Salsa macha: de Mexicaanse salsa waarvan je niet wist dat je ‘m nodig had
Als we Mexicaans koken, garneren we het liefst alles met een goede salsa. En als er dan nog over is, dippen we onze toast er toch gewoon in? De klassieke tomatensalsa kennen we natuurlijk, net als salsa van verse rode pepers. Maar salsa macha is weer iets heel nieuws: gemaakt van gedroogde pepertjes, en daardoor pittig, maar ook hartig door de pinda’s, en zelfs een beetje zoet.
We vertellen je graag alles over deze multifunctionele smaakexplosie!
Salsa macha: wat is het?
Salsa macha is een Mexicaanse saus, afkomstig uit Veracruz (aan de oostkust). Hij wordt gemaakt van olijfolie, gedroogde pepertjes (Chile de Arbol of gedroogde Chipotle-pepers), knoflook, pinda’s, sesamzaadjes, zout en soms nog andere ingrediënten als azijn, suiker en kruiden. Door de afwezigheid van tomaat en het gebruik van gedroogde pepers, is de smaak heel uitgesproken, bijna meer zoals pesto dan salsa.
De saus is bovendien een stuk langer houdbaar dan salsa van verse pepers of tomaten.
https://www.instagram.com/p/BxK3DighqbG/
De ingrediënten worden niet echt gebakken in de olie, omdat de knoflook en pepers dan bitter kunnen worden, maar worden er langzaam in gegaard zodat de olie de smaken opneemt. De noten en zaden verbranden dan ook niet. Daarna wordt het geheel gevijzeld of in een blender gedaan – afhankelijk van hoe grof je de salsa macha het liefst hebt.
Hoe combineer je het?
Pesto kun je bijna overal bij eten, en dat geldt eigenlijk ook voor de pittige, hartige salsa macha. De saus is heerlijk bij de meeste Mexicaanse gerechten, zoals taco’s en quesadilla’s, of gewoon bij rijst, bonen en mais.
Maar je kunt er meer dingen mee op smaak brengen. Voeg wat pit toe aan je toast met avocado en ei ‘s ochtends, of dip er een beetje brood in bij de borrel. En denk vooral ook lekker out of the box: bij Café Binnenvisser aten we bijvoorbeeld al eens bloemkoolsoep met salsa macha.
Zelf salsa macha maken
Zelf maken? Dat is dus heel simpel. Verwarm olijfolie op laag vuur en laat daar hele teentjes knoflook, stukjes pinda en gedroogde pepertjes in trekken. Bak de sesamzaadjes even mee op middelhoog vuur, en giet de ingrediënten daarna over in een blender, waar je ook nog een beetje suiker, zout en azijn toevoegt.
In deze video legt Pati Jinich het snel en gemakkelijk uit:
Niet alleen met de dikte en structuur kun je experimenteren, maar dat kan natuurlijk ook met smaken. Sommige recepten voegen bijvoorbeeld nog limoensap toe, of extra kruiden als komijn of uienpoeder.
Hoe meer je uitprobeert, hoe meer excuses om het vaker te eten, want geloof ons: you’ll love it.
Meer Mexicaanse gerechten:
- Wat is tinga? (spoiler: Mexicaans comfort food)
- Culy Homemade: Mexicaanse salsa verde van tomatillo’s
- Agua de Sandia: Mexicaanse watermeloenlimonade