Moestuin in de ruimte; astronauten verbouwen zelf verse groente
Industrieel ontwerper Mirko Ihrig ontwikkelde in samenwerking met NASA een manier om verse groenten aan het astronautendieet toe te voegen. Hoe? Door ze ter plekke te verbouwen!
Door Rosa Rolvink
Er wordt al lange tijd geëxperimenteerd met het kweken van groenten in de ruimte. Dit is een moeilijk te controleren proces omdat planten na ontkieming in de ruimte alle kanten op groeien. Na een tijdje corrigeert de plant zich en gaat deze in de richting van het licht groeien. De wortels groeien in de richting van het water. Een groot probleem bleek het risico op verdrinking voor de planten omdat het water dankzij de gewichtloosheid de verkeerde kant op kan gaan.
NASA focust zich op gezonde voeding omdat de gezondheid van de astronauten erg belangrijk wordt gevonden. Voor lange reizen volstaat voorverpakt voedsel niet vanwege de beperkte houdbaarheid en omdat er simpelweg niet genoeg kan worden meegenomen op lange reizen. Zo zou je voor een missie van 5 jaar naar de planeet Mars ongeveer 3,5 ton voedsel per persoon moeten meenemen.
Het ter plekke verbouwen van voedsel zou dus een grote meerwaarde kunnen zijn. Een bijkomend voordeel is dat de planten door astronauten uitgeademde CO2 kunnen omzetten in zuurstof. De ideale plant voor zo’n moestuin moet snel groeien en weinig onderhoud vergen. Geschikte kandidaten zijn bijvoorbeeld: sla, spinazie, wortelen, tomaten, en radijzen. Voor de lichttoevoer zijn led lampen ideaal omdat ze weinig energie verbruiken.
Mirko Ihrig verlegde zijn interesse voor ‘urban farming’ naar ‘space farming’ en ontwikkelde een ruimte moestuin. Op de foto’s zie je hoe deze er volgens hem uit kan zien. Het moge duidelijk zijn dat de astronaut van de toekomst niet alleen technisch onderlegd moet zijn maar ook groene vingers moet hebben!