Tof: Meyer citroenen kun je met schil en al eten. Dit kun je er allemaal mee doen
Citroenen gebruiken we nog vaak alleen voor een kleine smaaksensatie, maar de schil eten? Nee, dat doe je niet. Toch bestaat er ook een interessante citroenensoort die geschikt is voor tal van extra toepassingen. Maak kennis met Meyer citroenen: de citroen die je met schil en al kunt eten.
Dat belooft veel goeds!
Wat zijn Meyer citroenen?
Meyer citroen is een kruising tussen een citroen en een mandarijn en pompelmoes. Toch is de vrucht ronder dan die van een reguliere citroen en heeft ‘ie een diep gele kleur met – wanneer goed rijp – een aantrekkelijke licht oranje gloed.
Doordat de vrucht takken richting de mandarijn heeft, is ‘ie zoeter dan een ordinaire supermarktcitroen én je kunt hem met schil en al eten. Bijvoorbeeld in dunne plakjes in een ceviche of een salade.
Waar komen Meyer citroenen vandaan?
Hoewel de vrucht een bijna Jan de Vries-achtige naam heeft, komt de Meyercitroen uit China. Maar zijn eerste oorsprong ‘op de markt’ vond ‘ie begin 1900 in Amerika. Een boer die wél eet wat ‘ie niet kent en buiten ‘s lands grenzen durfde te gaan, vertrok naar het verre China. Hier nam hij een stekkie van de plant mee en gaf hem erg bescheiden zijn eigen naam. Dit terwijl de citroen dus al jaren in China groeide.
De citroenen groeien in China vooral aan gezellige, klein gehouden boompjes voor in de huiskamer of tuin. Pas toen Martha Stewart ermee begon te koken, kwam de citroen echt tot leven in de keuken. En daar zijn we eigenlijk maar wat blij mee!
Meyer citroenen in de keuken
Meyer citroenen zijn dan wel zoeter en beter ‘eetbaar’ dan gewone citroenen, ze worden nog vaak ingezet om gerechten te verzuren. Zo worden de Meyers vaak gebruikt om vis te garen als een ceviche of voor een ietwat mildere leche de tigre.
Uiteraard is de Meyercitroen ook erg geschikt om mee te bakken. Hij maakt je baksel direct fris zoet en geeft ‘t naast die citrus touch, ook iets zoetigs en maakt elk baksel zonnig.
Ook een curd van de citroen is smaakvol, maar helemaal lekker is het om de citroenschijfjes te konfijten. Want waar je bij gekonfijte sinaasappel nog wel eens een bittere nasmaak van de schil hebt, is dat bij de Meyer citroenen niet zo omdat ook de schil lekker zoetig én iets dunner is.