Myoga: alles over de beste Japanse gember
De Japanse keuken hebben wij hier bij Culy hoog in het vaandel staan. En daar hoort ook gember bij. Net als wij gek op gember? Dan moet je echt eens myoga gember proberen: de állerlekkerste gember uit Japan.
Myoga is een Japanse gembersoort die bestaat uit gemberknoppen. Dat is dus zeker iets anders dan de gember die wij normaal gesproken gewend zijn, waar we de knol van eten.
Ook interessant: Met deze tip heb je altijd verse gember in huis
Delicate bloemknoppen
De myoga gemberknoppen zijn afkomstig van de myogaplant. De bloemknoppen steken boven de grond uit en dát is ook precies datgene wat er van de plant wordt geoogst.
Het is maar goed dat de knollen van de myogaplant niet worden gegeten, want die zijn licht giftig. Oei!
De knoppen worden alleen gegeten als ze nog dicht zijn. Als er een bloem uitsteekt, wordt ‘ie namelijk als oneetbaar beschouwd. Het is dus ontzettend belangrijk dat de knoppen op tijd geoogst worden.
Een niet-spicy gember
Myoga wordt gebruikt in marinades, soepen, salades en ook vaak als garnering. Eigenlijk kan het overal bij gegeten worden waar een gembersmaak op z’n plek is.
Het grootste verschil met de gember die wij kennen, is dat myoga wat minder scherp is. Het heeft dus echt een gembersmaak, zonder de pittigheid.
Het smaakt een beetje naar een milde gember met de textuur van ui. Heb je ze in huis, dan kun je ze het beste gelijk gebruiken, want dan is de smaak optimaal.
Koken met myoga gember
Sta je al te popelen om met myoga aan de slag te gaan? Dan zul je wel eventjes een actieve houding moeten aannemen. Want myoga is namelijk niet heel makkelijk te vinden in Nederland. Het is ook niet goedkoop, dus hou daar rekening mee.
Je kunt het wel online bestellen. En sommige toko’s verkopen het ook.
Je kunt myoga op allerlei manieren gebruiken, maar één van de meest gebruikte manieren is om de bloemknoppen simpelweg in reepjes te snijden.
Je kunt ze vervolgens gebruiken als garnering, maar ook om sauzen mee op smaak te brengen. Je kunt ze zelfs inleggen met azijn en suiker. Of verwerken in de sushi. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Meer Japanse specialiteiten:
- Tamagoyaki (opgerolde Japanse omelet): zó maak je ‘m
- Kaiseki is Japanse haute cuisine, maar waar komt het vandaan en wat eet je eigenlijk?
- Alles over shichimi togarashi: Japans zevenkruidenpoeder