Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 5 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over namelaka: extreem smeuïge Japanse chocolademousse

Als je denkt dat de Japanse keuken zich laat samenvatten door sushi en ramen, stel je mening dan maar gauw bij. De Japanse keuken is zo breed en veelzijdig dat ook wij nog steeds op nieuwe Japanse gerechten en ingrediënten stuiten. Zo proefden we laatst namelaka: een extreem zachte Japanse chocolademousse.

Kende jij ‘t al? Wij ook niet.

Wat is namelaka?

Kortweg zou je namelaka dus kunnen omschrijven als Japanse chocolademousse. De letterlijke vertaling van het woord betekent ‘extreem smeuïg’. Wat namelaka dan anders maakt van de Franse mousse au chocolat die wij kennen, is ten eerste dat ‘t – in de regel – gemaakt wordt van witte chocolade. Ook de textuur is iets anders: die zit een beetje tussen ganache en mousse in en is dus su-per-zacht.

Daarnaast verschilt ook de bereiding: ons doet ‘t een beetje denken aan die van panna cotta, waarbij je room en melk verwarmt en laat indikken met gelatine. In het geval van namelaka wordt daar dan ook nog witte chocolade aan toegevoegd voordat het in de koelkast gaat om op te stijven.

Een elegant dessert

Namelaka is dan wel al heel lekker van zichzelf, het wordt ook vaak gebruikt als onderdeel van een dessert. Met behulp van een spuitzak laat de chocolademousse zich namelijk makkelijk in allerlei vormen gieten en daar maken chefs allerlei creaties mee. Wij kregen ‘t bijvoorbeeld laatst in de bloedmooie versie van chef Onno Kokmeijer, die de mousse als een elegante cirkel op een bord spoot en vulde met misokaramel en witte chocoladesorbet.

Ook het toevoegen van smaakmakers aan de namelaka is een principe waar we chefs mee zien experimenteren. Dat doen ze door de melk op voorhand te infuseren met ingrediënten als citrus, kokos, cacao of matcha. Wil je dit zelf ook proberen? Great British Chefs heeft een tof recept dat je als basis kunt gebruiken.

Hogere wiskunde is het niet, al kun je er het beste rekening mee dat de mousse twaalf uur in de koelkast moet opstijven. Maar geduld is dan ook – zoals steeds – een schone zaak.

Namelaka
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer uit de Japanse keuken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.