Met deze truc maak je de lekkerste Mexicaanse carnitas
De Mexicaanse keuken kent tal van gerechten waar we ook in Nederland geen genoeg van kunnen krijgen. Denk aan fajita’s, guacamole en taco’s. Een ander gerecht dat je zeker een keer moet proberen is carnitas. Wij vertellen je er alles over.
In feite is carnitas een gerecht dat lijkt op pulled pork: varkensvlees dat langzaam gegaard wordt in varkensvet. Hierdoor wordt het vlees botermals, valt het heerlijk uit elkaar en wordt de smaak optimaal.
Tip voor de beste carnitas
Nog beter wordt het wanneer je het gebruikte vet bewaart en daar volgende porties mee maakt. Het vet onttrekt namelijk de smaak van het vlees waardoor het steeds meer smaken opneemt.
In Mexico heb je verscheidene speciaalzaakjes die carnitas verkopen en die portie na portie met hetzelfde vet werken. Daarna serveren ze het vlees op een taco met bonen, rijst, verse koriander en salsa.
Zelf carnitas maken
De truc ligt ‘m dus in het herhaaldelijk gebruiken van het vet zodat de smaak steeds intenser kan worden. Als je echter zelf de keuken induikt, achten we de kans vrij klein dat je op regelmatige basis carnitas zal maken, waardoor het vet niet optimaal op smaak kan komen.
Gelukkig bedacht Serious Eats hier een oplossing voor. Tijdens een experiment kwam één van de redacteuren tot de conclusie dat de verhouding vet-water de grootste invloed heeft op het eindresultaat, waarbij je meer vet dan water moet hebben.
Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld een pan gevuld met varkensvet te gebruiken, maar ook door een zo klein mogelijke schaal of pan te gebruiken.
Gebruik net genoeg olie (of een andere vetstof) zodat het vlees bedekt is met een dunne laag en laat de warmte de rest doen. Door de kleine schaal kan het vlees garen in zijn eigen vet en blijft het vlees perfect sappig. Kijk hier voor het volledige artikel.
Heerlijke recepten uit de Mexicaanse keuken:
- Culy Homemade: Mexicaans stoofvlees (barbacoa) met polenta
- Mexicaanse spareribs met watermeloen
- Culy Homemade: Mexicaanse salsa verde van tomatillo’s