Mosselen klaarmaken: dit zijn de absolute do’s en don’ts
Mosselen: ze zijn heerlijk en smaakvol, maar je je moet de kleine schelpdiertjes wel goed bereiden. Daarom een korte lijst met do’s en don’t bij het klaarmaken van mosselen.Â
Laten we met de do’s beginnen.
Mosselen klaarmaken: do!
Hoewel de schelpdiertjes al heerlijk zijn van zichzelf, kan je ze nóg lekkerder maken. Dit zijn de absolute trucs voor een perfect mosselgerecht:
1. Wees voorzichtig met zout
De schelp van een verse mossel zit nog vol met het zilte water uit de zee. Een boel zout is dus helemaal niet nodig. Een klein beetje op smaak brengen met zout kan natuurlijk altijd, maar proef het eerst.
2. Weinig vocht
Dé truc bij het bereiden van mosselen is ze niet in te veel water te koken. Ze stomen namelijk gaar in plaats van dat ze gekookt moeten worden. Zet de schelpdieren in laag water, op een hoog vuur en laat de deksel op de pan zodat er veel stoom ontstaat. Wil je extra smaak toevoegen? Denk dan aan wijn, sherry of pernod.
3. Kort op het vuur
Een andere cruciale tip voor perfecte exemplaren is: kook ze kort op hoog vuur. Zodra de schelpjes openstaan, zijn ze al klaar. Blijf dus bij de pan en houd ze goed in de gaten. Je wilt immers niet dat ze droog en taai worden.
4. Bakken = afkoelen
Wil je de mosselen graag bakken na het koken? Zorg dan dat ze eerst afkoelen zodat ze de mooie vorm en textuur behouden.
Mosselen klaarmaken: don’t!
Nu je alle tips weet om je mosselgerecht extra lekker en smaakvol te maken, is het ook belangrijk om te weten wat je vooral niét moet doen bij het bereiden van mosselen. Dit zijn de dingen die je beter kan vermijden als je ze gaat maken:
1. Te veel tegelijkertijd
Kook je graag mosselen voor de hele familie of een groep vrienden? Kook er dan in elk geval niet te veel tegelijkertijd. 1,5 kilo per pan is het maximale aantal mosselen die je tegelijkertijd kan bereiden én de smaak van de schelpdieren nog wordt behouden.
2. Vocht weggooien
Net als met veel gerechten: gooi het vocht niet weg! Vaak is vocht dat getrokken kan worden uit een bepaald vlees- of visgerecht een heerlijke bouillon voor een soep of saus. Zo ook het mosselvocht!
3. Al het vocht serveren
Het vocht is heerlijk, vooral als je het over de mosselen schenkt wanneer je ze uiteindelijk serveert. Pas alleen op dat je niet al het vocht serveert, het laatste beetje kan namelijk zand bevatten.
Dit vind je vast en zeker ook interessant: Alles wat je moet weten over mosselen</a></strong>
De lekkerste recepten met mosselen</h2>
Nu weet je hoe je je mosselen het best wel en niet kunt klaarmaken. Tijd om een fijn recept met mosselen uit te kiezen en je familie of vrienden (of jezelf) te verwennen! Denk eens aan de klassieker met friet of ga voor spaghetti met mosselen, witte wijn en crème fraîche.