Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 10 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Er bestaat (Mexicaanse) groene chorizo en die wil je proeven!

We keken raar op toen we bij restaurant Cosme in New York onlangs groene chorizo kregen voorgeschoteld. Want chorizo is toch altijd rood? Nee dus. Deze Mexicaanse (en dus groene!) variant van chorizo bevat ondermeer een lading verse kruiden.

Wij koken maar wat graag met chorizo. We gebruiken ‘m als smaakmaker in de soep, door de mosselen en hij gaat zelfs in de stamppot!

Mexicaanse chorizo

Mexicooo

Chorizo is van oorsprong een Spaanse worstsoort, maar er is ook een Mexicaanse variant. Die bevat nét even andere kruiden. Waar de Spaanse chorizo bijvoorbeeld veel gerookt paprikapoeder bevat, zit de Mexicaanse boordevol ancho chili (gedroogde poblano).

Bovendien is de Mexicaanse chorizo een verse worst, daar waar zijn Spaanse broer vrijwel altijd gedroogd en/of gerookt wordt verkocht. Deze worst in plakjes serveren bij de borrel, zouden wij dus niet zo snel doen (tenzij je de chorizo eerst bakt, uiteraard). Maar je kunt de verse Mexicaanse chorizo verder wel gewoon in tal van gerechten verwerken, net zoals je dat met de Spaanse zou doen.

Mexicaanse groene chorizo

Groene chorizo

We blijven nog even bij de Mexicaanse chorizo, want het is juist deze variant waarmee groene chorizo wordt gemaakt. De worst komt oorspronkelijk uit de regio Toluca in Mexico, waar het een specialiteit is. En er gaat een hele rits smaakmakers in. Niet alleen geroosterde serrano en poblano chilipepers, maar ook een berg verse kruiden en een scheutje azijn.

Dat maakt groene chorizo fris en kruidig, flink pittig en geeft ‘m een bite, dankzij het zuurtje van de azijn. Ontzettend lekker als je ‘m fijnhakt, bakt en serveert met scheermessen (in stukjes gesneden) en verse kruiden, zo ontdekten we ook bij restaurant Cosme in New York. Daar werd de schaal met groene chorizo afgedekt met een versgebakken, knapperige blauwe (!) tortilla (als in: gemaakt van blauwe maïs).

Ook interessant: Sobrasada: pikante, Spaanse worst die smeerbaar is

groene chorizo

Zelf maken: het kan!

Goed nieuws overigens als je nu zit te watertanden achter je beeldscherm: je kunt groene chorizo heel goed zelf maken! En dat is ook nog eens heel eenvoudig, omdat je het niet in omhulsel (darm) hoeft te stoppen. De Amerikaanse chef Rick Bayless, die gespecialiseerd is in de Mexicaanse keuken, heeft een handig basisrecept.

Hij gebruikt in zijn recept overigens spinaziepoeder: we vermoeden voor de groene kleur. Die zouden wij vervangen door verse specerijen. Welke? 1,5 eetlepel gemalen korianderzaad, 1,5 theelepel gemalen komijn, 3 theelepels gedroogde oregano en wat zwarte peper. Voeg eventueel ook een halve fijngesnipperde ui en 4 fijngehakte teentjes knoflook toe, als je dat lekker vindt.

En je weet het: verse worst wordt extra lekker met zelfgemaakt gehakt. Dat maak je door 500 gram varkensschouder door een gehaktmolen te halen. Bak je groene chorizo vervolgens in een pan met een beetje olie tot het begint te bruinen. Maak er daarna taco’s, pasta, chili con carne of een ander lekker gerecht mee.

Nog meer lekkere recepten met chorizo:

queso fundido met groene chorizo

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.