Nasi lemak: hét populaire ontbijtgerecht uit Maleisië
Ben jij ook zo fan van warm eten bij het ontbijt? Dan móet je nasi lemak kennen. Dit geurige ontbijtgerecht komt uit Maleisië en levert je een bord vol smaken, geuren en texturen. Hiervoor kom je je bed wel uit!
De hele dag door
Nasi lemak wordt gezien als hét nationale gerecht van Maleisië. “Wat voor de westerlingen koffie is bij het ontbijt, is voor ons nasi lemak. Onmisbaar”, vertelde een Maleisische chef ons ooit. Het staat dus vooral bekend als een populair Maleis ontbijtje, maar het is ook zo populair omdat je het de hele dag door kunt eten. Lunch, diner, snack: nasi lemak is je go-to gerecht.
Ook in Singapore en het zuiden van Thailand wordt nasi lemak veel gegeten. Tof is dat het helemaal niet zo moeilijk is om te maken en dat je het dus prima thuis kunt bereiden. Wil je een goed recept voor huis, check dan onderstaande video.
Géén gebakken rijst
Maar wat is het precies? Bij nasi denken we vooral aan gebakken rijst met restjes groente en vlees. Nasi lemak is toch wel even andere koek. Het bestaat uit een fleurig en geurig bordje van rijst in kokosmelk, pinda’s, ansjovis, een gekookt ei, komkommer en sambal.
Door die mix van ingrediënten heb je een bordje vol met verschillende smaken en texturen: zoet, zuur, zout, pittig, fris, zacht en knapperig.
Freestylen
Verder kun je erop los freestylen wat je wilt met dit gerecht. Zo wordt het ook wel opgediend met een portie fried chicken, rendang, knapperig gebakken vis of gefrituurde ansjovis.
Ook kun je de rijst kruiden zoals je wilt. De meeste mensen voegen vers pandanblad toe (voor de smaak) aan de kokosmelk, maar je kunt ook verse gember en citroengras of zelf steranijs en kardemom toevoegen voor een kruidige twist.
Some like it hot
De populairste sambal bij nasi lemak is sambal ikan bilis. Maar welke je ook gebruikt, de sambal moet vooral spicy zijn, is de leus. Het belangrijkste ingrediënt is belacan: een pasta, gemaakt van gefermenteerde garnalen. De pasta is typerend voor gerechten uit de Maleise keuken. Naast de belacan worden ook wel ikan bilis gebruikt: gedroogde ansjovis, voor een karakteristieke smaak.
Onderstaande video toont een recept voor een verdraaid lekkere sambal voor bij je nasi lemak. Maak een grote pot, voor al je ontbijtjes.
Meer over de Maleisische keuken:
- Maak de lekkerste eieren in chilisambal uit Magisch Maleisisch
- Roti Jala: hartige Maleisische netpannenkoekjes met kurkuma & kokosmelk
- Maleisische curry met lamsvlees van Adam Liaw