5 vragen aan… Mevrouw Hamersma: ‘Mijn favoriete kookboek? De banketbakker van Cees Holtkamp!’
In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Karin ‘Mevrouw’ Hamersma.
Er zijn maar weinig mensen die een eigen kookboekenwinkel hebben én een artiestennaam. Sterker nog: wij kennen er maar één.
Mevrouw (Karin) Hamersma is altijd met eten bezig geweest op allerlei verschillende manieren. Ze kookt al vanaf haar achttiende, deed een opleiding bij La Cuisine Française en reisde de hele wereld over om te eten. Na diverse stages in restaurants en bij cateraars heeft ze zich altijd al etend door het leven bewogen.
‘Mevrouw’ Hamersma
En die artiestennaam dan? Tsja, zodra je trouwt met je grote liefde (wijnexpert Harold ‘Meneer’ Hamersma red.) is de naam ‘Mevrouw Hamersma’ al snel geboren. Maar alleen ‘de vrouw van’ ben je dan niet hoor; wie ook maar een beetje van koken houdt kent ‘Mevrouw Hamersma’ vooral van de fijnste kookboekenwinkel van Nederland.
Helaas komt er na bijna tien jaar een eind aan de winkel en sluit het eind deze maand haar deuren. Wij rennen in ieder geval nog snel een keer naar de Amsterdamse Pijp en we adviseren jou hetzelfde te doen. Wel pas nadat je deze ‘5 vragen aan…’ met Karin hebt gelezen natuurlijk.
5 culinaire vragen aan Karin Hamersma
1. Aan welk kookboek ga je nog vaak terugdenken als de winkel gesloten is?
Mevrouw Hamersma: “Mogen het er twee zijn? Zout Vet Zuur Hitte van Samin Nosrat, omdat ik daar nog een hele hoop uit geleerd heb terwijl ik dacht dat ik toch wel al een beetje kon koken.
Maar ook De Banketbakker van Cees Holtkamp, terwijl ik absoluut geen bakker ben. Een ongelooflijke bestseller, onder meer met dank aan de serie ‘how to’ filmpjes van hem en zijn kleindochter Stella op Foodtube. Daardoor moest Cees iedere week tenminste tien exemplaren bij mij in de winkel komen signeren. Wat een feest was dat!”
2. Is er een kookboek dat volgens jou écht nog een keer gemaakt moet worden?
“Dat is al gebeurd! Een paar jaar geleden: alle goede ‘klassieke’ boeken over het maken van sauzen waren uitverkocht en werden niet meer herdrukt. In een gesprek met een uitgever heb ik dat ooit eens aangekaart en dat resulteerde op een zeker moment in de Sausbijbel van Julius Jaspers.”
3. Wat staat er op je kerstmenu dit jaar?
“Zoals ieder jaar op ‘tweede’ kerstdag boerenkoolstamppot met saucisse de Morteau van Alain Bernard, de Franse slager bij mij om de hoek op de Albert Cuyp. Dat is een al decenniaoude traditie in Huize Hamersma.”
4. Wat is je favoriete restaurant van het afgelopen jaar?
“Oei! Gewetensvraag. Wordt het Troef? Wordt het Zoldering? Wordt het Arles – dat bij mij in de winkel ‘geboren’ is. Wordt het Parlotte? Ik kan niet kiezen!
Voor 2025 kijk ik in ieder geval uit naar Koot & De Boon, de nieuwe zaak van Zoldering. Die wordt binnenkort bij mij om de hoek geopend, op de plek waar vroeger een andere oude favoriet van mij zat, Marius & Worst.”
5. Welke foodterm of gewoonte moeten we achterlaten in 2024?
“Structuren van…Mousses van…Segmenten van…Poeders van…Vegen van… Hou maar op!”
Meer interviews:
- 5 vragen aan wijnexpert Harold Hamersma: ‘Haring of kaviaar? Doe mij maar nummertje één’
- 5 vragen aan Cees Holtkamp: ‘Ik proef altijd eerst de boter voor ik ‘m op brood smeer’
- 5 vragen aan… Julius Jaspers: “Blauwe kaas? Ik gruwel ervan, wat ik ook probeer.”