Met deze 5 tips mislukt je gehaktbrood nooit
Gehaktbrood, ook wel meatloaf genoemd, is aan de andere kant van de oceaan bijna net zo populair als stamppot in Nederland. Overal wordt het gegeten en met de meest uiteenlopende vullingen en begeleidende sauzen. Ook wij maakten een variant (met barbecuesaus, jum!) en we begrijpen dan ook volkomen het succes van het gerecht.
TheKitchn zette vijf tips op een rij waar je op moet letten wanneer je zelf aan de slag gaat met gehaktbrood. En als je het eenmaal geproefd hebt, weet je zeker dat je het vaker zal maken.
1. Koop gehakt dat vet genoeg is
Wil je liever niet te vet eten? Maak dan liever een ander gerecht. Gebruik je namelijk een magere gehaktsoort, zoals mager runder-, kip- of kalkoengehakt, dan zal je gehaktbrood sneller uitdrogen. Probeer dus te kiezen voor gewoon rundergehakt, of gebruik een mix van rund-, kalfs-, varkens- of lamsvlees.
Breng het vlees extra op smaak met ‘natte’ ingrediënten zoals ketchup, barbecuesaus, Worcestershiresaus of sojasaus.
2. Gebruik voldoende kruiden
Het klinkt misschien logisch, maar gebruik kruiden zoals je bij elke andere soort vlees zou doen. Dit is op z’n minst peper en zout, en naar smaak nog gedroogde kruiden en specerijen.
Ben je er niet zeker van of je voldoende hebt gebruikt? Bak dan een mini portie (bijvoorbeeld een eetlepel) van het gemengde gehakt en bak dit voor in een pan.
3. Voeg nooit rauwe groenten toe
Of het nu gaat om een uitje, brunoise gesneden wortel of bleekselderij: bak eventuele groenten altijd voor. Niet te lang, maar een paar minuten in een pan met een schuitje olijfolie is al voldoende. Niet alleen worden ze hierdoor zachter en geven ze meer smaak af, het zorgt ook voor extra vocht in het gehaktbrood.
4. Week het brood van tevoren
Om te zorgen voor een goede binding is het belangrijk dat je brood of broodkruim toevoegt aan het gehaktmengsel. Wanneer je droog brood (of kruimels) toevoegt, absorbeert dit echter te veel vocht waardoor je gehaktbrood juist droger wordt. Week het daarom minstens 5 à 10 minuten van tevoren in een beetje melk.
5. Heb geduld en laat het rusten
Wederom een tip die ook opgaat voor ander vlees: laat het rusten! Laat het minstens tien minuutjes staan en val daarna pas aan. Anders is de kans groot dat zodra je het aansnijdt alle sappen uit het brood lopen, waardoor het alsnog droog wordt.