Wijnspreekuur: zou Nederland ooit een wijnland kunnen worden?
Cees van Casteren is Master of Wine. Een bijzondere titel, want er zijn maar drie mensen in Nederland die zichzelf zo mogen noemen. Tijdens Culy’s Wijnspreekuur beantwoordt Cees elke week de meest prangende wijnvragen van Culy lezers. Deze week gaat hij in op de vraag: zou Nederland ooit een wijnland kunnen worden?
Misschien wel de meest prangende wijnvraag die er is, is: waar vind ik de lekkerste wijnen voor een fijne prijs? Cees beantwoordt die vraag in zijn nieuwe boek De Wijngids. De Drie Masters of Wine hebben daarvoor de 400 beste wijnen onder 25 euro (en al vanaf 5 euro) geselecteerd. Onafhankelijk (want blind geproefd). Het boek is nú te koop.
Deze week beantwoordt Cees weer een wijnvraag van een Culy-lezer. Namelijk:
Je ziet steeds meer interessante wijnen die uit de niet-zo-bekende wijnlanden komen, zoals Nederland en bijvoorbeeld ook uit Engeland. Zou Nederland ooit een wijnland kunnen worden denk je?
Cees: “Nederland is al een wijnland. Weliswaar een lilliputter ten opzichte van de gevestigde orde, maar toch. Het feit dat de Cuvée XII van Apostelhoeve tussen de 400 beste wijnen van Nederland staat, is daar getuige van. Wel hebben we nog weinig producenten van het kaliber Apostelhoeve die kan wedijveren met de rest van de wereld, maar het potentieel is er.
Cees: “Zuid-Engeland heeft nu het klimaat dat Champagne 50 jaar geleden had, en voilá, de Engelse sparklings doen niet onder voor de beste champagnes!”
In Engeland is men net een stapje verder. Niet met gewone witte en rode wijnen maar met mousserende wijnen. Dat komt omdat zuid-Engeland eenzelfde Kimmeridge kalkbodem heeft als Champagne, en met dezelfde druivenrassen werkt. Daarbij heeft zuid-Engeland nu het klimaat dat Champagne 50 jaar geleden had, en voilá, de Engelse sparklings doen niet onder voor de beste champagnes!
Een aanrader is het in Nederlandse handen zijnde Nyetimber! Niet van champagne te onderscheiden (ook niet in prijs overigens..).”
Meer wijntips van Cees:
- Wijnspreekuur: wat maakt een wijn goed of slecht?
- Wijnspreekuur: wat is het verschil tussen biologische en biodynamische wijn?
- Wijnspreekuur: is de prijs van wijn een goede indicatie voor de kwaliteit?