stomen en roerbakken hebben ontdekt, kan niemand ontkennen dat die crispyness van groente zo grú-we-lijk lekker is, dat er bijna een boete op moet staan als groente in een snelkookpan tot prut zijn gekookt. Er bestaan namelijk zoveel magische en vernieuwende manieren om groente te laten stralen op jouw bord.
Pak pen en papier want we beloven dat je geen genoeg meer van groente gaat krijgen. Ze worden het stralende middelpunt van jouw maaltijd.
7 vernieuwende manieren om je groente te laten stralen
1. Poffen
De gepofte aardappel kennen we allemaal van de barbecue of uit de oven. Die smaak is hemels en specifiek, maar lastig te omschrijven. Een beetje aards, een beetje geroosterd, lekker zacht en heet van binnen, een traktatie. Makkelijk is ook dat je ze alleen hoeft in te pakken, in de smeulende kolen of hete oven hoeft te stoppen en je hoeft er verder niks meer mee te doen. Das fijn.
Pas deze techniek ook toe op andere groente, zoals een zoete aardappel, bietjes, knolselderij of pompoen, helemaal lekker als je er daarna een soep van maakt. Maar ook uien, (uiteraard) knoflook en gooi ook eens een appel, perzik of nectarine erbij in de oven, dat is zóo lekker bij een hartige salade.
Naar recept: Culy Homemade: gepofte en gevulde zoete aardappels op 4 manieren
2. Roken
Thuis roken klinkt heel lastig, maar dat is het eigenlijk niet. Je hebt er alleen twee dingen voor nodig: een rookoven – dat klinkt heel wat, maar is gewoon een afsluitbaar bakje dat je in de oven kunt zetten – en rookmot. Vervolgens kun je alles roken wat je maar wilt, waaronder groente.
Kort door de bocht: Je kunt warm of koud roken. Warm roken doe je met de oven aan en daardoor gaart de groente ook én krijg het die rooksmaak. Koud roken is met de oven uit, dan blijven je groente (praktisch) rauw, maar krijgen ze wel een rooksmaak.
Een heerlijk voorbeeld vonden we op Foodfidelity van een bloemkool die in zijn geheel is gerookt. Maar ook andere groente zijn perfect om te roken zoals tomaatjes, groene asperges, aubergines en courgettes, gehele kool of mais.
3. Pickle je rot
Kimchi is ingelegde kool, zuurkool en atjar ook, dat weten we. Ze zijn een geliefde verfrisser bij een (pittige) maaltijd. Maar er zijn meer mogelijkheden om in te leggen, fermenteren of een pickle van te maken. Deze bereidingswijze is razendpopulair en we snappen heel goed waarom.
Naast dat je groente veel langer houdbaar maakt (handig als je een goed lopende moestuin hebt), kun je er ook allerlei smaken aan meegeven, die je groente echt op een hoger niveau brengen. Van druiven tot mais, van tomaatjes tot avocado, eigenlijk kan bijna alles.
Fan van pickles? Deze verrassende ingrediënten kun je óók inleggen
4. Nooit meer koken, alleen maar blancheren
Een korte uitleg van blancheren is misschien van toepassing: breng een pan met water aan de kook en voeg (pas als het water kookt) de groente toe, laat kort koken totdat ze beetgaar zijn, giet af en spoel snel ijskoud. Hierdoor garen de groente niet meer door. Nu zijn de groente helemaal klaar voor hun volgende bewerking, zoals in een salade met een dressing of in een roerbak.
Resultaat: knisperend krokante groente, die hun kleur mooi behouden. Ze nemen ook makkelijker smaken op van een saus of een dressing.
5. Dips van groente
Wortels, komkommer, paprika of zelfs radijsjes. We presenteren ze met een bakje aioli of knoflooksaus en je kunt heerlijk knabbelen. Deze tip is hier de grote broer van: maak dips van groente zoals muhammara, baba ganoush of tzatziki. Een andere frisse manier is het maken van een groentesalsa, zoals deze gegrilde maissalsa, die kun je ook heerlijk op een broodje of nacho scoopen.
Naar recept: Culy Homemade: baba ganoush van courgette (met hazelnoot en citroen)
6. Een badje met ijs
Deze tip komt vanuit de professionele keuken en is wel echt voor de pro’s. Bewaar kool, sla en bladgroente in een badje met ijs nadat ze gesneden zijn. Ze behouden hierdoor beter hun kleur en blijven crispy en vers. Gebruik daarna een slacentrifuge om de groente snel en goed droog te krijgen en er komt een wonderschoon resultaat op je bord.
7. Schroeien of blakeren
Deze trend staat nog in de kinderschoenen, maar ga je nog veel van horen. Blakeren is al bekend bij het poffen van paprika’s of het dichtschroeien van een steak, maar je kunt deze tip op veel meer groente toepassen. Eigenlijk bereid je op heel hoge temperatuur vliegensvlug een stuk groente. De donkere blakersmaak aan de buitenkant is vergelijkbaar met een barbecue of grill, als je die combineert met een zachte en sappige binnenkant is het echt fenomenaal.